04 Μαΐου, 2024

Νέο βιβλίο: ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ

Βάσω Γώγου, Απόστολος Μπάρλος, Νίκος Τσιρέβελος, Χρήστος Φραδέλλος

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ

208 σελίδες, έγχρωμο, χαρτόδετο, 18 X 24, ISBN 978-618-5375-32-4, τιμή 15 ευρώ

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί από την Εκδοτική Δημητριάδος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, με τίτλο «Από τη σύγκρουση στη συνάντηση: Διδακτικές διαδρομές για την ανάσχεση της βίας, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας» και είναι καρπός της εργασίας της Βάσως Γώγου, του Απόστολου Μπάρλου, του Νίκου Τσιρέβελου και του Χρήστου Φραδέλλου, τεσσάρων θεολόγων με μακρόχρονη πείρα στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και στην αντιμετώπιση φλεγόντων ζητημάτων της θρησκευτικής εκπαίδευσης.Το βιβλίο προήλθε από τη συμμετοχή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου στο ευρωπαϊκό διεπιστημονικό πρόγραμμα EDUC8 («Εκπαίδευση για τη δημιουργία ανθεκτικότητας»), όπου συμμετείχαν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμοί που ειδικεύονται στη μετάδοση και διάδοση της γνώσης. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα EDUC8 είχε ως στόχο να φέρει σε επαφή θρησκευόμενους νέους από διαφορετικές παραδόσεις (Ορθοδοξία, Ρωμαιοκαθολικισμός, Προτεσταντισμός, Ιουδαϊσμός και Ισλάμ) αλλά και μη θρησκευόμενους, και να δημιουργήσει διάλογο πάνω στα μεγάλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου (μισαλλοδοξία, πόλεμος, κλιματική κρίση κλπ), οικοδομώντας γέφυρες επικοινωνίας αντί για τείχη άγνοιας, μίσους και προκαταλήψεων.

Το βιβλίο αποτελεί τμήμα του διδακτικού υλικού του προγράμματος EDUC8 για τους Ορθόδοξους μαθητές, με μικρές προσαρμογές που έγιναν με βάση το εκπαιδευτικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Οι θεματικές ενότητες του βιβλίου είναι (1) συναντώντας βία στα βιβλικά κείμενα, (2) συνάντηση με τον διαφορετικό «άλλο», (3) συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον και (4) από τη σύγκρουση στη συνάντηση: πόλεμος και ειρήνη. Απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς και στους κατηχητές/στις κατηχήτριες, οι οποίοι/ες θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν το πρώτο μέρος κάθε ενότητας ως διδακτικό εγχειρίδιο στην εκπαιδευτική τους ομάδα, ενώ στο δεύτερο μέρος κάθε ενότητας θα βρουν τις θεολογικές προϋποθέσεις και τις οδηγίες για τη διδακτική προσέγγιση του θέματος. Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να οδηγήσει τα παιδιά και τους νέους να οικοδομήσουν αντοχές και αντιστάσεις ενάντια στο θρησκευτικό φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τη ριζοσπαστικοποίηση και την πολιτικο-θρησκευτική πόλωση, με βάση τη Ορθόδοξη θεολογική παράδοση.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο κεντρικά από τις εκδόσεις Γρηγόρη και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου (2421093573, 2421093553, [email protected]) και σύντομα θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Βάσω Γώγου
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Σπούδασε Θεολογία και Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα έκανε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική και στη βυζαντινή αγιογραφία. Δίδαξε Θεολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Πολιτισμική και Αισθητική Αγωγή στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας. Συμμετέχει ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, του ΙΕΠ καθώς και της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Πήρε μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει εικονογραφήσει σχολικά και άλλα βιβλία.

Απόστολος Μπάρλος
Γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Θεολογία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Α.Π.Θ. Υπηρέτησε ως θεολόγος καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως Διευθυντής στο 1ο ΣΔΕ Λάρισας και ως Παιδαγωγικός Σύμβουλος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας. Συμμετείχε στις συγγραφικές ομάδες διδακτικών βιβλίων για το μάθημα των θρησκευτικών (1995 και 2006). Συμμετέχει ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ, του ΙΕΠ καθώς και της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Είναι μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους.

Νίκος Τσιρέβελος
Ο Νικόλαος Τσιρέβελος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Είναι Δρ. Θεολογίας και μέλος ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό) του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.  Έχει διδάξει στα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2021-2024), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2020-2023) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2020-21). Είναι Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα «Θεολογίας και Πολιτισμού» του Πανεπιστημίου Logos στα Τίρανα και στο Πανεπιστήμιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κονγκό. Εργάστηκε ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Μ. Ανδρόνικος», «Βενετόκλειο» 1ο Λύκειο Ρόδου και αλλού). Έχει συγγράψει έξι μονογραφίες, 4 στην ελληνική και 2 στην αλβανική γλώσσα. Μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Δωδεκάνησος, επίσημο δελτίο των εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και Πάντα τα Έθνη της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Είναι εκπονητής στα Προγράμματα Σπουδών Θρησκευτικής Εκπαίδευσης για το Λύκειο (2021-23), Επιμορφωτής Α΄ σε ποικίλα επιστημονικά σεμινάρια του ΙΕΠ, διάφορων Πανεπιστημίων και μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Είναι μέλος της διεθνούς ένωσης Societas Homiletica και άλλων ακαδημαϊκών ενώσεων. Διαχειρίζεται το ιστολόγιο «Η τέχνη του θεολογείν». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Θρησκεία και Επικοινωνία (Ομιλητική), τη Χριστιανική Μαρτυρία, τη Θρησκευτική Εκπαίδευση, τη Διαπολιτισμική Επικοινωνία και τις Διαθρησκειακές Σχέσεις.

Χρήστος Φραδέλλος
Ο Χρήστος Φραδέλλος γεννήθηκε στο Περιστέρι της Αθήνας. Σπούδασε Θεολογία στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάφου. Από το 2001 διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε θεολογικά και επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει θεολογία, θρησκειολογία και λογοτεχνία. Είναι Επιμορφωτής Β΄ του ΙΕΠ και μέλος της Επιμορφωτικής Ομάδας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Από το 2021 διδάσκει στο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

Related posts