28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ξέρουμε ποια είναι η Θεία Κοινωνία» – Αναδημοσίευση από OΡΘΟΔΟΞΙΑ News Agency

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ξέρουμε ποια είναι η Θεία Κοινωνία» – Αναδημοσίευση από OΡΘΟΔΟΞΙΑ News Agency

Αναδημοσίευση από OΡΘΟΔΟΞΙΑ News Agency

Στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος με αφορμή τα 22 χρόνια από την ενθρόνισή του την περασμένη Πέμπτη. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον κορωνοϊό, που πρέπει να εκλάβουμε ως παιδαγωγία προερχόμενη από τον Θεό, καθώς και στην κριτική που έχει δεχθεί η εκκλησία σχετικά, τονίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα στην εκκλησία των Ελλήνων και την ορθόδοξη πίστη, που συγκροτεί ουσιαστικά την Ελλάδα και το Γένος.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη:

 

«Με τη στοχοποίηση της εκκλησίας αποδεικνύουν κάτι πολύ σημαντικό: ότι η εκκλησία στην Ελλάδα είναι ένα ζωντανό σώμα πιστών ανθρώπων, η ενοποιός δύναμη ολόκληρου του λαού. Αυτό το ξέρουν όλοι… Κάποιοι καλοπροαίρετα και κάποιοι όχι και τόσο βλέπουν τις αδύναμες πτυχές που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό της εκκλησίας. Δεν είμαστε αλάνθαστοι και υπάρχουν στιγμές που πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Μέσα στο δημόσιο χώρο, πρέπει να δεχόμαστε και την κριτική, να συνδιαλεγόμαστε και να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις…Η εκκλησία, όμως, λειτουργεί ως σώμα Χριστού και από την αρχή τάχθηκε σωστά υπέρ κάθε μέτρου που αφορούσε την υγεία των ανθρώπων και την προστασία τους. Αυτό το κάναμε με την ψυχή μας…

Η εκκλησία συγκροτεί ενότητα. Δώσαμε και δίνουμε μια μάχη όλη μαζί. Η εκκλησία σωστά αποφάσισε. Οι παραλείψεις και οι αστοχίες δεν αμαυρώνουν το ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Η δοκιμασία είναι μια παιδαγωγία του ίδιου του Θεού. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να θέλει ο Θεός και τίποτα δεν κάνει χωρίς λόγο ο Θεός. Επιτρέπει τη δοκιμασία κι αυτή είναι μια πανανθρώπινη δοκιμασία, για να δούμε ότι ανήκουμε όλοι στο γένος των ανθρώπων. Το θέμα είναι όταν τελειώσει όλο αυτό, να έχουμε αγαθή απολογία. Να μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας, να φανούμε αντάξιοι, ότι σώσαμε την ανθρώπινη ζωή.  Να κρατήσουμε την ενότητα, να μπορούμε να πούμε ότι «τώρα είμαι πιο ταπεινός, έχω ζήσει μεγάλη μετάνοια, έχω αναλάβει και τις δικές μου ευθύνες και να πούμε ότι λειτουργήσαμε για την ενότητα και τη σωτηρία των ανθρώπων:των ψυχών και των σωμάτων. Το ερώτημα είναι: Τι απολογία θα δώσουμε;

Ο πρώτος πλησίον είναι ο Χριστός, που οικειοθελώς παραδόθηκε, παίρνοντας επάνω Του τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Εκείνος έκανε τέτοια θυσία, εμείς τι κάνουμε;

Ξέρετε τι είναι να λειτουργείς με κενά καθίσματα; Το βλέπεις ως μια υπέρτατη θυσία, αλλά σκέφτεσαι ότι το κάνεις για όλους αυτούς και τότε τους έχεις όλους μαζί σου.

Η ελπίδα μας είναι ο ίδιος ο Χριστός. Αν κανείς λειτουργήσει πνευματικά αυτή την περίοδο,  θα βγει κερδισμένος. Διαφορετικά, κανείς, πολύ φοβάμαι, θα βρεθεί αναπολόγητος.

Δίνουμε μια μάχη, για να υπάρχουν θέσεις στις εντατικές. Ξέρουμε καλά πού υστερούμε ως κράτος.

Η εκκλησία είναι ενοποιός δύναμη!»

Όσον αφορά όσους προσπαθούν να λοιδορήσουν την εκκλησία αυτές τις μέρες, ο Σεβασμιώτατος λέει: «Ο Θεός να συγχωρέσει αυτούς που τα βάζουν με την εκκλησία…», ενώ για τους κυβερνώντες αναφέρει: «Τους έχω πρώτους στην προσευχή μου. Έχουν πολύ δύσκολο έργο».

Σχετικά δε με τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η εκκλησία ως τώρα ελέω κορωνοϊού, αναφέρει: «Ως ποιμένες κατ’ οικονομία μπορούμε να υποχωρήσουμε σε κάποια πράγματα. Ξέρουμε, φυσικά, ποιο είναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας κι εκεί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, που στο τέλος αποτελεί συλλογική ευθύνη. Στο τέλος αυτής της ιστορίας, θα δούμε πού σφάλλαμε, πού έπρεπε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι…».

Επιπρόσθετα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού απάντησε στο τι σήμαινε η φράση του σε άρθρο κυριακάτικης εφημερίδας «Να μην οδηγηθούμε σε κρυπτοχριστιανισμό», λέγοντας ότι πρέπει οι Ιερείς να διαβάσουν καλά το τι αναφέρει η ΚΥΑ για το κλείσιμο των ναών, ώστε να μην υπάρξουν μπερδέματα και διασπορά Fake news, όπως για παράδειγμα κάτι που έγινε με την κυκλοφορία δημοσιεύματος για απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας από το κράτος.

«Σκεφθείτε να συνέβαινε κάτι τέτοιο και να άρχιζαν οι ιερείς μας να λειτουργούν στα σπίτια…

Πρέπει να πάμε συγκροτημένα. Εμείς διαχειριζόμαστε τα θέματα της πίστεως και την ενότητα της κοινωνίας, ο διχασμός θα φέρει καταστροφή. Όταν λειτουργείς, έχεις μαζί σου και τους πιστούς…

Στο χωριό ο ιερέας χτυπάει την καμπάνα, είναι μέσα στον ναό και κάνει προσευχή για όλους…».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος απάντησε στο εάν τελικά η εκκλησία ως επίσημος φορέας χρειάζεται να συγκροτήσει τη δική της αυτόνομη επιστημονική, υγειονομική επιτροπή, λέγοντας ότι «αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προστεθεί στη φαρέτρα της εκκλησίας». «Ο πρόεδρος της υγειονομικής επιτροπής του κράτους είναι άνθρωπος της εκκλησίας 100%. Κι εμείς, ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε συμβούλους μια επιστημονική επιτροπή ιατρών!»

Related posts