26 Απριλίου, 2024

Έκθεση Ζωγραφικής – Χαρακτικής Λάζαρου Κόκκαλη – Ωδές και Ελεγεία

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19.30
Στον Β΄ όροφο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

 Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος»,
συμμετείχε στους επετειακούς εορτασμούς των προηγούμενων χρόνων, το 2021 για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
και το 2022 για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Μνήμης του 1922.

Πολύ σημαντικά αποτελέσματα υπάρχουν, τόσο σε «παραδοτέα» όσο και σε νέες συνεργασίες και προοπτική νέων δράσεων και εκδηλώσεων.
Σε μια από αυτές τις πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι πολίτες μπορούν να παρακολουθήσουν το αποτέλεσμα των συμπερασμάτων από τους εορτασμούς, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής που εγκαινιάζεται την προσεχή Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 19.30 στον Β όροφο του Κέντρου Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Λάζαρου Κόκκαλη. Έχει τίτλο, «’21 ’22 Ωδές και Ελεγεία» και είναι μια συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτού» και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, η Διευθύντρια της οποίας, Χρύσα Δραντάκη, θα την προλογίσει.
Καλύτερα όμως να αφήσουμε τον ίδιο τον καλλιτέχνη να αναπτύξει το σκεπτικό και την έμπνευση για τη δημιουργία τούτου του συνόλου των έργων του που εκτίθενται.
-«Κοιτώντας τα έργα από την αρχή, έτσι όπως έγιναν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν ήθελα ούτε να εξυμνήσω ούτε να θριαμβολογήσω. Αισθάνθηκα την ανάγκη να καταδείξω την στάση ανθρώπων και όχι ηρώων, ανθρώπων που βρέθηκαν μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή έρμαια φιλοδοξιών συμμάχων, φίλων ή αντιπάλων.
Η εικονογραφία αυτή δεν έχει να κάνει με καμία διατήρηση πομπώδους ύφους ή νοσταλγίας. Περισσότερο μάλλον με επαγρύπνηση και αφύπνιση για οτιδήποτε μπορεί ή πρέπει να γνωρίζουμε, όπως και για όσα έχουν συμβεί. Μακριά από αναθεωρήσεις ιδεολογικές, πολιτιστικές ή πολιτικές. Λειτουργούν όλες ως «προφάσεις εν αμαρτίαις», περισσότερο δε, όταν είναι εν δυνάμει εκκολαπτόμενες. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ψεύδη. Το αληθές είναι να ευαρεστείσαι στην εύρεση λαμπρών παραδειγμάτων αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας. Αυτή η αφοσίωση διακατέχεται, πιστεύω, από ήθος και αξιοπρέπεια. Αυτά τα χαρακτηριστικά προσπάθησα να αντλήσω τόσο από τις μορφές αγωνιστών του 1821, όσο και από προσωπικότητες που υπήρξαν μάρτυρες του 1922, όπως ο Βενέζης και τα αμελέ ταμπουρού, τα τάγματα εργασίας όπου βασανίστηκε στα βάθη της Μικράς Ασίας. Ο Κόντογλου, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Παπαλουκάς ως ανταποκριτής και ζωγράφος σχεδίων που δυστυχώς όλα καταστράφηκαν μετά από την ανατίναξη του τρένου στο οποίο μετέβαινε φεύγοντας από το μέτωπο. Ή ο κυβερνήτης του Tokei Maru, του Ιαπωνικού πλοίου που διέσωσε εκατοντάδες πρόσφυγες στην προκυμαία της Σμύρνης ενώ οι σύμμαχοι μας τους πετούσαν στη θάλασσα.
Το θέμα είναι λοιπόν τι μένει. Για επετείους που θαυμάζουμε να γιορτάζουμε ή για γεγονότα που θα έπρεπε να τα αγγίζουμε με μεγαλύτερη προσοχή, φωτίζοντας τα όλο και περισσότερο; Ανάμεικτα συναισθήματα σαφώς. Το μυαλό μου τριβελίζουν τα λόγια του Μυριβήλη από την Ζωή εν τάφω: «Τού ’πα πώς ύστερα από λίγα χρόνια, ίσως άλλοι θα γελούν έτσι για τους δικούς μας σκοτωμούς. Άλλοι που θα σκοτώνονται για αντιπατριωτικά ιδανικά. Θα σκοτώνονται πάλι με ενθουσιασμό για τα καινούργια ιδανικά τους. Θα ΄ναι πάλι ο ίδιος ο αισχρός, ο πολύ παλιός πόλεμος κάτω από ολοκαίνουργιες σημαίες. Ίσως κιόλας να ξεκοιλιάζονται τότες με ιερή μανία, λέγοντας: σκοτώνουμε τον πόλεμο. Και γι’ αυτούς πάλι θα γελάσουν αργότερα άλλοι με το ίδιο κέφι».
Ο Λάζαρος Κόκκαλης, γεννήθηκε στο Βόλο, με καταγωγή από τη Μακρινίτσα το 1968. Είναι πτυχιούχος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σπούδασε επίσης, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου από το 1990 έως το 1993 και αποφοίτησε από το τμήμα Γραφιστικής και ειδικεύτηκε στον τομέα της Χαρακτικής με τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών, Γ. Γουρζή Παρακολούθησε και την Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος, από το 2007 έως το 2008.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σχετικές με την εικονογράφηση, το χειροποίητο βιβλίο, την χαρακτική και την ζωγραφική. Έχει επαγγελματική εμπειρία σε λιθογραφεία, τυπογραφεία, βιομηχανικές μονάδες εκτυπώσεων, (μεταξοτυπίες, φλεξογραφίες, βαθυτυπίες, ψηφιακές εκτυπώσεις offset. Συμμετείχε σε εικαστικά δρώμενα και σε εκθέσεις χαρακτών της Εταιρείας Εικαστικών τεχνών «Α. Τάσσος».
Ομαδικές Εκθέσεις
1993 Έκθεση αποφοίτων Σ.Ε.Τ. Δ. Βόλου – ειδική συμμετοχή,
ζωγραφική με κερί σε ύφασμα-Ενυδρείο, Βόλος.
1994 Έκθεση εικαστικής ομάδας, αίθουσα νέων Δίαυλος, Βόλος.
1998 Έκθεση “10 Χρόνια Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών” Κέντρο Τέχνης, Βόλος.
2000 Παρουσίαση Χειροποίητων Βιβλίων, Ετήσια έκθεση βιβλίου, Παραλία Βόλου.
2006 Καλλιτεχνική Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης BelleArteLAmia, Λαμία.
2008-2009 Νέοι Χαράκτες- Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, ετήσια περιοδεύουσα έκθεση χαρακτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου.
2011 Η τέχνη στην πόλη – (Ομαδική έκθεση εικαστικών στην εμπορική αγορά του Βόλου).
2012 Ομαδική καλλιτεχνών- (Χριστούγεννα 2012) Κέντρο τέχνης Ντε Κίρικο- Βόλος.

Ατομικές Εκθέσεις
2011 Ατομική έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής, αίθουσα τέχνης ‘Αχίλλειο’, Βόλος.
2014 Έκθεση χαρακτικής – χειροποίητου βιβλίου, Εκθετήριο Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, Βόλος.
2014 «Κάτι μισοειδωμένα πρόσωπα ή γραμμές», Έκθεση χαρακτικής, ζωγραφικής στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, αφιερωμένη στον Καβάφη.

Related posts