24 Νοεμβρίου, 2024

Χαιρετισμός Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου σε εκδήλωση με θέμα: «Η Επαναστατική δράση του Άνθιμου Γαζή» (video)

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ.Ιγνάτιος, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Μηλιές με θέμα: ” Η Επαναστατική δράση του Άνθιμου Γαζή στη Βιέννη και ο ρόλος του στη Φιλόμουσο Εταιρία.”

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση της Επιτροπής “Ελλάδας 2021”, της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, της Ι.Μ. Βιέννης, του Δήμου Ν.Πηλίου και των “Φίλων του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου”. Προσκεκλημένος ομιλητής από την Βιέννη όπου ζει και λειτουργεί, ήταν ο π. Ιωάννης Νικολίτσης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Δήμαρχος Ν. Πηλίου κ. Μ. Μ.Μιτζικός, βουλευτές, εκπρόσωποι της πολιτείας, η Διευθύντρια του Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου, η Πρόεδρος των Φίλων Αθανασάκειου Μουσείου κ. Σούλα Μπαρτζιώκα, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου κ. Μαρία Σπανού και πολλοί παράγοντες πολιτιστικών φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Σε μιά παράδοξη εποχή, κυριαρχεί η παρουσία των Ελλήνων με τις κοινότητές τους σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, που πηγάζουν μέσα από την παρουσία ιερέων σαν τον Γαζή, και καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα κίνημα φιλελληνισμού. Ενώ ο Διαφωτισμός ξεκινάει με προμετωπίδα την άρνηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή των ανθρώπων, την αθεΐα ουσιαστικά και την αμφισβήτηση, στο πρόσωπο των Ελλήνων και δη ενός κληρικού, βρίσκει μία σχέση, όπου χωρίς να αρνείται

κανείς την παρουσία του Θεού ως δημιουργού, μπορεί να ανοίξει τις πύλες της γνώσεως και να μην αρνηθεί καθόλου, αυτό που ο διαφωτισμός φέρνει στον κόσμο. Και πηγάζει από κει και πέρα όλη αυτή την ιστορία που ζούμε μέχρι και σήμερα. Και είναι όντως ο τόπος των Μηλεών, ο τόπος αναφοράς, γιατί ακριβώς υπήρξε και γέφυρα ανθρώπων που μπόρεσαν να κάνουν αυτόν τον συνδυασμό και να προετοιμάσουν αυτό που πλέον εμείς απολαμβάνουμε σήμερα ως ελεύθερη Ελλάδα, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος

που μπορούμε να στηρίζουμε τα ιδεώδη εκείνων των επαναστατών, που κι αυτό κατ’εξαίρεση ξεκινούσε “για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία!” Είναι πράγματα μοναδικά. […] Ειλικρινά σας ευχαριστούμε πατέρα Ιωάννη. Εάν είμαστε χωρίς εμείς μιας παραδόσεως του τόπου που γνωρίζετε με τα κειμήλια, με όλα αυτά που διασώζονται στο χώρο του Πηλίου, εσείς είστε ο συνεχιστής ενός «Γαζή» στη Βιέννη, είστε οι συνεχιστές μαζί με τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και όλους τους ιερείς, που ξέρετε ότι στηρίζονται και από την Εκκλησία της Ελλάδος παντοιοτρόπως, οι συνεχιστές της παρουσίας Ελλήνων, και κοινοτήτων, σε ένα χώρο που μέχρι και σήμερα μπορεί και λειτουργεί και πάλι ο Φιλελληνισμός, σε καίριες στιγμές όπως και πρόσφατα. Γι’αυτό και σας ευχόμαστε να έχετε δύναμη και υγεία και εσείς  και η Πρεσβυτέρα σας. Επιτελείτε έργο σπουδαίο και μεγάλο. Μπορείς στα μάτια των πολλών να μην υπάρχει η δόξα της εποχής ούτε εδώ υπάρχει αυτή εδώ ξεκίνησε εποχής. υπάρχει όμως μία αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή Όσο οι εθνικισμοί και πάλι αναπτύσσονται Όσο η Ευρώπη η Ευρώπη και πάλι αναζητεί ταυτότητά της και τους πυλώνες της και δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσει ότι ένας από τους πυλώνες είναι ο ίδιος ο χριστιανισμός αλλά ταυτόχρονα και ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδος με το νομικό δίκαιο της Ρώμης, θα έχουν ανάγκη από την παρουσία ανθρώπων όπως και εσείς, να κρατάνε αυτή την παράδοση, να μπορούν να είναι μέσα στο περιβάλλον της εκκοσμικευμένης Ευρώπης φέρνοντας ένα μήνυμα ότι μπορεί και σήμερα να διασωθεί και είναι η αλήθεια και η ελευθερία και η ομοψυχία και η αγάπη των λαών και η συμπόρευση».

Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή και όλους τους φορείς, καθώς αναφέρθηκε και στο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες: «Ευχαριστούμε και ευχαριστώ προσωπικά όλους για την έμπνευση, για τη συνεργασία και ελπίζω να είναι ουσιαστικά η πρώτη ομιλία ενός συνεδρίου που έρχεται μέσα στο Νοέμβριο, στα πλαίσια πλέον των εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι θεσσαλικές Μητροπόλεις, ουσιαστικά η Μαγνησία ανέλαβε τουλάχιστον το συνέδριο. ακριβώς με το ίδιο θέμα, το νεοελληνικό διαφωτισμό με τους πρωτεργάτες Γαζή, Φιλιππίδη και όλους τους άλλους, και μία σειρά από πανεπιστημιακούς και όχι μόνο, θα έχουν να παρουσιάσουν τα θέματα και εγώ θα προτείνω και τη δική σας ομιλία να συμπεριληφθεί στον τόμο που θα εκδοθεί. Το θεωρώ απόλυτα αναγκαίο, γιατί έρχεται ακριβώς να δείξει το περιβάλλον και από πού πήγασε ο Άνθιμος Γαζής που στη συνέχεια -όπως είπε και ο δήμαρχος- έδωσε όλη τη ζωή του, μέχρι την τελευταία του πνοή σε αυτό που αγάπησε, στην Ελλάδα και στο Χριστό και την Εκκλησία μας».

Related posts