21 Φεβρουαρίου, 2024

Τελευταια Νεα

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» – (Long Pelion Trail)

Ξεκινά το πρόγραμμα περιπατητικών διαδρομών σε σημαντικούς πολιτιστικούς σταθμούς του Πηλίου

Ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», ταυτόχρονα με την συνεχή, υπεύθυνη και  αναγνωρίσιμη πλέον πολιτιστική δραστηριότητά του, ξεκίνησε και τις δράσεις του με το «Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου».

Όπως είναι γνωστό, τα εγκαίνιά του τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πλατεία της Μακρινίτσας Πηλίου.

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έγινε πλέον πραγματικότητα με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Στοχεύει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην απόκτηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας και συνείδησης,  στην ανάδειξη της αξίας του βουνού, την προστασία των μνημείων και της επίδρασης της βιοποικιλότητάς του στη ζωή των ανθρώπων, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων του Πηλίου, να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.

Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιου του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει  πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Με πρόταση και πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνατίου και την αποδοχή του χορηγού Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, η όλη δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Μέσα από το “Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου”, πεζοπόροι από ολόκληρο τον κόσμο από την προσεχή Άνοιξη θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ομορφιές του Πηλίου και να εξερευνήσουν τα μυστικά των Κενταύρων, να γευτούν τοπικά προϊόντα και να μυηθούν σε κομμάτια της ιστορίας που έχουν μείνει στην αφάνεια μέχρι σήμερα.

Πρόγραμμα για την γνωριμία και υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής κατήρτισε ήδη η νεοσύστατη «Επιτροπή Λειτουργίας» του, υπό τον εμπνευστή του, Νίκο Μαγγίτση, που περιλαμβάνει συναντήσεις σε διάφορα σημεία από τα οποία διέρχεται «το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», αλλά και  περιπατητικές διαδρομές, με έμφαση στο πολιτιστικό ενδιαφέρον για τα φυσικά, θρησκευτικά και άλλα μνημεία.

Την ερχόμενη Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, με την καθοδήγηση του Νίκου Μαγγίτση, ξεκινούν μικρές πεζοπορικές πορείες τμημάτων του ΜΜΠ.

Η πρώτη συγκέντρωση είναι στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, στον χώρο στάθμευσης πριν από τον Άγιο Ονούφριο.

Η πρώτη διαδρομή που θα γνωρίσουν όσοι συμμετάσχουν είναι:  Άγιος Ονούφριος, Σταγιάτες, Πορταριά, Μακρινίτσα, και τέρμα πάλι στον Άγιο Ονούφριο.

Διάρκεια: 3 ώρες και βαθμός δυσκολίας: 2/5

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977456445 Νίκος Μαγγίτσης

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Με την πρώτη αυτή γνωριμία με «το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου», η «Επιτροπή λειτουργίας» απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ώστε μέσω της ενημέρωσης και της περιήγησης να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πιο κοντινής στην πόλη μας διαδρομής.

Συνδυάζοντας τη μάθηση με την αναψυχή, το πρόγραμμα επιδιώκει να συμβάλλει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, στην αισθητική, αλλά και στην ευρύτερη παιδεία και προαγωγή μιας νέας σχέσης των πολιτών με την φύση και τα μνημεία της περιοχής.

Η περιοχή μας, ως γνωστόν,  προσφέρει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές, στις οποίες αποτυπώνεται η ιστορική συνέχεια της πόλης. Αρκεί κανείς να περιδιαβεί μία και μόνο πλαγιά για να συναντήσει διάσπαρτα σημεία-σταθμούς της νεότερης ιστορίας της πόλης, όπως και μαρτυρίες της ζωής και του έργου σημαντικών ανθρώπων που έζησαν εδώ άλλες εποχές και διαμόρφωσαν την πνευματική ιστορία και πορεία του τόπου.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό της άθλησης σε φυσικό περιβάλλον με παράλληλη γνωριμία με  πολιτιστικές διαδρομές κοντά στην πόλη μας, γιατί συνδέονται με τις επιλογές και την απαιτούμενη ευρεία συναίνεση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, που λαμβάνει υπόψη την ιστορική φυσιογνωμία και διαχρονική ταυτότητα της περιοχής. Συνδέονται, επίσης, με την προσδοκία του όλου εγχειρήματος, προκειμένου να συμβάλλει στη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που σέβονται, αγαπούν και μεριμνούν για την άθληση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη γνωριμία με το πολιτιστικό απόθεμα, συμμετέχουν, και συνδιαμορφώνουν το σήμερα και την προβολή της περιοχής μας.

Την επόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 έχει επιλεγεί η διαδρομή, Χάνια, Γολγοθάς και επιστροφή. Διάρκεια: 2,5 ώρες, βαθμός δυσκολίας: 2/5, για την οποία θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα.

Related posts