26 Δεκεμβρίου, 2024

Η Συλλεκτική έκδοση – Ημερολόγιο 2020 – «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον» της «Μαγνήτων Κιβωτού»

Η Συλλεκτική έκδοση – Ημερολόγιο 2020 – «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον» της «Μαγνήτων Κιβωτού»

Με τίτλο «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον», κυκλοφορείται από τις «ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ιδιόμελον» η νέα Συλλεκτική Έκδοση – Ημερολόγιο 2020 του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Με τη νέα αυτή έκδοση, συνεχίζεται και το 2020 η παράδοση που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση συλλεκτικών εκδόσεων – ημερολογίων από το 2015, που υποστήριζε το «Θεματικό Έτος Πολιτισμού», το οποίο από εκείνη τη χρονιά καθιερώθηκε και πλέον συνεχίζεται.

Για το 2020, το θέμα που θα απασχολήσει τη «Μαγνήτων Κιβωτό», αλλά και τις συνεργασίες της με τους άλλους φορείς, είναι το φυσικό περιβάλλον και  φέρει τον τίτλο, «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον». Θα αποτελέσει μια ευρύτερη θεματική περιοχή, ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν δράσεις, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που στηρίζονται στις παρακάτω έννοιες: Φύση, Πολιτισμός, Ιστορία, Περιβάλλον. Οι έννοιες αυτές  θα διατρέχουν συνολικά το σχεδιασμό για το θεματικό έτος 2020.

Σκοπός της «Μαγνήτων Κιβωτού», με την έκδοση και κυκλοφορία της νέας Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολόγιο  2020, που εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους «Μάγνητες & φυσικό περιβάλλον», είναι  να συνεισφέρει στην καταγραφή, στη διάσωση και στην ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Η Συλλεκτική έκδοση – Ημερολόγιο 2020, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019,  στον φιλόξενο χώρο του «Κτιρίου Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και περιελάβανε προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης, από τον Θοδωρή Σδρούλια, Αρχιτέκτονα-Δημοσιογράφο. Ο Αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής, και ο Γιώργος Γκράσσος, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής του 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, έλαβαν αφορμή από την παρουσιαζόμενη έκδοση να αναφερθούν, σε τεχνικά κυρίως θέματα ο πρώτος, και στις προσπάθειες για την καταγραφή και διάσωση των πέτρινων τοξωτών γεφυριών, στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, προπάντων όμως για τις πολύτιμες συμβουλές και κατευθύνσεις που πρόσφερε για την έκδοση ο δεύτερος.  Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης, όπως πάντα, έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο, ο οποίος απένειμε Τιμητική Διάκρισης στις κόρες του Αείμνηστου Νίκου Χαρατσή,  Ιφιγένεια και Ελένη, για την πολυετή προσφορά του πατέρα τους στην προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος, την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών Καλντεριμιών και των  Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών.

Το κεντρικό κείμενο της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2020, που σχεδιάστηκε και  εκτυπώθηκε στις εγκαταστάσεις των Γραφικών Τεχνών «ΠΑΛΜΟΣ», έχει συγγράψει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», την καλλιτεχνική επιμέλεια η Αποστολία Παλάσκα, ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Για την καταγραφή των παραδοσιακών γεφυριών, το Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού» αισθάνεται ιδιαίτερη ανάγκη να εξάρει την εξαιρετική, αβίαστη, ποιοτική και πλήρως υποστηρικτική συνεργασία, συνοδεύοντας τον φωτογράφο Βαγγέλη Τσιάμη αλλά και παρέχοντας πολλές πληροφορίες, τους παρακάτω αναφερόμενους συνεργάτες και φίλους της. Το μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού»  Κώστα Γκουντάρα, για την καταγραφή των Γεφυριών της Όθρυος και συνολικά της περιοχής Αλμυρού, τον Γιάννη Ιατρού, Πρόεδρο του Συλλόγου, «Οι Φίλοι Καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου»  για τα γεφύρια του Νότιου Πηλίου, τον  Γιάννη Κερασιώτη, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας, για τα γεφύρια όλης της περιοχής του Κεντρικού Πηλίου.

Για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν, η διάθεση της Συλλεκτικής Έκδοσης – Ημερολόγιο 2020  γίνεται στο Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «Ο ΛΥΧΝΟΣ» (Κ. Καρτάλη 160) και σε άλλα επιλεγμένα βιβλιοπωλεία του Βόλου.

Related posts