Δελτίο Τύπου “Μαγνήτων Κιβωτός”
Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με την ΕΣΤΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «Ερινεώς» Βόλου, συμμετέχοντας στον εφετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, οργανώνει επετειακό – τιμητικό αφιέρωμα στην ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, το Σάββατο 1η Απριλίου 2017 και ώρα 8.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Δημητριάδος (Ανθίμου Γαζή Κ. Καρτάλη), με τον τίτλο:
«Να ζη το Μεσολόγγι».
Το αφιέρωμα αποτελεί ένα δοξαστικό στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου -την πόλη της Ελευθερίας- και τους πρωταγωνιστές της. Ο Αφηγητής – Ποιητής παρακολουθεί και καταγράφει την ιστορία της πόλης από το ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων, διά των εθνεγερτηρίων ποιημάτων του φλογερού πατριώτη, Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίου, μέχρι και την ηρωική Έξοδο της μαρτυρικής πόλης, στις 10 Απριλίου 1826, πράξη που αποτελεί την μοναδική εθελούσια θυσία που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εκ παραλλήλου, γίνεται αναφορά στην πνευματική ζωή της πόλης, κατά τα χρόνια της δουλείας, και δίνεται και ο περίγυρος των ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων (Φιλελληνικά κινήματα κλπ.), προκειμένου να βοηθηθεί τόσο ο επαναστατημένος Ελληνισμός όσο και η πολιορκημένη πόλη.
Θα ακουστούν περίφημα κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών και στιχουργών, καθώς και συγκλονιστικά ελληνικά και ξένα τραγούδια, ορισμένα εκ των οποίων σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Το αφιέρωμα αποδίδουν η μικτή χορωδία και η ορχήστρα του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου της, Χρήστου Βλαχογιάννη και η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» Βόλου, δημιουργός της οποίας είναι ο σκηνοθέτης, Ιωάννης Τράντας, που θα υποδυθεί τον ρόλο του Αφηγητή – Ποιητή και έχει αναλάβει και την σκηνοθετική επιμέλεια της όλης παράστασης. Απαγγέλουν η Μαρία Γώγου και η Ευαγγελία Κατούνια. Με την χορωδία συμπράττει ως σολίστ η διακεκριμένη Βολιώτισσα soprano, Σύλβια Τσιμπανάκου, ενώ η επίσης Βολιώτισσα δασκάλα χορού, Άλκηστις Μακροπούλου, έχει αναλάβει να χορογραφήσει μέρη της παράστασης με μαθήτριές της.
Σώμα του αφιερώματος αποτελούν κείμενα και ποίηση των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Ρήγα Βελεστινλή, Κώστα Κρυστάλλη, Νικόλα Σπηλιάδη, Διονυσίου Σολωμού, Γεωργίου Ζαλοκώστα, Νικολάου Κασομούλη, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου και μουσική των Γεωργίου Σιγάλα, Νικολάου Μάντζαρου, Henry Bishop, Louis-Emmanuel Jadin, Vincenzo Napoleone Mifsud, Χρήστου Βλαχογιάννη, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Ιωάννη Σακελλαρίδη και Βασίλη Ρώτα.
Την ορχήστρα αποτελούν η διακεκριμένη σολίστ, Ζωή Κορκοντζέλου, στο πιάνο, ο καθηγητής κρουστών, Βαγγέλης Ροδίτης και ο ταλαντούχος νεαρός μουσικός, Θωμάς Γιαννακόπουλος, στα σαξόφωνα.
Τον ρόλο του πολεμιστή θα ενσαρκώσει ο Ανδρέας Πρεμέτης.
Την επιλογή των κειμένων, τις διασκευές, τις εναρμονίσεις και τις ενορχηστρώσεις του έργου έκανε ο μαέστρος, Χρήστος Βλαχογιάννης.
Ο Χρήστος Βλαχογιάννης, σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Κατέχει Πτυχίο Φυγής, Ενοργάνωσης-Διεύθυνσης Μπάντας και Βυζαντινής Μουσικής.
Υπηρετεί ως καθηγητής Μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για πάνω από 30 χρόνια. Στα χρόνια αυτά έχει συγκροτήσει διαφόρων ειδών παιδικές χορωδίες και ορχηστρικά σχήματα, με πολλές παρουσιάσεις τόσο σε σχολικό επίπεδο όσο και ενώπιον κοινού.
Από το 1982 δημιούργησε και διευθύνει αφιλοκερδώς την μικτή χορωδία του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου, με την οποία, εκτός των άλλων, έχει παρουσιάσει συνθέσεις του σε μελοποιημένα ποιήματα Μεσολογγιτών ποιητών (Παλαμά, Μαλακάση, Δροσίνη, Γκόρπα κ.ά.).
Από το 1982, και για πάνω από 30 χρόνια, κατείχε την θέση του Αρχιμουσικού τής Δημοτικής Μουσικής Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Από το 1990 έως και το 2005 ίδρυσε και διηύθυνε την χορωδία παραδοσιακής μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας, ενώ για μια εξαετία υπήρξε Διευθυντής της Δημοτικής χορωδίας Βόνιτσας και Αμφιλοχίας.
Έχει επίσης γράψει μουσική για παιδικό θέατρο και διάφορες θεατρικές παραστάσεις.
Ο Γιάννης Τράντας, ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσουργός. Συνιδρυτής και βασικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου (1977 – 1992). Έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις στην Ελλάδα και διεθνή φεστιβάλ: Κύπρος, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Ινδίες , Ισπανία – Α΄ παγκόσμιο βραβείο – Expo 1992.
Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστίας Θεάτρου «Ερινεώς» Βόλου, που ξεκινά μια πρωτότυπη εργασία στον χώρο του θεάτρου, με στόχο την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση ελληνικών κυρίως θεατρικών και λογοτεχνικών κειμένων με πανανθρώπινες και διαχρονικές πολιτιστικές ιδέες και αξίες, στηριγμένες στις αρχές και τους κανόνες του αρχαιοελληνικού θεάτρου.
Παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, σε διεθνή κι ελληνικά φεστιβάλ, (Αθήνα, Πάτρα, Ελευσίνα, Καβάλα, Μεσολόγγι, Ξάνθη, Κίεβο, Τιρόλο, Άδανα, Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβίβ,..).
Το 1995 κατακτά το Α΄ πανελλήνιο θεατρικό βραβείο της Ιθάκης και το 1998 προσκαλείται από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων να παρουσιάσει στην Βουλή αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την θανάτωση του Ρήγα και εκτελεί τηλεοπτική παραγωγή με θέμα τον Εθνεγέρτη, κατόπιν παραγγελίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Εκπαιδευτική Τηλεόραση – ΝΕΤ και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας). Μέχρι σήμερα ο «Ερινεώς» έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω από πενήντα καλλιτεχνικές παραγωγές και συμπράξεις, όπου έχουν συμμετάσχει διακόσιοι και πλέον καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης. Για δύο χρόνια (2013/2014), με πρόταση του Δημάρχου Δομοκού κ. Στέλιου Σύρου, ο Γιάννης Τράντας ανέλαβε πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ.: «Αθλητικός & Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Δομοκού», έχοντας στο ενεργητικό περί τις 100 πολιτιστικές δράσεις – εκδηλώσεις στα 35 χωριά του Δήμου Δομοκού στον χώρο της μουσικής, θεάτρου, παιδικού θεάτρου, χορού, θεάτρου Σκιών, ποίησης, κινηματογράφου, επιμορφωτικών συνεδρίων, υποδομών για κινηματογραφικές προβολές, για Μουσική Σχολή, Εικαστικό Εργαστήρι, για ασφαλείς αθλητικές δραστηριότητες της νεολαίας, ανάδειξη χώρων, κ. ά. Κατά το παρόν διάστημα δραστηριοποιείται στο ερευνητικό πρόγραμμα – σεμινάριο, «Το Αρχαίο Δράμα Σήμερα», που τελείται από το Πάντειο πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Θηβαίων.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.