25 Μαΐου, 2024

Επίδοση των διορισμών στα νέα Εκκλησιαστικά Συμβούλια της Μητροπόλεως Δημητριάδος

 

Τους διορισμούς των μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, που θα διακονήσουν στις ενορίες της Τοπικής μας Εκκλησίας, την επόμενη τριετία, 2023-2025, επέδωσε την Παρασκευή 9/12, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στο πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα, που διασφαλίζει ένα πλαίσιο ελευθερίας, μέσα στο οποίο η Εκκλησία μας μπορεί να επιτελεί το έργο της. Μίλησε, επίσης, για τα 25 έτη συνοδοιπορίας στην Μητρόπολη Δημητριάδος, κατά τα οποία αναπτύχθηκαν δεσμοί αγάπης και εμπιστοσύνης. Ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους Εκκλ/κούς Συμβούλους, παλαιούς και νεωτέρους και εξήρε το έργο των Κληρικών μας σε καιρούς κρίσης, όπως η τελευταία τριετία της πανδημίας. Μάλιστα, τόνισε την συμβολή των αμίσθων Κληρικών μας στην τοπική μας Εκκλησία, οι οποίοι στηρίζονται από το Ίδρυμα Επιμορφώσεως του Ιερού Κλήρου, που καλύπτει τις ανάγκες δέκα Κληρικών μας, τούτη την εποχή, ενώ οι Ιερείς που διακονούν, συνολικά, χωρίς να μισθοδοτούνται από το Κράτος, είναι τριάντα.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την αγωνία του για την επιδείνωση του Δημογραφικού προβλήματος, για την διαρκή συρρίκνωση των μαθητών στα σχολεία, γεγονός που αποδυναμώνει τα πάντα και προβληματίζει την Εκκλησία μας, ενώ επεσήμανε την σημασία της Κυβερνητικής απόφασης περί της κατοχύρωσης των οργανικών θέσεων των Κληρικών μας, ανά Μητρόπολη.

Χαρακτήρισε τους Επιτρόπους «πυρήνα» της Εκκλησιαστικής ζωής και εξήρε το ανιδιοτελές έργο τους, που δεν έχει οικονομική ανταμοιβή, αλλά πνευματική. Τόνισε την αξία του φιλανθρωπικού έργου που επιτελείται στην τοπική μας Εκκλησία, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του νεανικού έργου, υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ μίλησε για την συμβολή στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας, μέσω του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός». Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο έργο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, που διαδίδεται σε όλο τον κόσμο και δίδει μαρτυρία Ορθοδοξίας.

Ακολούθως, μίλησε για την ευθύνη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για την χρηστή διοίκηση και την έντιμη διαχείριση και συνεχάρη όλους για την συμβολή τους στον ευαίσθητο αυτόν τομέα και τόνισε την ανάγκη τήρησης των νόμων και της απόλυτης διαφάνειας στα οικονομικά ζητήματα των ενοριών και στην διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υποχρέωση συνεργασίας και συνδρομής των Επιτρόπων στο έργο του Ιερέως, τον οποίο επ’ ουδενί επιτρέπεται να προσπερνούν, καθ’ ότι εκείνος έχει την κυρία ευθύνη μέσα στην ενορία. «Οφείλουμε όλοι μαζί να δίνουμε την μάχη της ενότητας, γιατί αυτή είναι το μέγιστο όπλο μας», τόνισε ο Σεβασμιώτατος και επεσήμανε τον κίνδυνο της πνευματικής αυτάρκειας.

Τέλος, προανήγγειλε την έλευση του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Μητρόπολή μας, τον ερχόμενο Ιούνιο και κάλεσε όλους να συνεχίσουν την όμορφη, κοινή πορεία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο υπεύθυνο έργο τους.

Related posts