Με την δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάστηκε σήμερα στον Βόλο η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά την επέτειο της αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων, ύστερα από την μακρά και διχαστική περίοδο της Εικονομαχίας.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Χρήστου Μπουκώρου και Ζέττας Μακρή και πλήθους πιστών.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η Εκκλησία μας σήμερα εορτάζει την μεγάλη νίκη της Ορθοδοξίας, δηλ. της αλήθειας, αφού, μέσα από μια μακροχρόνια διαπάλη, η πίστη νίκησε τον ορθολογισμό, η αλήθεια το ψεύδος, αντιμετωπίστηκε η προκατάληψη και λύθηκαν προβλήματα, που προέκυψαν από μια αντίληψη που ουσιαστικά αφαιρούσε την παρουσία του Ιησού Χριστού από την ζωή μας. Εν τέλει, με την αποκατάσταση των ιερών Εικόνων, σφραγίστηκε μία ολόκληρη περίοδος και έκτοτε η Ορθοδοξία πορεύεται, μέχρι και σήμερα, με την αλήθεια, όπως την παραλάβαμε από τους Αγίους Αποστόλους. Όμως, Ορθοδοξία δεν είναι να εορτάζουμε, απλώς, με δόξα και τιμή, αλλά να μπορούμε να διατηρούμε γνήσια και αυθεντική την Ορθόδοξη πίστη, την ζούμε με απλότητα και να είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε τον ονειδισμό του Χριστού στην εποχή της αρνήσεως και της απιστίας.…».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιγνάτιος επαίνεσε τον λαό για την πληθωρική του παρουσία, παρά το γενικότερο κλίμα, που τείνει να διαμορφωθεί και δικαιολόγησε απόλυτα όσους επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους: «Ως Ποιμένας και Επίσκοπος, δεν έχω εξουσία. Αυτή την έχει η Πολιτεία. Όμως, δεν αδιαφορώ. Οφείλουμε να σκεπτόμαστε, να προλαμβάνουμε, να προφυλασσόμαστε. Καλώ όλους να μην παρεξηγήσουμε εκείνους τους αδελφούς, που θέλουν να λάβουν περισσότερα μέτρα προστασίας. Προσωπικά, δεν θα παρεξηγήσω κανέναν που δεν θα ασπαστεί το χέρι μου αυτή την περίοδο. Θα δεχτώ εκείνον που, στο πλαίσιο της προστασίας του, κρατά μία απόσταση από τις Ιερές Εικόνες τούτη την περίοδο. Αρκεί και η απλή υπόκλιση, το σχήμα, όπως ονομάζεται στην Εκκλησιαστική γλώσσα. Αν κάποιος έτσι θέλει να προσκυνήσει, ευλογημένος να είναι. Όποιος τον κατακρίνει, θα πάρει την αμαρτία. Επ’ ουδενί πρέπει να υπάρξει διχασμός στις οικογένειες, επειδή κάποιο μέλος επιθυμεί να επιτελεί κανονικά τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Είναι προτιμότερο να υποχωρήσει και να υπακούσει στην οικογένεια, να παραμείνει στο σπίτι, παρά να γίνει αιτία διασπάσεως. Ένα πράγμα δεν θα δεχτούμε: να σταματήσουμε να λειτουργούμε και να κοινωνούμε. Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι, ποτέ Κληρικός δεν ασθένησε, επειδή κατέλυσε την Θεία Κοινωνία, ούτε και πιστός, επειδή κοινώνησε. Εδώ κυριαρχεί η πίστη και το θαύμα. Όποιος δεν πιστεύει, είναι δικό του θέμα. Θα υπακούσουμε σε όποια εντολή δεχτούμε, εκτός από αυτήν. Την Θεία Λειτουργία δεν θα μας την στερήσει κανείς και όσοι πιστοί προσέλθετε. Περνάμε μια δοκιμασία, για να δούμε πόσο αδύναμοι είμαστε, τελικά, οι άνθρωποι και πώς πρέπει να δοξολογούμε τον Θεό, γι’ αυτό το διαρκές και διαχρονικό θαύμα, να κοινωνούμε και να μην αρρωσταίνουμε. Αυτό είναι θαύμα ζωής. Ήρθε η στιγμή να δοκιμαστούμε και να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί όσο πιστεύαμε, ότι έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου, όπως νομίζαμε, κι ας έχουμε τρανή επιστήμη. Έρχεται μία στιγμή, που ανατρέπονται τα πάντα. Και σκέπτεται κανείς πόση ανάγκη έχουμε από το έλεος του Θεού…».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε την προσευχή όλων για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, εκείνους που έχουν την ευθύνη, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που επιτελούν με ευσυνειδησία, στο ακέραιο, το καθήκον τους. Κάλεσε δε όλους, να αναλάβουν την προσωπική τους ευθύνη στον τομέα της υγιεινής, για να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους: «Με την Χάρη του Θεού, θα περάσουμε και αυτή την δυσκολία!».