23 Απριλίου, 2025

Εορτάστηκε η “Παναγία του Βόλου”

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, 22.4.25, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και πασχαλινή λαμπρότητα η ετήσια πανήγυρη της “Παναγίας της Βηματάρισσας”, της Παναγίας προστάτιδας της πόλης μας.
Τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 21.4.25, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η έξοδος της αγίας εικόνας από το ιερό Βήμα από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Χαρίλαο Παπαγεωργίου και τους ιεροδιακόνους π. Απόστολο Χατζηγεωργίου, π. Δανιήλ Αντωνίου, π. Ευθύμιο Παπαγεωργίου και η τοποθέτησή της στο κέντρο του Ναού για ευλογία και προσκύνηση από το πλήθος των πιστών, ενώ ακολούθησε ο πανηγυρικός εσπερινός.

Την επόμενη ημέρα τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Λιτανεία της Εικόνας γύρω από τον Μητροπολιτικό Ναό, την οποία κρατούσαν ευλαβικά πλήθος από κυρίες και δεσποινίδες της ενορίας. Το απόγευμα έγινε σεμνοπρεπώς η επιστροφή της Βηματάρισσας στον θρόνο Της στο ιερό Βήμα για να ευλογεί και να χαρίζει τη σκέπη Της και τα πλείστα θαύματά Της στους ευλαβείς Βολιώτες που προστρέχουν στη χάρη Της.

Η πρωτότυπη εικόνα της Παναγίας είναι τοποθετημένη στο ιερό Βήμα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και ποτέ δεν εξέρχεται του Αγίου Όρους. Με τη θαυματουργή αυτή εικόνα σχετίζεται το εξής θαυμαστό γεγονός: τον 10ο αιώνα, σε μια μεγάλη και καταστροφική επιδρομή Αράβων πειρατών στη Μονή, ο επιμελητής του ιερού Βήματος και υπεύθυνος για τα κειμήλια, μοναχός Σάββας ο “βηματάρης”, πρόλαβε και έριξε την εικόνα της Παναγίας στο πηγάδι του ιερού Βήματος μαζί με τον Σταυρό του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μία λαμπάδα αναμμένη.

Το μοναστήρι λεηλατήθηκε και ο Σάββας με τους άλλους μοναχούς οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στην Κρήτη. Όταν, μετά από εβδομήντα χρόνια, ελευθερώθηκε η Κρήτη από τους πειρατές, επί Νικηφόρου Φωκά του αυτοκράτορα, ο Σάββας ελευθερώθηκε και επέστρεψε υπέργηρος στη Μονή. Φθάνοντας στο μοναστήρι και βρίσκοντάς το αλλαγμένο, υπέδειξε να ανοίξουν το πηγάδι, όπου – ω του θαύματος! – βρήκαν την εικόνα και τον Σταυρό όρθια πάνω στο νερό και τη λαμπάδα αναμμένη, όπως την είχε ανάψει πριν από εβδομήντα χρόνια! Συνέβη δηλαδή διπλό θαύμα· τα ιερά αντικείμενα που είχαν πέσει μέσα στο νερό δεν καταστράφηκαν, από θαύμα και πρόνοια της Παναγίας, και η λαμπάδα έκαιγε εβδομήντα χρόνια χωρίς να εξαντλείται!

Ακριβές και βαρύτιμο αντίγραφο αυτής της θαυματουργής εικόνας, που ονομάζεται και Κτητόρισσα, δωρήθηκε από τον σημερινό Καθηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, στις 28.10.2016 στον Καθεδρικό Ναό της πόλης μας, ενώ στις 14.12.2023 χαρίστηκε και αντίγραφο του Σταυρού του Μεγάλου Κωνσταντίνου με τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου.

 

Related posts