Διαδικτυακή προσπάθεια της μοναστικής κοινότητας για την αναστήλωση του ιστορικού παλιού μοναστηριού με κοινοποίηση σε Ευρώπη και Αμερική
Διαδικτυακή εκστρατεία για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης του παλιού γυναικείου μοναστηριού της Παναγίας Ξενιάς άρχισε τις προηγούμενες μέρες, με τη μοναστική κοινότητα να πρωτοστατεί στην προσπάθεια. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 500.000 ευρώ και οι δωρητές έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν, προσφέροντας το απόθεμα της αγάπης τους, από ένα ευρώ μέχρι όσο επιθυμούν.
Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ταχυδρόμο
Με τα πρώτα μηνύματα να καταφθάνουν από Ευρώπη και Αμερική, στόχος είναι να ανακτήσει την παλιά του εικόνα το ιστορικό μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία μνημεία της Μητρόπολης Δημητριάδος.
«Αποκατάσταση της Παναγίας Ξενιάς, ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι» είναι ο τίτλος της καμπάνιας συγκέντρωσης πόρων που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να προχωρήσει η αναστήλωση και αποκατάσταση του παλιού μοναστηριού της, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site gogetfunding.com.
Με την προσπάθεια να υλοποιείται με τις ευλογίες της Μητρόπολης Δημητριάδος και του Σεβασμιώτατου Ιγνατίου προσωπικά, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με την ηγουμένη της μονής, η οποία ανέφερε ότι: «Στόχος είναι να καλύψουμε τις πιο αναγκαίες εργασίες, για να ανακτήσει η μονή την παλιά της μορφή. Δεν μπορούσαμε να βλέπουμε το μοναστήρι να καταρρέει και αναλάβαμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να το στηρίξουμε».
Οι προσπάθειες αποκατάστασης της μονής ξεκίνησαν το 2016, με την συνδρομή του κόσμου, αλλά λόγω της πανδημίας και της έλλειψης κονδυλίων, το μοναστήρι ανέλαβε την παραπάνω διαδικτυακή πρωτοβουλία, προκειμένου να ζωντανέψει το παλιό, ερειπωμένο μοναστήρι.
Μπροστάρης της διαδικτυακής εκστρατείας ο π. Δωρόθεος, ιερομόναχος, τον οποίο έχει ορίσει ο Σεβασμιώτατος να τελεί την κυριακάτικη λειτουργία στην Παναγία Ξενιά. Βλέποντας τις προσπάθειες της ηγουμένης και των μοναχών, ανέλαβε το μεγάλο έργο να οργανώσει την διαδικτυακή εκστρατεία, αποτυπώνοντας φωτογραφικά την εικόνα της παλιάς μονής.
Κοινοποίηση σε Ευρώπη και Αμερική
Η διαδικτυακή προσπάθεια έχει κοινοποιηθεί σε Ευρώπη και Αμερική, όπου υπάρχουν Ελληνισμός και άλλοι πιστοί «γιατί τα τελευταία χρόνια έρχονταν από τα Βαλκάνια πολλοί προσκυνητές και κυρίως από τη Ρουμανία. Μας ενισχύουν πολύ οι άνθρωποι αυτοί» υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η ηγουμένη.
Πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση τμήματος της τοιχοποιίας της παλιάς μονής, καθώς υπολείπονται περί τα 25 μέτρα ακόμη, για να κτιστεί το γκρεμισμένο τμήμα και να σκεπαστεί. Στο μεταξύ, έχει προχωρήσει η νότια πτέρυγα, έχουν γίνει η στερέωση της τοιχοποιίας, χωρίσματα, τα πρώτα σοβαντίσματα, οι πρώτες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Παρ’ ότι η γυναικεία μοναστική κοινότητα έχει μεταφερθεί από το 1990 στο καινούργιο μοναστήρι, που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το παλιό, εντούτοις οι μοναχές συνεχίζουν την κοινή προσπάθεια, να ανακτήσει την παλιά του όψη το ιστορικό μοναστήρι.
Στη διαδικτυακή ανάρτηση για την συγκέντρωση βοήθειας, επισημαίνεται ότι «καταβάλλεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να αναστηλωθούν τα κελιά (λαύρα). Μετά την αναστήλωση και αποκατάσταση το όλο κτίσμα θα διαμορφωθεί σε χώρους φιλοξενίας των προσκυνητών της μονής, καθώς και σε μουσειακές αίθουσες για τη νεότερη εκκλησιαστική και εθνική ιστορία, και αίθουσες συνεδρίων, που θα γίνονται με επίκεντρο τη μονή».
Έκκληση για βοήθεια
Η προσπάθεια αναστήλωσης της παλιάς μονής ξεκίνησε και προχωρεί μόνο με τη συνδρομή των προσκυνητών της μονής, που προστρέχουν στη χάρη της Παναγίας, με την προσπάθεια, ωστόσο, να κινδυνεύει δυστυχώς να σταματήσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της δραστικής μειώσεως των προσκυνητών που επακολούθησε.
«Στο σημείο αυτό ζητούμε ταπεινά τη συνδρομή όλων σας, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό της αναστηλώσεως της παλαιάς μονής. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η αγία Θεοτόκος θα φωτίσει ευλαβείς ψυχές να συνδράμουν στο έργο αυτό, που ως μόνο σκοπό έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσκυνητών και την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου που επιτελείται εδώ, που δεν είναι άλλο από τη σωτηρία των ψυχών» επισημαίνεται στην διαδικτυακή ανάρτηση.
Παράλληλα, η μοναστική κοινότητα ενημερώνει τους πιστούς ότι μπορούν να στέλνουν «ονόματα για μνημόνευση, υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγαπημένων τους προσώπων, τα οποία θα μνημονεύονται καθημερινά κατά τη διάρκεια των θείων λειτουργιών και των ιερών παρακλήσεων που τελούνται ενώπιον της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Ξενιάς και της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου».
Ιστορική μονή
Στις 9 Ιουλίου 1980 σφοδρότατος σεισμός μετέβαλε σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Αλμυρού σε άμορφη μάζα ερειπίων. Το μοναστήρι της Κάτω Ξενιάς επλήγη κι αυτό ανυπολόγιστα. Μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι έμειναν σε μεγάλο ποσοστό όρθιοι για να θυμίζουν το παλαιό κάλλος της Μονής. Οι μοναχές σώθηκαν την τελευταία στιγμή από θαυματουργή επέμβαση της Παναγίας. Ο σεισμός κατέστησε το μοναστήρι ακατοίκητο.
Το καθολικό αναστηλώθηκε από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το υπόλοιπο κτίσμα εγκαταλείφθηκε και ο χρόνος αποτελειώνει πλέον το έργο του σεισμού. Το νέο μοναστήρι της Παναγίας επρόκειτο να οικοδομηθεί στον παρακείμενο της παλιάς Μονής χώρο. Στις 4 Ιουνίου 1990 η αδελφότητα, που για δέκα ολόκληρα χρόνια έζησε σε πρόχειρα ξύλινα παραπήγματα, μεταστεγάστηκε στο λιτό νέο οικοδόμημα.