29 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ανάγκη η εθνική ομοψυχία για να ξεπεράσουμε την κρίση» – Συνέντευξη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

 

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παρεχώρησε σήμερα στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» και στην δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος τοποθετείται σε ζητήματα όπως το έργο και οι στόχοι της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», στην οποία συμμετέχει, προετοιμάζοντας τον εορτασμό για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας στην πατρίδα μας και για την έκρυθμη κατάσταση, που παρατηρείται, τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Σεβ. κ. Ιγνατίου έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Το δικό σας ήταν ένα από τα πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν για την «Επιτροπή 2021». Τί σας έκανε να πείτε το «ναι» στην πρόταση;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Όπως γνωρίζετε, η συγκρότηση της επιτροπής είναι επιλογή του πρωθυπουργού της πατρίδας μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην δική μου περίπτωση, βέβαια, υπήρξε και σύμφωνη γνώμη τόσο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου όσο και απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επειδή έχω την ευθύνη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία ήδη από το 2012 προετοιμάστηκε για την ιστορική επέτειο, με την πραγματοποίηση 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, με θέμα όλες τις πτυχές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Με αυτή την εμπειρία και αυτόν τον ευρύ προβληματισμό η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπείται σ’ αυτή την Επιτροπή, με στόχο να δώσει βαθύτερο περιεχόμενο στους εορτασμούς και να προσφέρει ιδέες και προτάσεις για το μέλλον, κάτι που ήδη έχει εκπονήσει για όλες τις Μητροπόλεις της πατρίδας μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ποια είναι η φιλοσοφία της Επιτροπής και της Γιάννας Αγγελοπούλου; Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέχρι το επόμενο έτος;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Επιτροπή μας εργάζεται, για να βρεθεί η επέτειος των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 στο επίκεντρο του εθνικού μας βίου, ως μια ευκαιρία αναστοχασμού, ιστορικού αναβαπτισμού, κατάθεσης ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους και σχεδιασμού για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Πιστεύω σταθερά, όμως, ότι δε μπορούμε να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε, αν δεν γνωρίζουμε και δεν τιμούμε. Κυρίως, όμως, αν δεν συνειδητοποιούμε ποιες ήταν εκείνες οι σταθερές που, συνδυαζόμενες, οδήγησαν στο θαύμα της Παλιγγενεσίας. Και αυτές ήταν η Ορθόδοξη πίστη και ο πόθος της ελευθερίας, που έβαλε στην άκρη διαφορές, αντεγκλήσεις και επιμέρους σκοπιμότητες, διασώζοντας την ενότητα.

Γι’ αυτό και οι στόχοι μας για το επόμενο έτος είναι να εμπνεύσουμε τους νεοέλληνες να προτείνουν και να αναλάβουν δράσεις, που

Α) θα αναδεικνύουν την σημασία της Επανάστασης για την αναγέννηση του Έθνους και το πώς αυτή ενέπνευσε και άλλους κατατρεγμένους λαούς,

Β) θα προβάλλουν πρόσωπα και ιδέες, που καθόρισαν τον ιστορικό μας βίο σ’ αυτά τα 200 χρόνια ελευθερίας,

Γ) θα αποτυπώνουν την σύγχρονη πραγματικότητα, διαμορφώνοντας έναν νέο υγιή πατριωτισμό, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και

Δ) θα αντιλαμβάνονται αυτή την επέτειο ως ένα νέο ξεκίνημα, στηριγμένο στις σταθερές, που εδραίωσαν στον τόπο μας την αληθινή ελευθερία και ανεξαρτησία.

Πρωτοβουλίες και δράσεις που θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, θα τύχουν της ολόθυμης στήριξής μας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Με αφορμή και το 2021, πιστεύετε ότι έχουμε βρει την σωστή ισορροπία ανάμεσα στο κοσμικό κράτος και την Εκκλησία;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Οι ζωντανές σχέσεις έχουν πάντα δυσκολίες και είναι πάντα υπό εξέλιξη. Είναι, όμως, ζωντανές!

Το όραμα της ισορροπημένης αυτής σχέσης για την εποχή της Επανάστασης, περιγράφεται λιτά και ξεκάθαρα από τη λαϊκή μούσα «…για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία…»

Στην ιστορική εξέλιξη μέχρι σήμερα, απεδείχθη πως η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέβαλε στην ενότητα του λαού μας, γεγονός καθοριστικό για τη διαμόρφωση μιας Ελλάδας σύγχρονης, ισχυρής, αλλά και με ταυτότητα. Το ιστορικό αυτό κεκτημένο απαιτεί εγρήγορση και ωριμότητα, προκειμένου η ισορροπία αυτή να διασφαλίσει, χωρίς κλυδωνισμούς και διχασμούς, την Πατρίδα μας στο μέλλον.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Η κ. Αγγελοπούλου έχει πει πως οι εορτασμοί της επετείου δεν θα βαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό. Εσείς θα αναμειχθείτε στην προσπάθεια εξεύρεσης χορηγιών;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν είμαι ο πλέον αρμόδιος σ᾽ αυτόν τον τομέα. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη στην Πρόεδρο της Επιτροπής και το επιτελείο της. Αυτό που εγώ μπορώ να διαβεβαιώσω, μαζί με τα υπόλοιπα εκλεκτά μέλη της Επιτροπής, είναι ότι θα καταβάλουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε οι χορηγίες να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και κυρίως για να υπάρξουν δράσεις που θα μείνουν ως δώρο του εορτασμού και δεν θα πάψουν να υπάρχουν όταν ολοκληρωθεί το έτος 2021.

Επιτρέψτε, όμως, να σας πω, πώς ο μεγαλύτερος πόρος που αναζητούμε, είναι ο ενθουσιασμός και η αγάπη προς την Πατρίδα!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Στο παρελθόν είχατε πει πως «δεν αποτελούν κίνδυνο οι μετανάστες, αλλά η απάνθρωπη στάση απέναντί τους». Βλέποντας την κατάσταση στον Έβρο, θεωρείτε πως η Τουρκία τους χρησιμοποιεί;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Από την πρώτη στιγμή του προβλήματος είχα ξεκαθαρίσει πως οι αρμοδιότητες Κράτους και Εκκλησίας είναι τελείως διακριτές. Αποκλειστικός αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις και τις όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για τη διασφάλιση της ομαλής ζωής στην Πατρίδα μας είναι η Ελληνική Πολιτεία. Σταθερή και διαχρονική άποψη της Εκκλησίας είναι η υπεράσπιση της αξίας του ανθρωπίνου προσώπου και η συμβολή στην ανακούφιση του ανθρωπίνου πόνου.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή. Στον Έβρο είναι σαφές πως ο ανθρώπινος πόνος γίνεται εργαλείο εκφοβισμού από την γείτονα χώρα.

Έχουμε ακλόνητη εμπιστοσύνη στον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας της Πατρίδας μας, που υπερασπίζονται θυσιαστικά τα σύνορά μας.

Προσευχόμαστε για όλους τους ακρίτες του Έβρου και επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της Εθνικής ομοψυχίας για να ξεπεράσουμε και αυτή την πρόκληση.

Η ενότητά μας, αποτελεί εθνική επιταγή και επιθυμία του Λαού μας!

 

Related posts