23 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

«Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος»

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού,  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», διά της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, μετά την εξασφάλιση της Αιγίδας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» «200 Χρόνια από την Επανάσταση 1821-2021», την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για υλοποίηση του προγράμματος σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, την έγκριση του υλικού για το μάθημα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π. και την στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας παραδίδει στην εκπαιδευτική κοινότητα το

 

Εκπαιδευτικό πακέτο

«Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; –

Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος»

 

Ο σχεδιασμός και η επιστημονική επιμέλεια της δράσης για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού για τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος με τίτλο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», σε μορφή εκπαιδευτικού πακέτου με έντυπο και ψηφιακό υλικό, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός –  Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας». Την επιστημονική επιμέλεια του εκπαιδευτικού πακέτου μετά από σχετική απόφαση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» αποτελείται από έξι βιβλία τριάντα δυο σελίδων και ένα βιβλίο τριάντα δύο σελίδων «Οδηγός για το εκπαιδευτικό – Μεθοδολογία προγράμματος». Για κάθε ενότητα και βιβλίο υπάρχει και ένα έντυπο (Α3) χρονογραμμής (timeline). Το έντυπο υλικό συνοδεύεται από DVD με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (εκπαιδευτικά σενάρια για το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο, φύλλα δραστηριότητας, παρουσιάσεις, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακά βιβλία, φωτογραφίες, κ.ά). Το εκπαιδευτικό πακέτο έχει εγκριθεί  από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων – Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) (151706/ΓΔ4 – 23/11/2021) για εφαρμογή στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδος από το σχολικό έτος 2021-22 και για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων από το ΙΕΠ με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=41788

Το εκπαιδευτικό πακέτο αποτελείται από έξι διακριτές θεματικές ενότητες που απευθύνονται σε μαθητές/τριες Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιότητων ή στο μάθημα της γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, της τοπικής ιστορίας (Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων) ή σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα κριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα χρήσιμο. Για την εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου συνεργάστηκαν 70 εκπαιδευτικοί διάφορων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φορείς της Εκπαίδευσης. Οι τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι: 1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα με το διακριτικό υπότιτλο «Αργοναυτική Εκστρατεία», 2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα  με το διακριτικό υπότιτλο «Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμό», 3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου) με το διακριτικό υπότιτλο «Μες του Αιγαίου τα νερά», 4)  Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη) με το διακριτικό υπότιτλο «Βίρα τις άγκυρες», 5)  Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες), με το διακριτικό υπότιτλο «Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία», 6) Περιβάλλον, θάλασσα και  ναυτιλία σήμερα, με το διακριτικό υπότιτλο «Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στο χρόνο». Κάθε θεματική ενότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες εκπαιδευτικού υλικού (έντυπο και ψηφιακό) για τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Α’-Β’, Γ’-Δ’, Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Β’-Γ’ Γυμνασίου λαμβάνοντας υπόψη τα αντίστοιχα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών.

H βιβλιογραφική αναφορά του εκπαιδευτικού πακέτου είναι:

Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος (Εκπαιδευτικό πακέτο 7 βιβλίων και CD ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό) (2020). Επιμέλεια: Α. Καπανιάρης Μ. Γκασούκα,. Σειρά: Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Ψηφιακά Μέσα. Βόλος: ιδιόμελον, ISBN 978-618-84595-2-6.

 

Συντελεστές:

 

Επιστημονική Επιμέλεια: Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Δρ Μαρία Γκασούκα

 

Παιδαγωγικός συντονισμός ομάδων: Ηρακλής Καραγιάννης, Αντώνης Πλαγεράς

 

Συντονιστές ενοτήτων/ομάδων: Σοφία Τσαρδακά, Χατζηδημητρίου Ελένη, Ευάγγελος, Αθανασίου, Ευτυχία Πλακαρού, Γεράσιμος Τσιμπλούλης, Σοφία Κανταράκη, Αντώνης  Πλαγεράς

 

Υπεύθυνοι συντονισµού οµάδων εκπαιδευτικών και διάχυσης του προγράµµατος:

 

Σοφία Κανταράκη, π. Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Υποψήφια Διδακτόρισσα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Αντώνης Αντωνίου, Δάσκαλος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

 

Κυριακή Δανιηλίδου, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, π. Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

 

Μέλη ομάδων (συγγραφείς):

 

Ο Μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι Ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και τον Βόλο του σήμερα

Αργοναυτική Εκστρατεία

Συντονίστρια ομάδας:

Τσαρδακά Σοφία ΠΕ70

Συμμετέχοντες:

Γεροδήμου Ελένη ΠΕ71

Γουλιανού Ελένη ΠΕ70

Δελημουχτάρη Μαρία ΠΕ60

Νταβλαμάνου Έλενα ΠΕ70

Ξηραδάκη Χαρούλα ΠΕ70

Παπαργύρη Σοφία ΠΕ04.01

Ποδιά Χρυσοβαλάντω ΠΕ70

Πριτσίνη Ευαγγελία ΠΕ02

Στέλλου Ζωή ΠΕ20 / ΠΕ60

Τεμπέλη Κερασία ΠΕ60

Φιλάρετος Νικόλαος ΠΕ70

Ψωμά Ελευθερία ΠΕ02

 

Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα

Μεσαιωνικά λιμάνια και σταθμοί

Συντονίστρια ομάδας:

Χατζηδημητρίου Ελένη ΠΕ02

Συμμετέχοντες:

Σπένδα – Κοντοζήση Χρύσα ΠΕ02

Γεωργούσης Ευθύμιος ΠΕ01

Μαντζώρου Βασιλική ΠΕ02

Αμβράζη Αλεξάνδρα ΠΕ70

Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΠΕ86

Σούρλα Μαρία ΠΕ70

Ματούλας Γεώργιος ΠΕ70

Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου )

Μες στου Αιγαίου τα νερά

Συντονιστής ομάδας:

Αθανασίου Ευάγγελος ΠΕ70

Συμμετέχοντες:

Αλμπανίδου Ακριβή ΠΕ86

Ευσταθίου Πέγκυ ΠΕ70

Καραφέργια Κωνσταντίνα ΠΕ16

Καργαδούρος Νικόλαος ΠΕ70

Μελάκος Αθανάσιος ΠΕ86

Παλάσκα Κατερίνα ΠΕ60

Παπανελλοπούλου Έλλη ΠΕ70

Σπύρου Ελένη Δήμητρα ΠΕ60

Τσαλαβρέτα Γεωργία ΠΕ70

Τσαλαβρέτα Ευαγγελία ΠΕ70

Τσιώμου Αναστασία ΠΕ70

Χατζηιωάννου Στέργιος ΠΕ70

 

Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βολου , Τρικέρι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη)

Βίρα τις άγκυρες

Συντονίστρια ομάδας:

Πλακαρού Ευτυχία ΠΕ70

Συμμετέχοντες:

Ζαχαρακόπουλος Στέφανος ΠΕ70

Καψάλη Μαργαρίτα ΠΕ02

Κολίτσα Χρύσα ΠΕ60

Μανίνης Νίκος ΠΕ04

Μαραθά Ευτυχία ΠΕ11

Μεργιάς Ταξιάρχης ΠΕ70

Ξυνογαλά Σοφία ΠΕ02

Παπανικολάου Ευαγγελία ΠΕ86

 

Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες)

Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία

Συντονιστής ομάδας:

Τσιμπλούλης Γεράσιμος ΠΕ70

Συμμετέχοντες:

Βαλασσά Τριανταφυλλιά ΠΕ70

Γώγου Αργυρή ΠΕ02

Ευαγγέλου Δέσποινα ΠΕ60

Ευτυχιάδου Βηθλεέμ ΠΕ02

Θέου Ρίτσα ΠΕ60

Νασιάκου Ελισσάβετ ΠΕ70

Σωτοπούλου Ευτέρπη ΠΕ70

Τζάνη Μαρία – Αναργυρή ΠΕ70

Τζουβάρα Μαρία ΠΕ60

Τσαγκαροπούλου Αυγούλα ΠΕ70

 

Περιβάλλον, θάλασσα και ναυτιλία σήμερα

Μαγνήτων γη και θάλασσα, στον χώρο και στον χρόνο

Συντονίστρια ομάδας:

Κανταράκη Σοφία ΠΕ02

Συμμετέχοντες:

Γώγου Μαρία-Νάνσυ ΠΕ02

Δίπλα Ζωή ΠΕ70

Καφίδα Φωτεινή ΠΕ08

Μανέτα Γεωργία ΠΕ06

Μούρτζη Αλεξάνδρα ΠΕ02

Μπαρμπουδάκη Ελένη ΠΕ70

Μπατιστάκης Δημήτριος ΠΕ86

Παπούλια Μυρτώ ΠΕ60

Παραφέστα Μαρία ΠΕ70

Παπατριανταφύλλου Μαρία-Ελένη ΠΕ70

Χριστοδούλου Κλειώ ΠΕ70

 

 

Διορθώσεις: Ηρακλής Καραγιάννης, Αλέξανδρος Καπανιάρης

 

Φιλολογική επιμέλεια: Σοφία Ξυνογαλά

 

Οργάνωση εκτύπωσης: Νίκος Τσούκας

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αποστολία Παλάσκα

 

Σχεδίαση – Εκτύπωση: Γραφικές Τέχνες «ΠΑΛΜΟΣ»

 

Το εκπαιδευτικό πακέτο «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; – Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος» θα παρουσιαστεί επίσημα στον Βόλο, Στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στο Βόλο την Τρίτη 22  Μαρτίου 2022, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την διαβεβαίωση για την παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Ζέττας Μακρή  και της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια κ. Χρυσής Βιτσιλάκη.

Το πρόγραμμα της παρουσίασης, επίσης περιλαμβάνει και προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης με την κατάθεση εμπειριών των επικεφαλής Συντονιστών

Την Παρουσίαση του Εκπαιδευτικού πακέτου, θα κάνουν, ο Αλέξανδρος Καπανιάρης  Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Ομότιμη Καθηγήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, κυρία Μαρία Γκασούκα.                                                         Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο.

Related posts