23 Νοεμβρίου, 2024

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τον Επίτιμο Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Δεριζιώτη

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου2019, ώρα 19.00

 «Κτήριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

(Γαμβέτα – Ιάσονος) στον Βόλο

 

Η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού δια των φορέων της, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, θεωρεί χρέος τιμής απέναντι σε προσωπικότητες, ένεκα της προσφοράς τους στον πολιτισμό, στην περιοχή μας, αλλά και  ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης, να αναγνωρίζει την προσφορά τους και να τους τιμά όταν βρίσκονται στην ζωή.

«Προσδοκούμε, να είναι η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων, που σκοπό έχουν να τιμούν «εν ζωή» ανθρώπους που αφιέρωσαν την ζωή τους στην προαγωγή του πολιτιστικού αποθέματος, στην καταγραφή και διατήρηση των παραδόσεων, αλλά και στην ανάδειξη της περιοχής μας». Καταθέταμε οι παραπάνω φορείς, κατά την τιμητική εκδήλωση προς τον Τάσο Μαργαριτώφ, τον Αύγουστο του 2014.

Πέντε χρόνια μετά, και αφού έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από Τιμητικές εκδηλώσεις, αξιόλογων Ανθρώπων της Τέχνης, των Γραμμάτων, του Πολιτισμού συνολικότερα, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εκπληρώσουμε ακόμη ένα χρέος προς τον Επιστήμονα και Άνθρωπο, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την διάσωση των Βυζαντινών και Εκκλησιαστικών Μνημείων, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας συνολικότερα.

τον Επίτιμο, πλέον, Διευθυντή Αρχαιοτήτων, κύριο Λάζαρο Δεριζιώτη

Προσδοκία μας, με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και της απονομής του «Διπλώματος Τιμής» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, είναι να φωτιστεί κάθε πλευρά του πολύμορφου έργου του  μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που θα ακουστούν, αλλά και τις βιωματικές ενθυμήσεις των συνεργατών  του, οι οποίοι τον γνώρισαν προσωπικά και διδάχτηκαν από αυτόν, την ευαισθησία και την προσπάθεια διάσωσης, με επιστημονικά κριτήρια. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να σκιαγραφήσουν τη ζωή και του έργου του Λάζαρου Δεριζιώτη, ως Διευθυντού της 7ης Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, με πολλές ενδιαφέρουσες αναφορές και διηγήσεις.

Με τον τρόπο αυτό τιμάται η πολύπλευρη προσφορά του Λάζαρου Δεριζιώτη, ο οποίος για πολλά χρόνια, ως επιμελητής στην αρχή και επικεφαλής από το 1979 της Διεύθυνσης της πρώην 7ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, φρόντισε και ανέδειξε με γνώση, πάθος και όραμα, αλλά και με πρωτοπόρο και σαφή προσανατολισμό την κοινωνική διαχείριση, τα Βυζαντινά μνημεία της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και ευρύτερα, καθώς και της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας.

Απώτερος στόχος, των διοργανωτών φορέων να βάλουν ένα πετραδάκι τιμής, σεβασμού κι αναγνώρισης στον άνθρωπο που προστάτεψε, διέσωσε κι τίμησε τον πολιτισμό μας.

Ο Λάζαρος Δεριζιώτης μετά τις εγκύκλιες και Ανώτερες  σπουδές του, εμφορούμενος από ένα λειτουργικό ήθος και καθαρό προσανατολισμό, οδηγήθηκε στην επιλογή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και διορίστηκε επίσημα στην 2η  Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλία ήλθε το 1979, ως επιμελητής και ως Διευθυντής κατόπιν της  7ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχοντας στην εποπτεία του επτά Νομούς στην αρχή και έξη κατόπιν, ως το τέλος του 2003, όταν και συνταξιοδοτήθηκε.

Όλα αυτά τα χρόνια αφιερώθηκε στο έργο του με αγάπη και υπομονή να διασώσει και να προβάλει τους πάρα πολλούς Βυζαντινούς θησαυρούς του τόπου μας.

Ειδικότερα, ανέδειξε πολλά μνημεία στην κορυφαία Μοναστική πολιτεία μετά το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με τους αφιερωμένους Γέροντες. Οι πάμπολλες δράσεις περιλάμβαναν στερεώσεις, αποκαταστάσεις κτηρίων και συντηρήσεις ιερών κειμηλίων.

Στην Καρδίτσα, οι διασώσεις και οι κατόπιν μεγάλη προβολή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πέτρας στο Καταφύγι και της Ιστορικής Μονής που ιδρύθηκε το 1123μ.χ.στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας της Κορώνης.

Στη Νέα Αγχίαλο συντήρησε και προέβαλε τον αρχαιολογικό χώρο σε συνεργασία με την κατόπιν διάδοχό του κυρία Ασπασία Ντίνα. Επίσης στη Ευρυτανία, έγιναν ανάλογες εργασίες, σε συνεργασία με την κυρία Σταυρούλα Σδρόλια.

Στη Μαγνησία ασχολήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, αναδεικνύοντας τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές και την ομώνυμο Ιερά Μονή στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Σε πολλά Βυζαντινά και Μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής της Μακρινίτσας και του Αγίου Αθανασίου Κατηχωρίου, ο οποίος είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον χρόνο και τους σεισμούς.

Ο Λάζαρος Δεριζιώτης μας αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη την ιεραποστολική αφοσίωση και το εξαιρετικό του ήθος με τα οποία πορεύτηκε σε όλη του την καριέρα, αλλά και μια εκλεκτή ομάδα συνεργατών του, που συνεχίζει ακόμη στις μέρες μας το έργο της διάσωσης, διατήρησης και προβολής των Βυζαντινών μνημείων της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου2019 και ώρα 19.00, στο Α΄ όροφο του Κτηρίου Τσικρίκη, που ευγενικά παραχώρησε η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κυρία Ιωάννα Λαλιώτου, θα ξεκινήσει με εναρκτήριο χαιρετισμό της Ιστορικού Βυζαντινής Τέχνης Μαρία Νάνου για λογαριασμό του τομέα Βυζαντινών, Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Ερευνητικό Κέντρο.

Θα ακολουθήσει η Ιστορικός τέχνης – Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. «Μαγνήτων Κιβωτού», κυρία Μαίρη Μιχαηλίδου, αναπτύσσοντας το θέμα, «Λάζαρος Δεριζιώτης. Επιστήμονας και Άνθρωπος»

Εκ μέρους των συνεργατών του θα τοποθετηθεί βιωματικά για τις πτυχές από τη δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και τα έργα στις επαρχίες Λάρισας και Αγιάς η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Για την υπηρεσιακή δραστηριότητα του Λάζαρου Δεριζιώτη στη Μαγνησία και για τη συνεργασία τους θα ομιλήσει η αντικαταστάτριά του Ασπασία Ντίνα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη «επί τιμή» της 7ης Εφορείας Βυζαντινών.

Ενώ ο Γιάννης Σκοτεινιώτης, Συντηρητής Έργων Τέχνης, αγιογράφος, θα μας «μεταφέρει» στο εργαστήριο συντήρησης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επί των ημερών του Λάζαρου Δεριζιώτη.

Και η σεμνή εκδήλωση θα κλείσει με την απονομή του «Διπλώματος Τιμής»  της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, ο οποίος, όπως το συνηθίζει θα κάνει και την καταληκτική παρέμβασή του.

Την όλη εκδήλωση, την οποία επιμελήθηκε η κυρία Μαρία Νάνου, συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής, Διευθυντής του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία», Μέλος του Δ.Σ. της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Related posts