23 Νοεμβρίου, 2024

Επιτυχημένο το Συνέδριο Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/9, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, το εναρκτήριο Συνέδριο Στελεχών Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Στο συνέδριο συμμετείχαν οι υπεύθυνοι Ιερείς Νεότητος των ενοριών και τα στελέχη του Κατηχητικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας.

Τον αγιασμό ενάρξεως των εργασιών του Συνεδρίου τέλεσε ο Θεοφ. Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, από την Εκκλησία της Κύπρου, ο οποίος μίλησε πατρικώς προς τους κατηχητές και τα στελέχη του νεανικού έργου..

Στην 1η συνεδρία, πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Αθανάσιος Στογιαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής Χριστιανικής Αγωγής και Μουσικολόγος στο ΑΠΘ, με θέμα: Παιδαγωγικές κατεύθυνσης και πρακτικές για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Ορθόδοξη Κατήχηση. Στη συνέχεια η Δρ. Πηνελόπη Μωραΐτου, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας, και ο Δρ. Ηλίας Λιαμής, Θεολόγος – Μουσικός – Συγγραφέας, παρουσίασαν τα Κατηχητικά Βοηθήματα που θα χρησιμοποιηθούν τη φετινή χρονιά για την προσχολική, την πρώτη σχολική ηλικία και το δημοτικό, ενώ ακολούθησε γόνιμος διάλογος.

Στη συνέχεια λειτούργησαν έξι Βιωματικά εργαστήρια.

 

Στο πρώτο υπεύθυνος ήταν ο κ. Ιωάννης Χατζηγιάννης. με θέμα: «Ας αφηγηθούμε μια ιστορία». Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τον υπέροχο κόσμο της αφήγησης και τους τρόπους που μπορούν να τον ενσωματώσουν στο μάθημα του κατηχητικού. Στο δεύτερο υπεύθυνη ήταν η κ. Ελισάβετ Περακάκη, με θέμα: «ελάτε παιδιά να τραγουδήσουμε» και ασχολήθηκε με το πώς βοηθάει η μουσική στην κατήχηση. Στο τρίτο υπεύθυνη ήταν η κ. Νάντια Σταματίου, με θέμα:  «για να δω τί έφτιαξες» και ασχολήθηκε με ομαδικές καλλιτεχνικές εργασίες, που μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργικότητα των παιδιών. Στο τέταρτο εργαστήριο, το οποίο έγινε από κοινού με το πέμπτο, υπεύθυνοι ήταν ο κ.κ. Λεωνίδας Κωλέττης και Ηλίας Λιαμής. Οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τρόπους προσέγγισης της ψυχοσύνθεσης των εφήβων, αλλά και των μικρότερων παιδιών. Στο έκτο υπεύθυνος ήταν ο π. Δημήτριος Κατούνης, με θέμα: «Μιλώντας στα παιδιά για τον θαυμαστό κόσμο των εικόνων» και αναφέρθηκε στο πώς μπορεί να βοηθήσει η εικόνα και γενικότερα η αγιογραφία στην κατήχηση.

Ακολούθησε κοινό γεύμα για όλους τους συνέδρους στο οποίο παρακάθισαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστόφορος.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η τελευταία συνεδρία, κατά την οποία παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι εργασίες των Βιωματικών Εργαστηρίων καθώς επίσης και οι παράλληλες δράσεις που θα λειτουργήσουν φέτος από το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον τελικό λόγο είχε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο οποίος αναφερόμενος στα σύγχρονα Κατηχητικά Βοηθήματα που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη μας, έκανε ειδική αναφορά στον εμπνευστή αυτού του τολμήματος, –όπως το χαρακτήρισε- τον Πρωτοσύγκελο της ΙΜΔ π. Δαμασκηνό. «Ένα μεγάλο, αν όχι ολόκληρο το εγχείρημα των βοηθημάτων οφείλεται στον συντονισμό που ο π. Δαμασκηνός ανέλαβε, γιατί κάθε φορά, όταν δεχθεί μία σκέψη, μια ιδέα και την εμπνευστεί, μετά έχει από τον Θεό το τάλαντο να την φέρει εις πέρας», σημείωσε ο κ. Ιγνάτιος. «Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο από την μία στιγμή στην άλλη να αλλάξεις νοοτροπίες, να διαφοροποιήσεις τα πράγματα. Το τόλμημα ξεκίνησε από την αναζήτηση κάποιων κατηχητών να προχωρήσουμε σ’ αυτό που τα παιδιά θα είχαν στο χέρι τους και ζω με την ελπίδα ότι δεν θα πάει καθόλου χαμένη η προσπάθεια. Έτσι, λοιπόν, προχωρούμε, χρόνο με τον χρόνο, σ’ αυτή την εμπειρία, να μπορούμε να έχουμε για τα παιδιά μία σαφήνεια στο τί θέλουμε να τους πούμε, έναν σύγχρονο τρόπο να εμπεδώνουν τις αλήθειες της πίστεώς μας και την ελπίδα ότι αυτό είναι ένα βιβλίο που θα μείνει στα χέρια τους, θα έρθει στο σπίτι τους, θα το ξεφυλλίσουν κι άλλοι, είναι όντως ένας θησαυρός που μένει, που εμπλουτίζεται κάθε φορά, που θα έχει διάρκεια ζωής και δεν θα ξεχαστεί εύκολα».

Μετά την ακολουθία της χειροθεσίας των νέων κατηχητών, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, αφού ευχαρίστησε τον Θεοφ. Επίσκοπο Καρπασίας για την παρουσία του στις εργασίες του Συνεδρίου, υπογράμμισε ότι, «ενώ το σχολείο και το σπίτι θα έπρεπε να κατηχεί, αυτό πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται και απομένει στην Εκκλησία, όπως πάντα, να φέρει τον Χριστό στις καρδιές των παιδιών».

Απευθυνόμενος στα νεανικά στελέχη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του απέναντί τους και σημείωσε ότι αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολική εργασία, ο καθένας με το δικό του τάλαντο, με την δική του πνοή, με την δική του εμπειρία: «Δόξα τω Θεώ, αν είναι κάτι που βιώνουμε στην τοπική μας Εκκλησία είναι το πνεύμα της διακονίας και η ενότητα που θυμίζει οικογένεια. Δεν είμαστε αλάνθαστοι, δεν είμαστε αναμάρτητοι, όμως ο καθένας από εμάς έχουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε στην οικογένεια, σ’ αυτό που λέγεται Εκκλησία. Ότι μας ενώνει η πίστη στον Χριστό, ότι λειτουργούμε με φρόνημα αγωνιστικό, θυσιαστικό, προκειμένου να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό, στα μικρά παιδιά, στα αδέρφια μας, στους ανθρώπους που περιμένουν από εμάς. Εδώ συναντώνται ηλικίες, ταλέντα, ιδέες, σκέψεις, κι ο καθένας συμβάλλει, κατά το μέτρο του δυνατού, για να έχουμε αυτό το ψηφιδωτό που είδατε σήμερα. Και προσπαθούμε, κάθε φορά, να βρούμε τον σύγχρονο τρόπο, να βρούμε την γλώσσα που θα μιλήσουμε στα παιδιά, μεταφέροντάς τους, όμως, μία αλήθεια: Την αλήθεια του Χριστού που σταυρώθηκε κι αναστήθηκε για μας».

Ακολούθησε η Χειροθεσία των νέων Κατηχητών από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο.

Related posts