23 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος από την Νάουσα: «Είναι ανάγκη ο διαρκής πνευματικός αναβαπτισμός μας» (video)

Εκδηλώσεις για τα 199 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας

 Την Νάουσα επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 8-9/5, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ε/Σ/Ε Πολιτιστικής Ταυτότητος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 199 ετών από το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής πόλης. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ναούσης, πλαισιωμένος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ενώ συμμετείχε στο πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο.

Στην ομιλία του, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη για την πρόσκληση να συμμετάσχει στο ευλαβικό προσκύνημα στην μαρτυρική πόλη της Νάουσας και στον διπλό εορτασμό, εκκλησιαστικό και εθνικό: «είναι Ελληνικό αυτό το προνόμιο, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι λαοί που διαθέτουν ταυτόχρονα Μάρτυρες της Πίστεως και Ήρωες της Πατρίδος». Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για το θαύμα που συντελέστηκε πριν από το θαύμα της Επανάστασης, «που είναι η διατήρηση της πίστης του Γένους ότι θα γιορτάσει Ανάσταση και Απελευθέρωση. Κι αυτό συνέβη γιατί, κατά τη διάρκεια της Δουλείας επετεύχθη η ευλογία της σμίλευσης του Ελληνικού πολιτισμού με την Ορθοδοξία και υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Εκκλησία παρέμεινε ζωντανή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συνεχίζεται η Θεία Λειτουργία και ο σκλάβος λαός να βιώνει την Παράδοση και να διασώζει την γλώσσα του, καθώς η Ελληνική είναι η γλώσσα της Λατρείας. Μέσα απ’ αυτή τη γλώσσα, που διδασκόταν στα Κρυφά και φανερά σχολειά, με την ευθύνη της Εκκλησίας, διασώθηκε η Ελληνική Παράδοση και Ιστορία. Ταυτόχρονα, γιόρταζαν τις γιορτές της Εκκλησίας, με αποκορύφωμα το Πάσχα, νιώθοντας ότι η Ανάσταση του Χριστού σηματοδοτεί και την Ανάσταση του Γένους, που πάντοτε προσδοκούσαν. Αυτό είναι το θαύμα που προηγήθηκε του 1821. Όσοι έχουν μάτια, το βλέπουν και όσοι διαθέτουν νου, το καταλαβαίνουν».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο θαύμα της Νάουσας, «μοναδικό και ανεπανάληπτο. Η κοινή λογική δεν μπορεί να το δικαιολογήσει. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, περισσότεροι από χίλιοι, δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό να εγκαταλείψουν τον Χριστό, να πιστέψουν στο Ισλάμ, για να σωθούν. Ήξεραν ότι, με αίμα τους, θα ποτίσουν το δένδρο της Ελευθερίας και της Πίστεως, γιατί έγιναν κρίκοι της αλυσίδας των Μαρτύρων της Εκκλησίας, από συστάσεώς Της. Η Εκκλησία μας έτσι πορεύεται στον χρόνο, σταυρωμένη και μαρτυρική, γνωρίζοντας, όμως, ότι τον Γολγοθά διαδέχεται πάντα η Ανάσταση. Οι Νεομάρτυρες της Νάουσας, που θυσιάστηκαν αντί να προδώσουν Πίστη και Πατρίδα, είναι το μεγάλο πρότυπο που διαθέτουμε. Αλήθεια, όμως, το διδάσκουμε; το γνωρίζουμε; Αυτό επιδιώκουμε μέσα από τις επετειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας αυτή τη χρονιά. Είναι ένα όραμα για το μάλλον της πατρίδας μας. Χωρίς όραμα για το πώς θέλουμε την Ελλάδα στα επόμενα 200 χρόνια, οι εορτασμοί δεν έχουν κανένα νόημα. Οι Πατέρες μας, με το αίμα και τον ηρωισμό τους, διασφάλισαν τα ελεύθερα σύνορα της πατρίδος μας, που όσο κι αν αμφισβητούνται, παραμένουν σύνορα μιας ελεύθερης πατρίδας, από τις ευημερούσες στον κόσμο, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Όμως, παραμένει ο κίνδυνος για τις ψυχές, που ζουν στην ευμάρεια, να χάσουμε την πεμπτουσία, που μας ξεχωρίζει μέσα στην χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Είναι η Ορθόδοξη πίστη μας. Αυτή μας σώζει, η Ορθόδοξη Λειτουργία, που τελείται σε κάθε σημείο της γης που υπάρχει Ορθόδοξης Παπάς. Μας σώζει και η Γλώσσα η Ελληνική, η γλώσσα της Αγίας Γραφής και της Λατρείας. Εάν αυτά τα ιερά μεγέθη διακυβεύονται, τότε ποιο είναι το όραμα αυτής της Πατρίδας για το μέλλον; Είναι ανάγκη, λοιπόν, ο διαρκής αναβαπτισμός μας στους πνευματικούς μας θησαυρούς, στην Ορθόδοξη Πίστη μας, στο παράδειγμα των Ηρώων και Μαρτύρων της Εκκλησίας και της Πατρίδος. Μόνο έτσι θα κατορθώνουμε να έχουμε πάντοτε μια αληθινά ελεύθερη πατρίδα».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην πολύπαθη Θράκη, «εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδος. Οι Ιεράρχες της Θράκης διαδραματίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο, για άλλη μια φορά. Γνωρίζουν τί σημαίνει Θράκη και είναι σημαντικό ν’ ακούμε τον λόγο τους για να σωθεί η ακριτική Ελλάδα». Κάλεσε δε την Πολιτική ηγεσία να μη ξεχνά τη Θράκη και ευχήθηκε, «όπως ο Ελληνικός Στρατός υπερασπίζεται τα σύνορά μας, όπως η Αστυνομία εργάζεται για την ασφάλεια των ακριτών μας, έτσι όλοι μας να εργαστούμε για την ενότητά μας, που είναι απαραίτητη για το παρόν και το μέλλον μας».

Related posts