28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Σβήστε τους πολυελαίους και την θέρμανση στους ναούς” (video)

 

Στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, βρέθηκε σήμερα το πρωί (07/10) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, προσκεκλημένος των δημοσιογράφων: Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλου και Ντόρας Κουτροκόη.

Ερωτηθείς για τα εθνικά θέματα και την προκλητικότητα των γειτόνων, ανέφερε: «Ένας λαός που έχει κοινή πίστη, αυτή η πίστη, που τον κρατάει να νιώθει ότι είναι ασφαλής και απέναντι στους άλλους… είτε είναι οι απέναντι είναι αυτοί που έρχονται κοντά μας».

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ο ίδιος ανέλαβε στην τοπική μας εκκλησία, όπου «δεν θα υπάρχει άπλετος φωτισμός στους ναούς. Μπορούμε όλοι μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι γίνεται κάτι. Δεν θα λύσουμε εμείς όλο το πρόβλημα. Και για τη θέρμανση, χρησιμοποιούμε τα παρεκκλήσια στις καθημερινές που είναι πιο μικρά. Βρίσκουμε λύσεις -κατά το δυνατόν- με το μικρότερο κόστος για να είναι και οι ναοί σε λειτουργία».

Αναφερόμενος στα συσσίτια της Εκκλησίας και στις μερίδες φαγητού που ανέρχονται καθημερινά στις 2000 στη μητροπολιτική μας περιφέρεια, που διανέμονται από 30 περίπου σημεία, τόνισε την αυταπάρνηση, την εθελοντική προσφορά και τη συγκινητική συμμετοχή 500 και πλέον γυναικών που εναλλάσσονται στο ενοριακό έργο, διατηρώντας έτσι την κοινωνική συνοχή. «Είναι μια ακόμα φιλοτιμία των Ελλήνων: ο γείτονας δεν μένει ποτέ νηστικός. Έχουμε καταφέρει να μην αφήσουμε κανέναν να πεινάσει.»

Ζητώντας την άποψή του για το γενικότερο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την τεράστια προσφορά και παρέμβαση της Εκκλησίας και σε αυτές τις περιπτώσεις, με το πλέον ανιδιοτελές μυστήριό της, το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως, όπου για ώρες πολλές, οι πνευματικοί εργάζονται ποιμαντικά προκειμένου να προλάβουν καταστάσεις και να μην υπάρξουν χειρότερα αποτελέσματα.       Κάνοντας την αυτοκριτική του, είπε: «Κι εμείς δεν κατορθώσαμε να την αντιμετωπίσουμε όλη αυτή τη βία. Θα έπρεπε να είμαστε πιο σωστοί και στο ποιμαντικό μας έργο. Κάθε μια τέτοια περίπτωση για μένα είναι ένας μεγάλος πόνος, είναι μια δική μου -το λέω προσωπικά- αποτυχία. Θά’πρεπε να έχουμε συμβάλλει πιο πολύ, να νιώθει ο άνθρωπος ότι ο κάθε άλλος είναι μια ζωντανή εικόνα του Θεού. Ότι η αγάπη εκφράζεται, όχι με τη βία αλλά μόνο με τη στοργή και με τη συνύπαρξη».

Για το ζήτημα των αμβλώσεων, ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας την άποψη της Εκκλησίας, επέμενε στο «να υπάρχει κάποιος που να μπορεί να υπερασπίζεται τη ζωή από την άκρα σύλληψη, είναι πολύ σημαντικό, γιατί αυτό είναι το χρέος μας».

Για τη νεολαία και τους νέους: «Συνειδητοποιούν και οι ίδιοι ότι έχουν αλλάξει οι εποχές και ότι πρέπει να σταθούν σωστά απέναντι στη ζωή που έχουν ως μέλλον».

Τέλος αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στο νο1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι «φέτος στη Μαγνησία, στην Α’ δημοτικού, ενεγράφησαν 100 λιγότερα παιδιά από πέρυσι! Και αυτό, είναι κάτι το οποίο είναι μετρήσιμο σε μια επαρχία και θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια σε όλες τις εκφάνσεις του βίου της τοπικής κοινωνίας».

Related posts