22 Ιουλίου, 2024

Τελευταια Νεα

43 χρόνια μετά… Κύπρος: ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – Επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ναό

Μνημόσυνο, για να τιμήσει τη Θυσία των Ηρώων, που έπεσαν για την Ελευθερία, την Δημοκρατία και την Εδαφική Ακεραιότητα της Κύπρου, κατά  τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του  1974, τέλεσε σήμερα στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγ. Νικολάου Βόλου το Δ/Σ του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων κ. Αδάμο Μουζουρή, «στην δέηση μνημονεύσαμε Συμπολεμιστές, των οποίων, μετά από 40 – 43  χρόνια,  ενταφιάζουν τα λείψανα και η  θυσία τους είναι το Συμβόλαιο του Λαού μας με την Ιστορία.  Παραχάραξη της Ιστορίας είναι  η τούρκικη σημαία που μολύνει  τον Πενταδάκτυλο και τον τόπο της Θυσίας Τους. Μια θυσία που έγινε Φάρος και φωτίζει το δρόμο της Αξιοπρέπειας, της Τιμής και του Χρέους!!!  

Οι Σύγχρονοι Ήρωες της Κυπριακής Τραγωδίας, με τον ηρωισμό τους, έστησαν τρόπαια μίμησης για τις νέες γενιές! Σημείο αναφοράς των μεγάλων διαχρονικών αξιών: δημοκρατία, εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, ανεξαρτησία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, συνεργασία, αξιοπρέπεια… Αξίες διαχρονικές που λάμπρυναν και κόσμησαν τον Ελληνισμό. 

Μνημονεύσαμε, αλλά και τονίσαμε, το Χρέος να κρατήσουμε ζωντανή τη θυσία των Παιδικών Αδελφικών Φίλων, Συνοδοιπόρων και Συμπολεμιστών,  στήνοντας Τρόπαιο – Μνημείο κι εδώ στην Πόλη μας, το Βόλο, γιατί εκεί που ορίζονται σπουδαία Έπαθλα εκεί  υπάρχουν  και οι Άριστοι – Χρηστοί   Πολίτες».

Με τη συνείδηση να ξαγρυπνά και ακούγοντας το άγγελμά τους:  «την ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΓΗ  μας δεν την αναπολούμε, την ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ», τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Κυπρίων υποσχέθηκαν ότι «θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για Λύση και όχι διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και με  τη δυναμική της Λύσης, χωρίς το στρατό κατοχής (Αττίλα), χωρίς τα συρματοπλέγματα και χωρίς Εγγυήτριες Δυνάμεις, όπως κατέθεσε εκ μέρους του Έθνους και Έλληνας ΥΠ. ΕΞ. Ν. Κοτζιάς, τόνισαν την ανάγκη να  επανατοποθετηθούμε  για μια  λύση, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, για το καλό όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια τέτοια λύση είναι μόνο αυτή που θα προνοεί και θα διαφυλάττει το Ενιαίο, Κυρίαρχο (μια ιθαγένεια) και Ανεξάρτητο  της  Κυπριακής  Δημοκρατίας. Λύση σύμφωνη  με  τις αρχές  του Διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Ο.Η.Ε., της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των αρχών της Ε.Ε. Λύση που δίνει τη δυνατότητα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους  να ζήσουν ειρηνικά, με ελευθερία Διακίνησης, Εγκατάστασης και Ιδιοκτησίας για όλους, από την Κερύνεια μέχρι τη Λεμεσό και από την Πάφο ίσαμε τον Απόστολο Ανδρέα (Καρπασία».    

Related posts