Στην κατάμεστη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε (1/6) ανοικτή εκδήλωση, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μπροστά στο τέλος της ζωής και στο δίλημμα της ευθανασίας». Φορέας διοργάνωσης ήταν το Ίδρυμα «Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή και στο Ποιμαντικό και επιστημονικό έργο του διαπρεπούς Ιεράρχου, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός στην Πανεπιστημιακή κοινότητα της Ελλάδος και του εξωτερικού για τις περίφημες σπουδές του σε μεγάλα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. και για την μοναδική εμπειρία του σε ζητήματα βιοηθικής. Αυτή την εμπειρία έχει θέσει στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία συστήθηκε, με πρόταση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ήδη από το 1998.
Στην ομιλία του ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στην κοσμική αντίληψη περί ευθανασίας, η οποία τείνει να κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, «γιατί έχουν δημιουργηθεί οι όροι για να παραταθεί το λεγόμενο θνήσκειν, δηλ. η διαδικασία του θανάτου. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, στη χρήση νέων ιατρικών μέσων, που παρατείνει τον θάνατο, επιφέροντας, όμως, ταλαιπωρία στον ασθενή. Έτσι προκύπτει το ερώτημα, μήπως πρέπει να διευκολυνθεί ο ασθενής, για να οδηγηθεί στο θάνατο;… Αυτή η άποψη εμφανίζεται ως φιλεύσπλαχνη θεώρηση για να οδηγηθεί κάποιος στο θάνατο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να το δηχθούμε αυτό».
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία αρνείται την ευθανασία, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να ενεργήσουμε τον θάνατο, δηλ. να πούμε σε κάποιον «σε τελειώνω, για ν’ ανακουφιστείς». Και γιατί μας υπερβαίνει και γιατί απαιτεί σκληρότητα από μέρους μας, που μας ακολουθεί σ’ όλη μας τη ζωή. Δε μπορούμε, επίσης, να υποβοηθήσουμε στο θάνατο, αλλά να υποβοηθήσουμε στη ζωή». Ως αντίδοτο στην ευθανασία ο κ. Νικόλαος πρότεινε την ανακουφιστική φροντίδα. Κατ’ αυτήν, «ο ασθενής, δεν θεραπεύεται μεν, αλλά ανακουφίζεται από υφιστάμενα συμπτώματα, όπως του πόνου, της ψυχικής κατάρρευσης, της επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων του και των σχέσεων με την οικογένειά του. Έτσι θα νιώσει ότι, ενώ δεν προσφέρει τίποτα, είναι πολύτιμος, ενώ γκρινιάζει, είναι επιθυμητός, ενώ μας στενοχωρεί η ενασχόληση με το πρόβλημα της υγείας του, είναι αγαπητός…». Αυτή ακριβώς η λογική διέπει τη λειτουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Κέντρου Ανακουφιστικής φροντίδας “Γαλιλαία”» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας «ένα διαμάντι και ως άνθρωπο και ως Ιεράρχη, που μας εμπνέει, που βλέπει μπροστά και ευλογήθηκε από τον Θεό με πολλά και μεγάλα τάλαντα». Τον ευχαρίστησε για την παρουσία, για το όλο έργο επιτελεί και προανήγγειλε την πραγματοποίηση Διαβαλκανικού Ιατρικού Συνεδρίου, στο Βόλο, στις αρχές Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή του Σεβ. κ. Νικολάου.