23 Νοεμβρίου, 2024

Διαδικτυακή διάλεξη: Κλήμης Πυρουνάκης: «ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»: ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ

Διαδικτυακή διάλεξη: Κλήμης Πυρουνάκης: «ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»: ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ
Η επόμενη ομιλία του κύκλου διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 8.00 μ.μ., με ομιλητή τον Κλήμη Πυρουνάκη, Συντονιστή του Δικτύου Αποφυλακισμένων και Φυλακισμένων Γυναικών και τέως Διευθυντή του Σ.Δ.Ε. του Καταστήματος Κράτησης Ελεώνα Θήβας. Το θέμα της διάλεξης είναι «“Στο πίσω μέρος της κοινωνίας”: Φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες, η εκπαίδευση και η κοινωνική επανένταξη τους.» Η διάλεξη θα δοθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Forum (Δεληγιώργη 9, Βόλος) και θα έχει υβριδική μορφή με φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Θανάσης Καραγιάννης, Προϊστάμενος του 33ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου.
Ο Κλήμης Πυρουνάκης γεννήθηκε στην Καλλιθέα της Αθήνας. Είναι γιός του ονομαστού ιερέα παπα-Γιώργη Πυρουνάκη. Αν και αρχικά ακολούθησε τον τεχνικό κλάδο, στράφηκε στη θεολογία ύστερα από ένα ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Εργάστηκε ως καθηγητής και μετέπειτα διευθυντής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Καπαρελλίου, στη Βοιωτία, συνδέοντας διαθεματικά τη θεολογία με το Περιβάλλον. Από το 2007 ξεκίνησε την πρακτική του ως εμψυχωτής στις φυλακές Χαλκίδας και επιλέχθηκε για να στήσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Γυναικών, που τότε είχαν μεταφερθεί από τον Κορυδαλλό στον Ελεώνα Θηβών. Το 2013 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας που κύριο στόχο έχει την υποστήριξη των γυναικών που έχουν βιώσει στο παρελθόν ή βιώνουν εγκλεισμό σε καταστήματα κράτησης, δραστηριότητα την οποία συνεχίζει ως σήμερα, στη δράση του οποίου θα εστιάσει τη διάλεξη του.
Το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στην φυλακή, με σκοπό αφενός να αξιοποιούν οι κρατούμενες τον άφθονο «ελεύθερο», ή μάλλον νεκρό χρόνο τους και αφετέρου να προετοιμάζονται για την επανένταξή τους στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους. Ενδεικτικές τέτοιες δράσεις αποτελούν η ενισχυτική διδασκαλία, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, η λέσχη ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής, το εργαστήριο ραπτικής, τα μαθήματα μουσικής κλπ. Εκτός της φυλακής, το Δίκτυο διατηρεί ξενώνα φιλοξενίας με την επωνυμία «Φιλοξένια» στην περιοχή Βικτώρια της Αθήνας για αποφυλακισμένες γυναίκες, σε τρία διαμερίσματα, που ενισχύεται από παράλληλες δράσεις όπως το εργαστήριο ραπτικής. Επιπλέον, το Δίκτυο ενισχύει οικονομικά άπορες γυναίκες με μικροποσά, παρέχοντάς τους επίσης βοήθεια στις νομικές τους εκκρεμότητες. Κύριος χορηγός του Δικτύου είναι το Ίδρυμα Λάτση, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένοι υποστηρικτές που προσφέρουν χρήματα ή παρέχουν τρόφιμα, ρουχισμό και οικιακό εξοπλισμό.
Το Δίκτυο κινείται προς τη δημιουργία μιας αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας αλληλοϋποστήριξης για φυλακισμένες και αποφυλακισμένες γυναίκες. Η φιλοσοφία της κοινότητας είναι να παραμένει αθέατη, χωρίς πρωτόκολλα εγγραφής. «Τα μέλη υποστήριξης υπάρχουν, αφουγκράζονται, επιμένουν, συμπάσχουν, ενισχύουν όσο μπορούν και όσο θέλουν. Όταν κουράζονται αποσύρονται στα “μετόπισθεν” και την θέση τους την παίρνουν τα νεότερα μέλη. Σε στιγμές μεγάλης ανάγκης τα ιδρυτικά μέλη επεμβαίνουν με εκκλήσεις για βοήθεια». Καθώς ωριμάζει η κοινότητα, οι ωφελούμενες γυναίκες γίνονται οι ίδιες διαχειριστές, τόσο της κοινότητας όσο και του ξενώνα φιλοξενίας. Η αυτοδιαχείριση αποτελεί τον τελικό στόχο, ώστε να περιφρουρηθεί η αξιοπρέπεια και η ελευθερία των αποφυλακισμένων.

Η ομιλία θα αναφερθεί στην ως εδώ πορεία αλλά και στους στόχους του Δικτύου και της κοινότητας. Ο σύνδεσμος για τη διαδικτυακή παρακολούθηση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Related posts