22 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Mε επιτυχία τα εγκαίνια της 2ης Καλοκαιρινής έκθεσης της πόλης «Η θάλασσά ΜΟΥ / MY sea» 2 «…Πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει όταν αχεί…» στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico

Γέμισε κόσμο την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024, το Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico, όπου πραγματοποιήθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της 2ης Καλοκαιρινής έκθεσης της πόλης «Η θάλασσά ΜΟΥ / MY Sea» 2 «…Πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει όταν αχεί…».

Δεν ήταν μόνο οι καλλιτέχνες που προσήλθαν για να δουν τοποθετημένο το έργο τους, αλλά και πλήθος φιλότεχνων, που αψήφησαν την αβεβαιότητα του καιρού εκείνων των ωρών.

Πρόκειται για την συνεργασία του Δήμου Βόλου και του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», που λειτούργησε άψογα χάρις στην ευθύνη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Μουσείων, Έλενας Αντωνοπούλου, η οποία και πρώτη καλωσόρισε τους παρισταμένους, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν με έργα τους στην πολύ σημαντική αυτή έκθεση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Έκθεση αυτή είναι σημαντική διότι έχει να κάνει με την θάλασσα, η καθαρότητα των νερών της οποίας αποτέλεσε αντικείμενο αμφισβήτησης και  αντιπαραθέσεων από αρχές και κοινό, γεγονός το οποίο έχει γενικότερες επιπτώσεις και στον τουρισμό της περιοχή μας συνολικά. Επιπλέον διότι παραμένοντας η έκθεση καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο αναρτημένη στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico, θα δίνει τη δυνατότητα επισκέψεων από Βολιώτες και επισκέπτες, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό πνεύμα που υπάρχει στην πόλη.

Ο εκπρόσωπος της «Μαγνήτων Κιβωτού», στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον Δήμο Βόλου για τη συνεργασία, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Προέδρου του φορέα, ο οποίος απουσίαζε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σκεπτικό της έκθεσης, στη συμμετοχή των 25 εικαστικών και  πως είναι ευκαιρία μιας ακόμη μορφής συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η πρώτη Έκθεση με τον τίτλο αυτό πραγματοποιήθηκε με το ξεκίνημα της «Μαγνήτων Κιβωτού», το καλοκαίρι του 2015, με θαυμαστά αποτελέσματα.

Πλέον επαναλαμβάνεται, με σκοπό να μονιμοποιηθεί στα επόμενα καλοκαίρια, αφού θεωρείται ως η λειτουργία ακόμη ενός θεσμού πολιτισμού, ο οποίος  καθ’ όλη  τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου   θα  προσφέρει στους φιλότεχνους της πόλης αλλά και στους επισκέπτες της, ένα ποιοτικό δείγμα της σημερινής εικαστικής δημιουργίας, συμβάλλοντας  στην τόνωση της  πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Βόλου.

Στην έκθεση προσκλήθηκαν και λαμβάνουν μέρος με έργα τους  επαγγελματίες καλλιτέχνες, απόφοιτοι Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, Βολιώτες που δημιουργούν στην πόλη αλλά και πολλοί εκτός Βόλου, ακόμη και Βολιώτες  της διασποράς.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που ανταποκριθήκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση και στον χαρακτήρα της διοργάνωσης  είναι οι:

Όλγα Μαρία (Αγγελίδου), Κατερίνα Αναστασίου, Δωροθέα Βαρελλά – Γκόκα, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Έρρικα Γκουτενσβάγκερ, Felix Delandre

Δήμητρα Εξάρχου, Ευάγγελος Ζάχος, Νίκη Καμόσου, Βασίλης Καποδίστριας, Κατερίνα Κασσαβέτη, Ιωάννα  Καφίδα, Κατερίνα Ξανθά, Μαρία Παναγιώτου, Αγγελική Παπαγεωργίου, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βούλα Πριοβόλου, Κατερίνα Σαμαρά, Ζωή Σεϊτάνη, Αναστασία-Ζωή  Σουλιώτη, Άρτεμη Ταμβάκη, Αντιγόνη Τέκα και το δίδυμο Λευτέρης Πλαβός – Δημήτρης Τσιουβάκας.

Η  Θάλασσα, που συνοδεύεται στην παρούσα έκθεση με το κτητικό ΜΟΥ –γιατί τι άλλο θα μπορούσε να ήταν το θέμα της έκθεσης είναι  η θάλασσα της πόλης αλλά και γενικότερα  η θάλασσά μας, και η θάλασσα του καθενός, η θάλασσα μέσα μας, γύρω μας, οι όψεις της μέσα από τα μάτια και τη σκοπιά  του κάθε καλλιτέχνη,  ιδωμένη μέσα από τα βιώματά του, τις μνήμες και τους συνειρμούς.

Η σύγκρουση Ανθρώπου και Φύσης και το αποτέλεσμα των καταστρεπτικών συνεπειών της θεομηνίας που έπληξε την ευρύτερη περιοχή ακόμη και τη θάλασσά μας, γίνεται η αφορμή για μια καλλιτεχνική συνομιλία και αναστοχασμό πάνω στο αποτύπωμα και στο κρίσιμο ερώτημα της σχέσης μας με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Ειδικότερα ο τίτλος της δεύτερης έκθεσης είναι «…Πάντα η θάλασσα πολλά μου λέει όταν αχεί…», περιλαμβάνεται στο  ποίημα του Νίκου Καββαδία, “Η πλώρη μας”.

Ο αχός της θάλασσας, το μουγκρητό και ο πόνος της ως τόπου που κινδυνεύει να γίνει  νεκρό από κάθε μορφή ζωής λόγω των απόβλητων της άναρχης εκβιομηχάνισης και του μη σεβασμού της ανθρώπινης δραστηριότητας προς στο μεγαλείο της ύπαρξής της  και τα δώρα της, είναι το σημείο εκκίνησης αυτής της πρότασης.

Η μυθολογία της, ιστορία της, η τελετουργική της διάσταση, η ανάπτυξη και η εξέλιξη της βρίσκονται στα όρια πια μιας ανεξέλεγκτης διαχείρισης και ανθρώπινης επέμβασης και  παραδίνονται στις καταστροφικές επιδρομές και στις αλώσεις ανθρώπων και της μανιασμένης φύσης, όπως πρόσφατα βιώσαμε.

Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αναδείξουν τις κρίσιμες και σύνθετες καταστάσεις που προκαλούνται από τις δραματικές αλλαγές που επήλθαν και επέρχονται και να αξιοποιήσουν με τα μέσα της σύγχρονης τέχνης προτείνοντας τη δίκη τους αφήγηση για να αφυπνίσουν κρούοντας τον κώδωνα των επερχόμενων κινδύνων με μεθόδους και μορφές της εικαστικής γλώσσας.

Η πρωτοβουλία για την επαναφορά της Έκθεσης  «Η θάλασσά ΜΟΥ» και η επιμέλειά της ανήκουν στη Χρύσα Δραντάκη, Δρ Κοινωνιολόγο Τέχνης, μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Όλοι οι παριστάμενοι στο τέλος είχαν την ευκαιρία να δροσιστούν από το υπέροχο μπουφέ που ετοίμασαν οι κυρίες του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» και να πληροφορηθούν ότι η έκθεση θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι με παράλληλες εκδηλώσεις, που έγκαιρα θα ανακοινωθούν. Ώρες λειτουργίας, καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής: 11.00 έως 14.00 Τρίτη & Πέμπτη: 19.00 έως 21.00. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2421031701.

Related posts