08 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Επιστημονική Ημερίδα τιμής στον Κώστα Μαυρομμάτη

Η  Ιερά   Μητρόπολή   μας, μέσα   στο σύνολο  των  πολιτιστικών  παρεμβάσεών  της, επιθυμεί την προβολή προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την πνευματική φυσιογνωμία  της  περιοχής μας, διατηρώντας έναν ζωντανό σύνδεσμο με την Τοπική μας Εκκλησία. Ενέταξε, μάλιστα, αυτή την πρωτοβουλία στις  δραστηριότητες του  Ιστορικού  της  Αρχείου.

Το 2015 και 2016 προέβαλλε τη μορφή του μεγάλου φιλοσόφου, μουσικού και νομικού Μένιου Μουρτζόπουλου  και  για  την  φετινή χρονιά  διοργανώνει  μια επιστημονική ημερίδα, αφιερωμένη στην προσωπικότητα του κ. Κώστα  Μαυρομμάτη, παλαιμάχου εκπαιδευτικού, αστρονόμου – φυσικού, ιδρυτή της  Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, πρ. Προέδρου της Χριστιανικής Στέγης «Απόστολος Παύλος», ώστε να αναδειχθεί σύνολη η πνευματική του συγκρότηση.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο «ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Σάββατο 1η Απριλίου, από τις 10.30 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί επιστήμονες και ερευνητές  θα αναλύσουν πτυχές  της εκπαιδευτικής  προσφοράς του τιμώμενου, τη σχέση του  με την ιδιαίτερη πατρίδα του τα Κανάλια Καρδίτσας και το έργο της Χριστιανικής  Στέγης «Απόστολος Παύλος», για να ολοκληρωθεί τα απόγευμα με την αναφορά  στη γέννηση και την εξέλιξη της Εταιρείας  Αστρονομίας  και Διαστήματος, την οποία πρωτοποριακά ίδρυσε και επέκτεινε ο Κώστας  Μαυρομμάτης.

Η όλη εκδήλωση θα επιστεφθεί με την απόδοση, στον εξαίρετο πνευματικό άνθρωπο της πόλεώς μας, του Χρυσού Σταυρού της Μητροπόλεως από τον Σεβ. Μητροπολίτη και Πρόεδρο του Ιστορικού Αρχείου Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και μια  μεγάλη μουσική συναυλία της χορωδίας  Εκπαιδευτικών Μαγνησίας.

 

ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:

  1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
  2. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  4. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ
  5. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Παράρτημα Βόλου)
  6. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΤΕΓΗ “ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ”
  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΒΟΛΩ ΚΑΝΑΛΙΩΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ
  8. ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  9. ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης του Δημητρίου

Γεννήθηκε στα Κανάλια της Καρδίτσας, το 1935. Τις γυμνασιακές του σπουδές πραγματοποίησε στο Φανάρι-Καρδίτσας, στην Καρδίτσα και στο Βόλο. Το 1954 πέτυχε στο μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του, το 1959, με «Λίαν καλώς». Αμέσως μετά υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και μερικούς μήνες αργότερα, το 1960, διορίστηκε στο δημόσιο. Επί 25ετία υπηρέτησε στο 1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο Βόλου, όπου δίδαξε Μαθηματικά και Κοσμογραφία. Από το 1967, με τις ενέργειές του, προμηθεύτηκε το σχολείο διοπτρικό τηλεσκόπιο, διαμέτρου 5 εκ. Με το τηλεσκόπιο αυτό παρατηρούσε, μελετούσε και κατέγραφε μαζί με τους μαθητές του, τα θαυμάσια του έναστρου ουρανού κατά τα βράδια και τις κηλίδες του Ήλιου κατά την ημέρα, τις εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης, που έγιναν τα επόμενα χρόνια.

Το 1972 πέτυχε, ύστερα από αυστηρές εξετάσεις (εισήχθησαν 13 από τους 60 περίπου), να εισαχθεί στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης, από όπου έλαβε το δίπλωμά του, το 1974. Από το 1976 έως το 1982, για τρεις συνεχείς διετίες εκλέχτηκε αιρετός του κλάδου των καθηγητών της Μαγνησίας. Το 1981, προήχθη σε γυμνασιάρχη και τοποθετήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου και το 1986, λυκειάρχης στο 1ο Λύκειο Βόλου. Κατά τη διετία 1992-1994 τοποθετήθηκε ως λυκειάρχης στο 2ο Λύκειο Βόλου όπου εξέδωσε, με το Σύλλογο των Καθηγητών το «Αναμνηστικό Λεύκωμα της 50ετίας» του σχολείου και στη συνέχεια επανήλθε στο 1ο Λύκειο Βόλου, όπου πάλι με το Σύλλογο των Καθηγητών εξέδωσε το «Αναμνηστικό Λεύκωμα της 100ετίας» του σχολείου και παράλληλα δημιούργησε το Σχολικό Μουσείο, με πάνω από 600 αντικείμενα της προπολεμικής περιόδου, πολλά από τα οποία είναι για το μάθημα της Κοσμογραφίας και παράλληλα ανήγειρε το πρωτότυπο ηλιακό ωρολόγιο στο προαύλιο του σχολείου. Συνταξιοδοτήθηκε το 1995.

Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του «Συλλόγου των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας», ο οποίος ίδρυσε, επί προεδρίας του, το Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό, εκδίδοντας διάφορα βιβλία για τη γενέτειρά του, μόνος του ή με τη συνεργασία και άλλων συγγραφέων. Το 1990, ιδρύθηκε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, της οποίας αποτέλεσε τον μόνιμο πρόεδρο μέχρι σήμερα και η οποία αριθμεί πάνω από 1000 μέλη, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στο εξωτερικό. Η Εταιρεία αυτή από της ιδρύσεώς της εκδίδει το περιοδικό «ΟΥΡΑΝΟΣ», διοργανώνει μηνιαίες ομιλίες αστρονομικού περιεχομένου στο Βόλο, καθώς και αστροβραδιές στο Βόλο, στα Χάνια Πηλίου, στον Άγιο Στέφανο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής με πολλά χρηματικά και άλλα βραβεία. Από το 2000 οι δυο πρώτοι του διαγωνισμού αυτού, φιλοξενούνται στη NASA, οι 5 πρώτοι εκπροσωπούν τους Έλληνες μαθητές στη Διεθνή Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα. Από το έτος 2000 η Εταιρεία, καθιέρωσε το «Θερινό Σχολείο Αστρονομίας» και από το 2011 τη Σχολή Αστρονομίας τριετούς φοιτήσεως, καθώς και από το  2014, θεσμοθέτησε την παράλληλη «Σχολή Αστρονομίας εξ αποστάσεως». Το Δεκέμβριο του 2015, κατά την ετήσια συνεδρίαση, της απονεμήθηκε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για την 25ετή σπουδαία και πολυσχιδή δράση της. Ο Κ. Μαυρομμάτης έγραψε ή συμμετείχε στη συγγραφή 30 και πλέον βιβλίων, κυρίως εκπαιδευτικών και αστρονομικών, έκανε δεκάδες ανακοινώσεις σε συνέδρια, έγραψε πάνω από 300 άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και έκανε πολλές διαλέξεις με αστρονομικό ή εκπαιδευτικό, κυρίως, περιεχόμενο. Διετέλεσε πρόεδρος της Χριστιανικής Στέγης Βόλου «ο Απόστολος Παύλος». Αναγορεύτηκε πρόσφατα επίτιμο μέλος του «Κοινού των Μαγνήτων». Ήταν παντρεμένος με την Αγορίτσα Μάστορα-Μαυρομμάτη (1939-2007), προϊσταμένη στο Νοσοκομείο Βόλου και απέκτησε 5 παιδιά και 12 εγγόνια.

Related posts