Με θέρμη και βαθύ σεβασμό, υποδέχθηκαν σήμερα, η Τοπική μας Εκκλησία και η πόλη του Αλμυρού, τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο μας προσκεκλημένος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, προκειμένου να εγκαινιάσει το Ιεραποστολικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης».
Ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη, αφίχθη στο Δημαρχείο του Αλμυρού, στις 6.30μ.μ. όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Εσερίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και οι Αρχές του Τόπου. Ακολούθως, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης Αλμυρού.
Στη συνέχεια, μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, όπου τελέστηκε επίσημη Δοξολογία προς τιμήν του, παρουσία του ιερού Κλήρου της επαρχίας Αλμυρού και πλήθους λαού, στην οποία έψαλε η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Προέδρου του κ. Ευσταθίου Γραμμένου, Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου. Στο τέλος της Δοξολογίας, ο Μακαριώτατος καθιέρωσε την ιερά Εικόνα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που θα περικοσμεί, πλέον, το ομώνυμο Ιεραποστολικό Κέντρο.
Τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφώνησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος,ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, στην καταστροφή της από τον σεισμό του 1980 και στην εγγενή ευσέβεια του λαού. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιδρύματος και στην νέα του αποστολή, από τούδε και στο εξής, που είναι διπλή: «Αφενός τον σκοπό της θεραπείας των άμεσων υλικών αναγκών επιβίωσης και συντήρησης άπορων συνανθρώπων μας, διαμέσου ενός ευρύτατου φάσματος κοινωνικής προσφοράς. Αφετέρου δε το καθαρά ιεραποστολικό, ποιμαντικό και πνευματικό σκοπό του, που αφορά στις ψυχές των ανθρώπων. Είμαστε βέβαιοι ότι από εδώ και στο εξής το Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Αθανάσιος» θα αποτελέσει μία πνευματική κυψέλη επιμόρφωσης, οικοδομής, πνευματικής στήριξης, διαλόγου, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης και προ παντός έναν χώρο ανοικτό σε όλους! Έτσι, οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν πλέον σίτιση, ένδυση-υπόδηση, κοινωνικό φαρμακείο, επικουρική διδασκαλία, Τράπεζα αίματος, δανειστική βιβλιοθήκη, Συμβουλευτική Ομάδα επιστημόνων, Ορχήστρα ποικίλης μουσικής, εργαστήριο κεραμικής κ.άλ.». Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Μακαριώτατο για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και κατέληξε ως εξής: «Γνωρίζουμε την μεγάλη φιλανθρωπική σας ευαισθησία και την διάκρισή σας σε ποικίλα και πολύπλευρα έργα κοινωνικής ωφέλειας. Γνωρίζουμε ότι από της υψηλής θέσης του πηδαλίου της Ελλαδικής Εκκλησίας διακονείτε την ενότητα όχι μόνο της Εκκλησίας μας αλλά και ολοκλήρου του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε τέλος τη φροντίδα και τις προσπάθειές Σας ώστε η κάθε τοπική Εκκλησία και η κάθε ενοριακή κοινότητα να είναι ένας τόπος ανακούφισης του πόνου, εύρεσης της ελπίδας, κοινωνίας με τον Θεό και σφυρηλάτησης της ενότητος…».
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση κι επεσήμανε ότι, διαβάζοντας το Καταστατικό του Ιδρύματος, διεπίστωσε «πολύ αγάπη, ανιδιοτέλεια και αγωνία για το σήμερα και το αύριο». Χαρακτήρισε την αγάπη «ένα μεγάλο αγαθό και δώρο στην ανθρώπινη καρδιά». Επικαλούμενος τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τόνισε πως «η αγάπη προς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο». Μίλησε για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα. Μπορεί κανείς να κάνει το καλό, ν΄ αγαπά τον άνθρωπο, χωρίς ν’ ασχολείται με ζητήματα πνευματικά. Η άλλη αντίληψη, μεταξύ πολλών Χριστιανών, λέγει ότι πρέπει ν΄ ασχολούμαστε μόνο με τα πνευματικά και όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και οι δύο θέσεις συνιστούν παρεξήγηση. Χρειάζονται και τα δύο και η αγάπη προς τον Θεό και την διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο». Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε, ακολούθως, στο ευρύτατο έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος, στο σύνολό της, «η οποία μπόρεσε να κρατήσει την αγάπη και την προσφορά προς όλους τους ανθρώπους». Μετέφερε συγκλονιστικές προσωπικές εμπειρίες από το ανθρωπιστικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αθήνα, η οποία, μεταξύ των άλλων, σιτίζει καθημερινά περίπου 55.000 ανθρώπους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολύτιμη συνεισφορά της Ελληνικής Οικογένειας την περίοδο της κρίσης, «τα μέλη της οποίας, τις δύσκολες αυτές ώρες, ο ένας βοηθάει τον άλλο. Είναι αυτή η Οικογένεια που υπονομεύεται σήμερα, πολεμείται και επιδιώκεται η καταστροφή της…. Αυτός ο τόπος μπορεί να έχει πολλούς πλουσίους, που μπορούν να βοηθούν, αλλά έχει και πολλούς πτωχούς, που δίνουν την καρδιά τους. Γι’ αυτό δεν θα πεθάνει αυτός ο τόπος. Έχει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Απλώς, χρειάζεται συντονισμός αγάπης και συνεργασίας. Όποτε το επιτύχαμε αυτό στην ιστορία, τα καταφέραμε, όταν δεν το επιτύχαμε, υποφέραμε και δυστυχήσαμε».
Ακολούθησε ο Αγιασμός των Εγκαινίων του Ιεραποστολικού Κέντρου «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», για το οποίο ο Μακαριώτατος ευχήθηκε την κατά Θεόν ευόδωση του έργου του.