19 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΣ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ  ΑΛΜΥΡΟΣ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών

και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε,

 

Με αισθήματα σεβασμού και τιμής σας υποδεχόμαστε για μία ακόμη φορά στην τοπική μας Εκκλησία, και για πρώτη φορά στην πόλη του Αλμυρού, δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Η εδώ παρουσία του σεπτού Προκαθημένου της καθ Ἑλλάδα Εκκλησίας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην επαρχία του Αλμυρού αλλά και χαρά σε όλους μας.

Έρχεστε, Μακαριώτατε, σε ένα ιστορικό τόπο. Η ιστορία της πόλης ανάγεται στα ελληνιστικά χρόνια, στα οποία ήκμασε η αρχαία Άλος. Στα βυζαντινά χρόνια θα ακμάσει ως παραλιακή πόλη και λιμάνι και θα λάβει το όνομα Αλμυρός, όνομα που πιστοποιείται τουλάχιστον από τον 9ο αιώνα. Μετά από ολοκληρωτική της καταστροφή το 1331, θα διαμορφωθεί, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, η σημερινή πόλη του Αλμυρού, η οποία απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στις 17 Αυγούστου 1881. Οι κάτοικοι του Αλμυρού διακρίνονται για την προς τον Θεό ευσέβειά τους, όπως αυτή φαίνεται στους περίλαμπρους Ναούς της πόλης, ιδιαίτερα δε στον ναό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο βρισκόμαστε και του οποίου οι απαρχές ανάγονται στον 13ο αιώνα. Μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 9ης Ιουλίου 1980, ο οποίος ισοπέδωσε όλη σχεδόν την πόλη και κατέστρεψε ολοσχερώς τον παλαιότερο Ναό, κτίστηκε ο σημερινός περίλαμπρος Ναός του πολιούχου του Αλμυρού Αγίου Δημητρίου, κέντρο και καύχημα των κατοίκων της περιοχής.

Χαιρόμαστε, Μακαριώτατε, ιδιαιτέρως διότι τα Εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του Ιεραποστολικού Κέντρου Αλμυρού «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» έγιναν η αφορμή της σημερινής επισκέψεώς σας. Όπως γνωρίζετε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία σας, ενέκρινε προ δύο μηνών την τροποποίηση του Καταστατικού και την μετονομασία του μέχρι πρότινος «Ιεραποστολικού Κέντρου – Διακονία Αγάπης» του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού της καθ ἡμᾶς Ιεράς Μητροπόλεως σε «ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ”».

Η ιστορία του Ιδρύματος, που εντός ολίγου θα εγκαινιάσετε, ξεκινά το 2006, χάρη στην πρωτοβουλία των τότε εφημερίων και τη συμπαράσταση των ενοριτών του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αλμυρού, ώστε να στεγάσει τις ποιμαντικές, κοινωνικές, φιλανθρωπικές και πολιτιστικές δράσεις της Ενορίας αυτής. Με το Ίδρυμα αυτό που αρχικά ονομάστηκε «Διακονία Αγάπης» διευρύνθηκε το κοινωνικό έργο που ήδη επιτελούσε το ενοριακό  «Σπίτι Γαλήνης», σιτίζοντας καθημερινά απόρους αδελφούς μας από όλη την Επαρχία του Αλμυρού. Σήμερα το «Σπίτι Γαλήνης» προσφέρει μηνιαίως 2. 550 ατομικά γεύματα σε αναγκεμένους συνανθρώπους. Παράλληλα με το Συσσίτιο, το Ίδρυμα μεριμνά για την κάλυψη διαφόρων αναγκών, όπως ένδυση και υπόδηση, στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υποστήριξη μαθητών, νοικοκυριών, ανέργων.

Όπως και σε όλες τις άλλες δομές της τοπικής μας Εκκλησίας έτσι και εδώ, παρά την οικονομική δυσκολία των τελευταίων ετών, το κοινωνικό έργο όχι μόνο δεν περιστάλθηκε αλλά γιγαντώθηκε, χάρη στην αλληλέγγυα, και από το υστέρημά τους, προσφορά των πιστών μας, χάρη στη χρηστή διαχείριση των οικονομικών από τους ιερείς μας και χάρη στην βοήθεια των πολλών εθελοντών μας. Σε αυτό το Ίδρυμα, παραδείγματος χάριν, οι εθελοντές που υλοποιούν τις δράσεις που αναφέραμε ξεπερνούν τους 80. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες και ο πενιχρός προϋπολογισμός του Κέντρου, δεν  επέτρεψαν τη συντήρηση και ανάπτυξη των κτηριακών υποδομών καθώς και την υλοποίηση πολλών από τους καταστατικούς σκοπούς του Ιδρύματος.

Σήμερα, όμως, με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του νέου προστάτη του Κέντρου, του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ανοίγεται πράγματι μία νέα σελίδα. Αυτό οφείλεται στην ευεργετική συνεισφορά ευλαβών δωρητών, οι οποίοι ανέλαβαν τη σημαντική δαπάνη της αναδιαμόρφωσης του χώρου του Ιδρύματος, το οποίο διαθέτει πλέον μία φιλόξενη αίθουσα συνάξεων, κατάλληλη να στεγάσει τις διάφορες δράσεις του. Με τους ανακαινισμένους χώρους του και την νέα του επωνυμία, το Ίδρυμα καλείται να εκπληρώσει πληρέστερα το διττό του σκοπό. Αφενός τον σκοπό της θεραπείας των άμεσων υλικών αναγκών επιβίωσης και συντήρησης άπορων συνανθρώπων μας, διαμέσου ενός ευρύτατου φάσματος κοινωνικής προσφοράς. Αφετέρου δε το καθαρά ιεραποστολικό, ποιμαντικό και πνευματικό σκοπό του, που αφορά στις ψυχές των ανθρώπων. Είμαστε βέβαιοι ότι από εδώ και στο εξής το Ιεραποστολικό Κέντρο «Άγιος Αθανάσιος» θα αποτελέσει μία πνευματική κυψέλη επιμόρφωσης, οικοδομής, πνευματικής στήριξης, διαλόγου, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης και προ παντός έναν χώρο ανοικτό σε όλους! Έτσι, οι δραστηριότητες του Κέντρου περιλαμβάνουν πλέον σίτιση, ένδυση-υπόδηση, κοινωνικό φαρμακείο, επικουρική διδασκαλία, Τράπεζα αίματος, δανειστική βιβλιοθήκη, Συμβουλευτική Ομάδα επιστημόνων, Ορχήστρα ποικίλης μουσικής, εργαστήριο κεραμικής κ. α.

Το ευχάριστο και ελπιδοφόρο αυτό γεγονός των εγκαινίων του ανανεωμένου Ιδρύματος επισημοποιείται και λαμπρύνεται όλως ιδιαιτέρως από την παρουσία σας Μακαριώτατε. Για τον λόγο αυτό, αισθανόμαστε επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη να σας εκφράσουμε τις βαθιές και ευγνώμονες ευχαριστίες μας, διότι αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας να έρθετε στον Αλμυρό και να τελέσετε ο ίδιος τα Εγκαίνια αυτού του έργου. Γνωρίζουμε την μεγάλη φιλανθρωπική σας ευαισθησία και την διάκρισή σας σε ποικίλα και πολύπλευρα έργα κοινωνικής ωφέλειας. Γνωρίζουμε ότι από της υψηλής θέσης του πηδαλίου της Ελλαδικής Εκκλησίας διακονείτε την ενότητα όχι μόνο της Εκκλησίας μας αλλά και ολοκλήρου του ελληνικού λαού. Γνωρίζουμε τέλος τη φροντίδα και τις προσπάθειές Σας ώστε η κάθε τοπική Εκκλησία και η κάθε ενοριακή κοινότητα να είναι ένας τόπος ανακούφισης του πόνου, εύρεσης της ελπίδας, κοινωνίας με τον Θεό και σφυρηλάτησης της ενότητος. Για τους λόγους αυτούς και Σας παρακαλέσαμε να κάνετε μία στάση εδώ στον Αλμυρό και να μας ευλογήσετε.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να επευλογήσετε το Ίδρυμα αυτό, την ενορία του Αγίου Δημητρίου και όλη την πόλη του Αλμυρού. Ευχηθείτε να καταστεί το Κέντρο αυτό ένας τόπος, όπου ο ανθρώπινος πόνος θα λιγοστεύει, η εν Χριστώ αγάπη θα ακτινοβολεί, το μυστήριο της εν Χριστώ σωτηρίας θα ενεργείται! Από την πλευρά μας, ευχόμαστε ολόθυμα ο Τριαδικός Θεός μας να Σας ενισχύει πλούσια και να σας κρατύνει αδιάπτωτα στην επιτέλεση της πολυεύθυνης πρωθιεραρχικής Σας διακονίας.

Ως ευ παρέστητε Μακαριώτατε!

Related posts