01 Ιουλίου, 2025

Δίοδος στην εκκλησία για κωφούς η Θεία Λειτουργία στη Νοηματική – Αναδημοσίευση από εφημερίδα Ταχυδρόμο

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ – Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ταχυδρόμο

«Χρυσή επιθυμία» της κοινότητας κωφών και βαρηκόων η σύνδεσή τους με την εκκλησία – Περίπου 15 πιστοί έδωσαν το παρών στην πειραματική Θεία Λειτουργία με ταυτόχρονη διερμηνεία

Μέσα στον θόρυβο της καθημερινότητας, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν… σιωπηλά. Η κοινότητα των βαρήκοων και κωφών αντιμετωπίζει καθημερινά εμπόδια στην επικοινωνία, την έκφραση και τη συμμετοχή σε βασικές πτυχές της κοινωνικής και πνευματικής ζωής. Για πολλούς, η Θεία Λειτουργία είναι μια πηγή ελπίδας, παρηγοριάς και ενότητας. Ομως για όσους δεν μπορούν να ακούσουν, η πρόσβαση σε αυτή την εμπειρία δεν είναι αυτονόητη.

 

Ως μία πράξη συμπερίληψης και πίστης χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού για την έναρξη τέλεσης Θείων Λειτουργιών στη Νοηματική Γλώσσα. Για την κοινότητα των κωφών και βαρήκοων δεν είναι απλώς μία διευκόλυνση, αλλά είναι και ένας τρόπος να έρθουν πιο κοντά στον Θεό και τη θρησκεία, από την οποία ένιωθαν αποξενωμένοι.

«Τόσα χρόνια δεν είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με ιερείς. Υπήρχε η πρόθεση και από τις δύο πλευρές, αλλά η επικοινωνία ήταν δύσκολη. Τώρα που θα έχουμε διερμηνέα, θα αποκτήσουμε μία δίοδο προς την εκκλησία, αλλά και μία προσωπική διέξοδο» αναφέρει ο Θωμάς Κυπαρίσσης πρώην αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων Ν. Μαγνησίας λίγη ώρα μετά το πέρας της θείας λειτουργίας.

Για την κοινότητα των κωφών και βαρήκοων ήταν ένα μοναδικό συναίσθημα, ένα συναίσθημα ότι, επιτέλους, ακούγονται και τους ακούν.

«Χρυσή επιθυμία»

Χθες το πρωί, η Θεία Λειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Νικολάου «φωτίστηκε» από τα χαμόγελα 15 περίπου πιστών της κοινότητας των κωφών και βαρήκοων, από τον Βόλο, αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Πιστή που ταξίδεψε από την Εδεσσα για να παρακολουθήσει δια ζώσης τη μοναδική θεία λειτουργία αποφάσισε να «μοιράσει» διαδικτυακά την εμπειρία της, καταγράφοντας στον άμβωνα του Ιερού Ναού τον θεολόγο και πιστοποιημένο για παραπάνω από 30 χρόνια διερμηνέα της νοηματικής γλώσσας Στράτο Πατρινό, ο οποίος έκανε την ταυτόχρονη διερμηνεία του ποιμαντικού έργου.

Από τον ερχόμενο Οκτώβριο στον Ιερό Ναό θα πραγματοποιείται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα θεία λειτουργία στη νοηματική από τις Βολιώτισσες πιστοποιημένες διερμηνείς Αλεξία Πρίγκου και Γαλήνη Σαπουντζάκη.

Η ιδέα ξεκίνησε από την ίδια την κ. Πρίγκου, η οποία, όπως χαρακτηριστικά λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, περνούσε έξω από τον Ιερό Ναό και συναντήθηκε με τον εφημέριο Πατέρα Επιφάνιο, στον οποίο μετέφερε το αίτημά της.

«Μου είπε ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και θα το σκεφτεί. Πέρασαν έξι μήνες και δεν περίμενα ότι θα με καλέσει, όταν είδα το τηλέφωνό μου να χτυπάει. Ο πατήρ Επιφάνιος «έτρεξε» πολύ και πίεσε για να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα το εγχείρημα» αναφέρει η κ. Πρίγκου.

Εξειδίκευση στη δογματική γλώσσα

«Το θέμα δεν είναι να κάνεις μία …ελεύθερη διερμηνεία με βάση τα όσα γνωρίζεις από τις λέξεις. Είναι να αποδώσεις το θρησκευτικό νόημα με ακρίβεια, αλλά και να γίνει δεκτό από τους πιστούς που παρακολουθούν, οι οποίοι ούτε εκείνοι γνωρίζουν δογματική γλώσσα» αναφέρει από πλευράς της η Γαλήνη Σαπουντζάκη.

Οι δύο διερμηνείς χρειάστηκαν να εκπαιδευτούν για περίπου έναν χρόνο με εβδομαδιαία μαθήματα, τα οποία έγιναν αφιλοκερδώς και εξ αποστάσεως από τον Στράτο Πατρινό.

«Πρόκειται για επιπλέον επιμόρφωση, αλλά είχε πολλά θεολογικά νοήματα, τα οποία ήταν άγνωστα σε εμάς. Ηταν μία πρόκληση, αλλά πάνω από όλα μία έντονη επιθυμία να τη φέρουμε σε πέρας» εξηγεί η κ. Πρίγκου.

Ωστόσο και για τους ίδιους τους πιστούς δεν είναι εύκολο και κατανοητό να αντιληφθούν τα θρησκευτικά νοήματα. «Δεν γνωρίζουν όλοι οι πιστοί τη δογματική γλώσσα παρά μόνο εκείνοι που ασχολήθηκαν επί τούτου. Θέλουμε να γίνουν δράσεις, ώστε η κοινότητα των κωφών και βαρήκοων να κατηχηθεί και να επιμορφωθεί περισσότερο σε αυτό το κομμάτι» σημειώνει η κ. Σαπουντζάκη επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η θρησκεία είναι ενταγμένη στην καθημερινότητα των κωφών και βαρήκοων, δεν έχουν ουσιαστική πρόσβαση σε εκείνη.

«Αγκαλιάστηκε» από τους κωφούς

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος «αγκαλιάστηκε» από την κοινότητα των κωφών και βαρήκοων.

Από κοινού οι δύο Βολιώτες διερμηνείς, ο Στράτος Πατρινός και ο πατήρ Επιφάνιος εργάστηκαν μεθοδικά, ώστε να μαθευτεί παντού. Σε ομάδες σε κοινωνικά δίκτυα δημιουργήθηκαν βίντεο τύπου reels, τα οποία συγκέντρωσαν χιλιάδες σχόλια και κοινοποιήσεις.

«Συγκινήθηκα πάρα πολύ στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Είναι ένας κρυφός πόθος χρόνων που επιτέλους βλέπουμε να υλοποιείται» λέει από πλευράς της η Ευτέρπη Ράπτη, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων για περίπου 18 χρόνια. Η κ. Ράπτη έχει σπουδάσει θεολογία και προσπαθούσε μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσω του TikTok να προβάλλει θρησκευτικές έννοιες και να μιλάμε για θρησκευτικά θέματα.

Ευτέρπη Ράπτη: Είναι ένας κρυφός πόθος χρόνων που επιτέλους βλέπουμε να υλοποιείται

«Η θρησκεία συνδέεται με την ψυχή μας και μας δίνει αγάπη. Αποζητούμε την ηρεμία και τη γαλήνη της εκκλησίας, αλλά δεν μπορούσαμε τόσα χρόνια να την έχουμε» προσθέτει η κ. Ράπτη.

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρθενική πρώτη θεία λειτουργία στη νοηματική ήταν και ο Νίκος Γκουνταρόπουλος, επίσης πρώην πρόεδρος του τοπικού συλλόγου.

«Χάρηκα πολύ για το γεγονός ότι πήγα στην εκκλησία και είδα γνωστούς. Χάρηκα ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι στον άμβωνα του Ιερού Ναού, σε περίοπτη θέση μέσα στον ναό είδα τον κ. Πατρινό και από κάτω μέλη της κοινότητάς μου» επισημαίνει ο κ. Γκουνταρόπουλος τονίζοντας ότι μπορεί η πρώτη λειτουργία να μην είχε τόσο κόσμο, αλλά «κάνουμε την υπομονή μας και θα ενισχύσουμε τον θεσμό».

Related posts