23 Νοεμβρίου, 2024

ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (18.11.2019)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (18.11.2019)

Η σημερινή σεμνή τελετή δεν είναι μία τυπική διαδικασία. Είναι μία ουσιαστική πράξη αποδόσεως της οφειλομένης τιμής προς έναν σημαντικό Άνθρωπο, έναν κορυφαίο επιστήμονα, έναν συνειδητό Ορθόδοξο Χριστιανό, έναν δημιουργικό πολίτη που ωφέλησε την πατρίδα μας με την πολυσχιδή δράση του.

Τιμούμε τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Σβολόπουλο και απονέμουμε μετά θάνατον την οφειλομένη διάκριση στη σύζυγό του. Ο εκλιπών υπήρξε στυλοβάτης και πρωτοπόρος στην καλλιέργεια της ιστορικής έρευνας, στην ανάδειξη της εθνικής μας ταυτότητας, στην εμπέδωση των δημοκρατικών αξιών, στη βαθύτερη μελέτη της Εξωτερικής Πολιτικής.

Ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Εκκλησίας της Ελλάδος είχα την τιμή να συνεργασθώ στενά με τον εκλιπόντα, τον οποίο η Εκκλησία μας είχε ορίσει ως Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για τη διοργάνωση 10 συνεδρίων με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση.

Ξεκινήσαμε μαζί από το 2012 με το πρώτο Συνέδριο και ήδη με τη βοήθεια του αοιδίμου Κωνσταντίνου Σβολόπουλου διοργανώσαμε προσφάτως το όγδοο. Δεν πρόλαβε να παραστεί, διότι δεν άντεξε η κλονισμένη υγεία του. Αλλά και στα οκτώ μέχρι σήμερα διεξαχθέντα επιστημονικά συνέδρια η σφραγίδα του ήταν έντονη και με την επιλογή των ομιλητών, και με δικές του ανακοινώσεις, και με τη συμβολή του στην έκδοση των Πρακτικών. Με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε να διοργανώσουμε επιτυχώς τα επόμενα δύο Συνέδρια, αλλά η απουσία του θα είναι αισθητή.

Ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός και Ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Σβολόπουλος σεβόταν την Εκκλησία, υπηρετούσε την ιστορική αλήθεια, καλλιεργούσε στους φοιτητές το ερευνητικό πνεύμα, μας δίδασκε με τον ήπιο χαρακτήρα του, ενέπνεε τον σεβασμό σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που διαφωνούσαν με τις απόψεις του. Η Εκκλησία της Ελλάδος και η Επιτροπή μας είμεθα ευγνώμονες και θα τιμούμε εις το διηνεκές τη μνήμη του. Είμαι βέβαιος ότι την ίδια ευγνωμοσύνη προς τον εκλιπόντα αισθάνονται τα μέλη της Βουλής, οι Ακαδημαϊκοί συνάδελφοί του, οι καθηγητές και οι φοιτητές που τον άκουγαν επί χρόνια πρώτα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και οι συνεργάτες του Ιδρύματος των Αρχείων Κωνσταντίνου Καραμανλή και κάθε υπεύθυνος πολίτης που αναζητεί την ιστορική γνώση και τις δημοκρατικές αξίες.

Καθώς προετοιμάζουμε τις πολλαπλές δράσεις της Εκκλησίας μας για τον εορτασμό του 2021 θα εμπνευσθούμε από τις διδαχές και τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου ώστε να τιμήσουμε με τρόπο δημιουργικό και όχι επιφανειακό τη μνήμη των ανθρώπων, οι οποίοι αγωνίσθηκαν για την Ελευθερία μας. Για να αναδείξουμε τα ιδανικά των αγωνιστών, δηλαδή την Ορθόδοξη Πίστη, τον πατριωτισμό, τη δημοκρατική οργάνωση της Πολιτείας, τη συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας του Ελληνισμού. Όλα αυτά θα γίνουν με σεβασμό προς τις ιστορικές πηγές και με την αποφυγή μονομερών και ιδεολογικά φορτισμένων ερμηνειών. Και το κυριότερο: Το 1821 δεν θα το κλείσουμε στο Μουσείο, αλλά θα το προβάλουμε ως μάθημα ες αεί για τους νέους μας και για τις μελλοντικές γενιές.

Αιωνία η μνήμη του Δασκάλου με Δ κεφαλαίο, του αειμνήστου Κωνσταντίνου Σβολόπουλου. Είθε ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του!

Related posts