22 Φεβρουαρίου, 2024

Παρατείνεται ως τα Χριστούγεννα η ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΥΡΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΠΥΡΟΥ

Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Πολυμέρη και Περραιβού)

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 19.00

 

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στις 19.00, ο Βολιώτης Δικηγόρος Κώστας Σπύρου άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του Πνευματικού Κέντρου Βόλου για να παρουσιάσει την καλλιτεχνική του πλευρά, με τα έργα του. Πέρασαν μερικοί μήνες, από τον περασμένο Ιούνιο, όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο φιλότεχνο κοινό, στην παραλία του Βόλου στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2023».

Πηγή έμπνευσης τα ξύλα της θάλασσας, αλλά και διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο και  καλαίσθητο.

Αν πραγματικά και ουσιαστικά κοιτάξουμε γύρω μας, βρίσκουμε σε απλά υλικά της φύσης αντικείμενα τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία, μπορούμε να δημιουργήσουμε πραγματικά έργα τέχνης. Τέτοια αντικείμενα είναι και τα θαλασσόξυλα.

Τα βρίσκουμε άφθονα στις παραλίες του Παγασητικού και του Αιγαίου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα κοντά σε εκβολές ποταμών.

Ταξιδεύουν χιλιόμετρα με τα φουσκωμένα ποτάμια τον χειμώνα για να καταλήξουν στην θάλασσα, κι αυτή με τη σειρά της τα κρατάει στην αγκαλιά της, τα αποφλοιώνει, τα ψήνει με το αλάτι της, τα σμιλεύει και τα μεταμορφώνει μέχρι τα αφρισμένα κύματά της να τα βγάλουν σε κάποια παραλία. Στην καυτή άμμο κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού περιμένουν να τα ανακαλύψουν ευαίσθητοι άνθρωποι και με καλλιτεχνική έφεση, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε μοναδικές δημιουργίες, που στη συνέχεια θα ομορφύνουν τους χώρους μας.

Επειδή η φύση μας κάνει την τιμή να μας δίνει απλόχερα τα υλικά της, αυτοί οι ευαισθητοποιημένοι καλλιτέχνες έχουν  την υποχρέωση το αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής τους έκφρασης να είναι αντάξιο και ισάξιο της φύσης.

Ο Δικηγόρος Κώστας Σπύρου, μέσα στα χρόνια της εργασίας του, το μυαλό του και η ψυχή του ήταν πάντα αφιερωμένα και στην καλλιτεχνική δημιουργία. Μαζί με τα παιδιά του, σκαρώναμε πίνακες ζωγραφικής, έχουν ήδη εκπαιδευτεί στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ‘’δια χειρός’’ με δάσκαλο τον π. Δημήτριο Κατούνη.  Τα θαλασσόξυλα τα μάζευαν από τις αμμουδιές και τα βράχια του Αιγαίου και του Παγασητικού, που τα έφερνε το μπουγάζι από τη Σκιάθο και από τα ποτάμια του Πηλίου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα του σημείωμα:

  • «Με την γυναίκα μου Δωροθέα αρωγό και τα πέντε παιδιά μας να με εμπνέουν, σαν άλλος Φώτης Κόντογλου, άφηνα τη φαντασία μου να συνθέσει νέες δημιουργίες από τα υλικά που συγκεντρώναμε. Κατασκεύαζα πλοιάρια αραγμένα σε διάφορα καρνάγια και αρσανάδες του Αγίου Όρους, παροπλισμένα στο χρόνο και στη μνήμη. Συνθέτοντας, εκείνες τις όμορφες στιγμές, έπαιρνα σαν αντίδωρο, χαρά, ανείπωτη χαρά και ειρήνη μέσα μου. Στη συνέχεια με την εκπαίδευσή μου στη ζωγραφική, έδινα με τα χρώματα  ζωή στα άψυχα ξύλα. Η μεγάλη μου απόλαυση έρχονταν όταν έφτανε η ώρα να τα βαφτίσω με τα ονόματά τους. Τα ονόματα για μένα ήταν μεγάλη υπόθεση γιατί εκεί έκανα αναγωγή στο Θείο που προνοούσε για όλα αυτά και θεωρούσα σαν υποχρέωσή μου να τα αφιερώσω εκεί.

Περιμένω το φιλότεχνο κοινό να έρθει στην Έκθεση, όπου θεωρώ ότι τα έργα μου θα μιλήσουν μόνα τους».

Η έκθεση, της οποίας η διάρκειά της είχε οριστεί μέχρι την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, αλλά παρατείνεται έως και τα Χριστούγεννα, θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα από τις 17.00 έως τις 21.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι επισκέψιμη από τις 11.00 έως τις 14.00.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται επίσης και έργα αγιογραφίας του Καλλιτέχνη,  που το θεωρεί ως το  «άλλο μισό κομμάτι του καλλιτεχνικού του εαυτού».

Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνει στα παιδιά, για να  την επισκεφθούν την έκθεση, προκειμένου  να τους «μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του για τη δημιουργία».

Μέρος των χρημάτων από την πώληση των έργων, θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών του «Σπιτιού Γαλήνης» του Ιερού Ναού.

Related posts