15 Νοεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΘΕΟΛΟΓΟ

Πραγματοποίηση εκδήλωσης
Θεόφιλος Αμπατζίδης: Η ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΘΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΝ ΝΕΟ ΘΕΟΛΟΓΟ
(με αφορμή τη χιλιετηρίδα από την κοίμησή του, 1022-2022)

 

Ο δεύτερος κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του Ποιήσαι», που η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου υλοποιεί στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ξεκίνησε με τη διάλεξη του Θεόφιλου Αμπατζίδη «Η εξατομίκευση της σωτηρίας και το ζήτημα θεσμού και χαρίσματος στον άγιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο». Η διάλεξη, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη χιλιετηρίδα από την κοίμησή του αγίου Συμεών (1022-2022), δόθηκε την Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022, διαδικτυακά. Την εκδήλωση συντόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας, Νικόλαος Ασπρούλης.
Μετά από χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο ομιλητής Θεόφιλος Αμπατζίδης παρουσίασε μια σύντομη ανάλυση των συνθηκών στις οποίες έζησε και έδρασε ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος, προχωρώντας στη συνέχεια στα βαθύτερα ερωτήματα τα οποία εκλήθη να απαντήσει ο άγιος Συμεών με το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Στην τολμηρή κριτική παρουσίαση, συζητήθηκε η σχέση του μοναχισμού με τον κλήρο στην εποχή του αγίου, η σχέση της πνευματικής πατρότητας με το μυστήριο της εξομολογήσεως αλλά και της εξαγόρευσης των λογισμών, της κατά καιρούς παράχρησης ή και κατάχρησης της επιρροής του μοναχισμού αλλά και των σημείων που φανερώνουν μια πνευματική αναγέννηση στο Βυζάντιο στην αλλαγή της χιλιετίας. Η εξατομίκευση, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εμφανίζεται ως ένα βήμα προόδου και ανάληψης προσωπικής δράσης έναντι του συνόλου, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί την έννοια της σωτηρίας του σύμπαντος κόσμου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη σημασία του έργου του αγίου Συμεών για τον σημερινό άνθρωπο, με τη δυνατότητα του να λειτουργήσει η σκέψη του ανακαινιστικά στο σήμερα, με τη θέση του μοναχισμού στο σημερινό κόσμο, και με την κατανόηση και τη λειτουργία αλλά και δυσλειτουργία της παράδοσης, όπως και της θέσης της πνευματικής πατρότητας. Τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του αγίου Συμεών με παλαιότερους αλλά και νεώτερους εκκλησιαστικούς συγγραφείς, όπως τον λεγόμενο Διονύσιο Αρεοπαγίτη και τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος τόνισε την ανάγκη συνδυασμού των εκκλησιαστικών θεσμών με χαρισματικά πρόσωπα, τονίζοντας ότι η σχέση μεταξύ των δυο ήταν πάντα μια σχέση λεπτής ισορροπίας.

Η διάλεξη, μαζί με τη συζήτηση που ακολούθησε, έχουν αναρτηθεί στο κανάλι της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών στο YouTube, ενώ το κείμενο της ομιλίας του κ. Αμπατζίδη θα δημοσιευθεί στο ιστολόγιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών “Πολυμερώς και Πολυτρόπως” (https://www.polymerwsvolos.org/).

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη διάλεξη του κύκλου «Καιρός του Ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, στις 7μμ με ομιλητή τον Graham McGeogh, Καθηγητής Θεολογίας & Θρησκευτικών Επιστημών στην Faculdade Unida de Vitória, Βραζιλία, και θέμα:
«Η ρωσική θεολογία της διασποράς και η θεολογία της απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική”. Με ταυτόχρονη μετάφραση Ελληνικά-Αγγλικά

 

 

 

Related posts