27 Απριλίου, 2024

Το Σουρλίγκειο Ίδρυμα

Το Σουρλίγκειο Ίδρυμα

Το Σουρλίγκειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1998 στα Κανάλια Μαγνησίας, επί Αρχιερατίας του τότε Μητροπολίτου Δημητριάδος και μετέπειτα Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστόδουλου. Αποτελεί όραμα του αείμνηστου καθηγητή Αθανάσιου Γκαβαρδίνα, ο οποίος με προσωπικό αγώνα ανέγειρε τριώροφο κτήριο φιλοξενίας για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στα Κανάλια Μαγνησίας. Η ονοματοδοσία του Ιδρύματος προήλθε από την αξιοποίηση της χρηματικής δωρεάς της αείμνηστης Μαρίας Μανέα- Σουρλίγκα, την οποία διέθεσε στην μνήμη του αδερφού της Απόστολου Σουρλίγκα, με σκοπό την ανέγερση του Γηροκομείου.
Το Γηροκομείο αποτελεί Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, διοικείται από επταμελές Συμβούλιο, το οποίο διορίζεται κάθε τέσσερα χρόνια από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος. Διαθέτει έμμισθο και καταρτισμένο προσωπικό, εξωτερικούς συνεργάτες και πραγματοποιεί συνεργασίες με πολλές κοινωνικές δομές. Διαθέτει Νοσηλευτική και Κοινωνική Υπηρεσία, όπως και υπηρεσία Γενικών Καθηκόντων. Οι ηλικιωμένοι παρακολουθούνται από Γενικό Ιατρό, Νευρολόγο και Φυσιοθεραπευτή. Παρέχεται φαρμακευτική κάλυψη, εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα με εξειδικευμένα υλικοτεχνικά μέσα, ιδιαιτέρως στον χώρο του Ιατρείου που προσφάτως έχει δημιουργηθεί.
Οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι ανέρχονται στους 40, άντρες και γυναίκες, πλήρως ή μερικώς αυτοεξυπηρετούμενοι. Οι γέροντες και οι γερόντισσες διαβιούν σε ευρύχωρα δωμάτια, λαμβάνουν τα γεύματά τους στην πλήρως ανακαινισμένη τραπεζαρία, χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται και για τις λατρευτικές και τις λοιπές εκδηλώσεις. Στους άνετους χώρους του Ιδρύματος συγκεντρώνονται οι τρόφιμοι αξιοποιώντας τον χρόνο τους με πληθώρα δράσεων προς ικανοποίηση των κοινωνικών λειτουργιών και αναγκών τους. Ο αύλιος χώρος του Ιδρύματος, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των τροφίμων, καθώς έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι φιλοξενούμενοι με ασφάλεια να απολαμβάνουν την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος.
Μια σημαντική παράμετρος για την καλή διαβίωση των φιλοξενουμένων αποτελεί η κοινωνική επαφή των τροφίμων μεταξύ τους, με το προσωπικό, με τα οικεία τους πρόσωπα και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Με συνεχόμενη παρακίνηση και παρότρυνση επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο.
Καθημερινά ανταποκρίνεται το ίδρυμα στην ανάγκη πολλών συνανθρώπων μας να φιλοξενηθούν τα συγγενικά τους πρόσωπα σε έναν χώρο ο οποίος έχει την δυνατότητα να τους προσφέρει συνεχόμενη φροντίδα, προστασία και παρακολούθηση και παράλληλα να παρέχεται ένα ήρεμο, καθαρό και οικογενειακό περιβάλλον. Η φιλοσοφία της λειτουργίας του Ιδρύματος, στηρίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες, πρώτον την ιατρονοσηλευτική φροντίδα και δεύτερον τη διαμονή σε ένα οικείο και ήρεμο περιβάλλον.
Σκοπός της Διοίκησης και του προσωπικού του Ιδρύματος αποτελεί η καθημερινή προστασία και η φροντίδα των ηλικιωμένων, οι ποιοτικές παροχές, η αμεσότητα και η αγάπη, συντελεστές οι οποίοι δημιουργούν ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο για την αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Related posts