Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ταχυδρόμος
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος υπέγραψαν την προγραμματική σύμβαση που οδηγεί στη δημιουργία Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών στο κτίριο του παλιού Οικοτροφείου, στο κέντρο του Βόλου
Με χρηματοδότηση 2.067.080 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ιστορικό αλλά εγκαταλελειμμένο την τελευταία δεκαετία κτίριο, ανακατασκευάζεται προκειμένου να στεγάσει Σχολή Αγιογραφίας και Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, με πιστοποίηση σπουδών για τους αποφοίτους, καθώς η Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού διαθέτει αναγνωρισμένο Φορέα Δια Βίου Μάθησης, από το Υπουργείο Παιδείας.
Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Υπογράψαμε σήμερα στο Βόλο, μαζί με τον Σεβασμιότατο κ. Ιγνάτιο την προγραμματική σύμβαση που οδηγεί σε ένα μεγάλο, ανθρώπινο, χρήσιμο και πρωτοποριακό έργο. Ένα έργο μοναδικό, που δίνει επαγγελματική διέξοδο και πιστοποίηση σπουδών σε νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τις εκκλησιαστικές τέχνες. Ανακατασκευάζουμε ένα κτίριο με σοβαρά προβλήματα από τη φθορά του χρόνου, το πρώην Οικοτροφείο στο κέντρο του Βόλου για την επανάχρησή του ως Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών. Εντάξαμε το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και προχωράμε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση του. Αποδίδουμε ένα κτίριο στολίδι, προς όφελος της κοινωνίας, της Εκκλησίας, της περιοχής. Ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο κ. Ιγνάτιο για τη διαχρονική συνεργασία που έχουμε και η οποία οδηγεί σε απτά και μετρήσιμα, ανθρώπινα αποτελέσματα».
Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος: «Είναι μια ιστορική ημέρα για ένα κτίριο που έχει διαδραματίσει εξαιρετικό ρόλο στην περιοχή και στην τοπική μας Εκκλησία: το γνωστό κτίριο του Οικοτροφείου, στο οποίο στεγάστηκαν παιδιά που σπούδασαν και στη συνέχεια έγιναν ιερείς, αλλά που στην πορεία του χρόνου έχασε την αξία και τη σημασία του επειδή δεν χρειαζόταν πια ως Οικοτροφείο. Με την παρέμβαση της Περιφέρειας, το κτίριο αναβαθμίζεται και η πόλη του Βόλου αποκτά Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών που θα φιλοξενεί Σχολή Αγιογραφίας, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και άλλες δράσεις. Πάλι σε νέους θα ανήκει το κτίριο, οι νέοι θα σπουδάζουν και μάλιστα με δυνατότητα επαγγελματικής πιστοποίησης. Η Μητρόπολη έχει αποκτήσει Φορέα Δια Βίου Μάθησης, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο, που σημαίνει ότι μπορούμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αποκτήσουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα. Το νέο κτίριο θα διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο και είμαστε ευγνώμονες. Θα είναι ένα κτίριο -στολίδι στο κέντρο της πόλης που θα θυμίζει στους παλιούς το ρόλο που είχε στο παρελθόν και θα δώσει στα νέα παιδιά τη δυνατότητα να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα στις εκκλησιαστικές τέχνες που στην Ελλάδα παραμένουν ακόμα ζωντανές».
Στοιχεία του έργου
Σε οικόπεδο εμβαδού 448,69τ.μ. που βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου, στη διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη και Αναλήψεως, δεσπόζει ένα τετραώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.457,97 τ.μ. με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που κατασκευάστηκε από την Διοίκηση Μηχανικού του Στρατού και για πολλές δεκαετίες στέγασε άπορα παιδιά από την ύπαιθρο της Μαγνησίας για τις εγκύκλιες σπουδές τους σαν μαθητικό Οικοτροφείο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
Το κτίριο ανακατασκευάζεται και επαναχρησιμοποιείται για τις ανάγκες Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών στεγάζοντας Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Οι εργασίες που απαιτούνται για την επανάχρηση είναι :
– Η ενίσχυση του φορέα
– Εσωτερικές διαρρυθμίσεις και επενδύσεις
– Επιχρίσματα και χρωματισμοί
– Νέες εγκαταστάσεις Η/Μ
-Ανελκυστήρας προσωπικού
Για το σκοπό αυτό έχει εκδοθεί η με Α/Α 290758/2021 Οικοδομική Άδεια που περιλαμβάνει:
– Την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από Οικοτροφείο σε Εκπαιδευτήριο.
– Την ολοκλήρωση της ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού του κτιρίου.
– Τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις και εγκαταστάσεις.
Η Ακαδημία Εκκλησιαστικών Τεχνών περιλαμβάνει:
– Στο ημιυπόγειο αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 118,14τ.μ., δύο αίθουσες
χορωδίας και το γραφείο συνδέσμου ιεροψαλτών.
– Στο ισόγειο χώρο αναμονής των επισκεπτών, ένα παρεκκλήσιο, το γραφείο διεύθυνσης και συσκέψεων και 5 αίθουσες διδασκαλίας χορωδίας.
– Στον Α’ όροφο αίθουσες διδασκαλίας, προετοιμασίας και συντήρησης αγιογραφίας καθώς και γραφείο καθηγητών και διευθυντή.
– Στον Β’ όροφο το παιδικό τμήμα διδασκαλίας αγιογραφίας με την χρήση του δώματος σαν αυλή.