20 Απριλίου, 2024

«Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Μαρία Ευθυμίου

στην παρουσίαση του βιβλίου του

Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου

«Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975»

από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον»

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου, πραγματοποιείται εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975».         Το βιβλίο του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου,  που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις «Ιδιόμελον», Θα παρουσιάσουν η ιστορικός, συγγραφέας και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου και η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με συντονισμό από τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Διδάσκοντα στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Οργανωτικό Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Εκπροσώπου των Απογόνων των Ευεργετών Μαγνησίας, Γεωργίου  Αντώνογλου – Κασσαβέτη, πρώην Δημάρχου Ζαγοράς – Μουρεσίου, και του Συγγραφέα του Βιβλίου – Ερευνητή, Δημήτρη Παντελοδήμου, Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, μετά την τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα απονείμει Τιμητικό Δίπλωμα της Ι.Μ.Δ. στον πρόεδρο του «Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα», κύριο Στυλιανό Κωνσταντίνου Ζούζουλα για την οικονομική συμμετοχή του Ιδρύματος στην έκδοση του βιβλίου και για την συνολική προσφορά του στην Μητρόπολη.

Στην παρουσίαση έχουν προσκληθεί και θα παραστούν πολλοί απόγονοι των αναφερομένων στο βιβλίο Ευεργετών.

Το βιβλίο «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975» είναι ένα νέο μνημειώδες έργο για την τοπική μας ιστορία, καρπός πολυετούς ερευνητικής εργασίας του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, το οποίο θεωρείται προσφορά στον τόπο καταγωγής του. Προηγήθηκε μακροχρόνια έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθεί από αρχειακές κυρίως πηγές υλικό και να αποτιμηθεί η ευεργετική δράση καταγόμενων από τη Μαγνησία δωρητών, αλλά και ορισμένων ξένων που αγάπησαν τη χώρα των Αργοναυτών και των Κενταύρων.

Το έργο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, του φορέα που ανέλαβε και την πολυτελή έκδοσή του.

Στην πλούσια αυτή συλλογή των 800 σελίδων, μεγάλου σχήματος, περιλαμβάνονται αλφαβητικά, και όχι κατά μέγεθος της προσφοράς τους, επί δύο αιώνες (1770 – 1975), 266 ευεργέτες, οι οποίοι χρηματοδότησαν Εθνικής εμβέλειας έργα, άφησαν γενναία κληροδοτήματα στον τόπο καταγωγής τους, ενδιαφέρθηκαν για τις κοινωνικές ανάγκες του παροικιακού Ελληνισμού στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ρωσίας, της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου, όπου δημιούργησαν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και κατέθεσαν το περίσσευμα και συχνά το υστέρημά τους με μεγαλείο ψυχής για ιδρύματα Ευποιΐας, φιλανθρωπίας και πολιτισμού.

Η λεπτομερής καταγραφή όλων αυτών των δωρεών και κληροδοτημάτων αποδεικνύει ότι ο ευεργετισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συμπλήρωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κενά της κρατικής μηχανής και δημιούργησε θεσμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως οι ιστορικές βιβλιοθήκες Ζαγοράς και Μηλεών, η Γεωργική Σχολή Κασσαβέτειας, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο Βόλου, Εκπαιδευτικά ιδρύματα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι υποτροφίες Ν. Κρήτσκη, Ιωάννη Κασσαβέτη, Σοφοκλή Αχιλλόπουλου, Αριστείδη Ζάχου, Κ. Στρεφτάρη κ.ά.

Καινοτομία του έργου αυτού αποτελεί η δημοσίευση παλαιών αρχειακών πηγών, κυρίως δυσεύρετων διαθηκών και δωρητηρίων συμβολαίων, καθώς και σχετικών αποφάσεων Δήμων και Κοινοτήτων και Διοικητικών Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

Τα κείμενα πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό προσώπων, έργων τέχνης και κτηρίων που αναφέρονται στους ευεργέτες και στα προϊόντα της ευεργεσίας τους, όπως επίσης και με σύγχρονες φωτογραφίας της σημερινής εικόνας των δωρεών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Πρόεδρος του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», κ. Ιγνάτιος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή θα υποδεχθούν τους φιλίστορες Βολιώτες, που αναγνωρίζουν το έργο των Ευεργετών της περιοχής μας,

στις 15 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου,  από την Μαρία Ευθυμίου και την Αννίτα Πρασσά, για να τιμηθεί ο Συγγραφέας, Καθηγητής Δημήτρης Παντελοδήμος και να γίνει ευρύτερα γνωστό το μοναδικό τούτο συγγραφικό ιστορικό πόνημα.

Το βιβλίο ήδη διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ», και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν και όσοι θα προσέλθουν στην παρουσίασή του.

Related posts