20 Μαΐου, 2025

Τελευταια Νεα

Παρουσιάστηκαν τα δύο βιβλία για τα ψηφιακά μέσα, την ιστορία και τον λαϊκό πολιτισμό

Η εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός. Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» και «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον-Συνομιλώντας» με τα αρχεία των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαΐου 2025 στο κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Οι δυο εκδόσεις είναι προϊόν ερευνητικής–εκπαιδευτικής εργασίας των εκπαιδευμένων και των επιμελητών–συγγραφέων στο πλαίσιο των μεικτών προγραμμάτων επιμόρφωσης της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας – «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με τίτλο ««Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου» και «Τοπική Ιστορία & Ψηφιακά Μέσα – Αρχειακή Εθνογραφία σε Αρχεία Τοπικής Ιστορίας».

Το βιβλίο με τίτλο: «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός. Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση», από τις εκδόσεις  Κ. & Μ. Σταμούλη, επιμελήθηκαν ο Αλ. Γ. Καπανιάρης, Καθηγητής – Σύμβουλος Ε.Α.Π. ΜΠΣ ΨΑΕ, διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και ο Μ. Γ. Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το βιβλίο «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον – Συνομιλώντας» με τα αρχεία των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω», από τις εκδόσεις Πεδίο επιμελήθηκε ο Αλ. Γ. Καπανιάρης.

Η εκδήλωση παρουσίασης συνδιοργανώθηκε από το φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος»-Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Μουσείων – Μουσείο της πόλης του Δήμου Βόλου.

Για το βιβλίο «Ψηφιακά Μέσα και Πολιτισμός. Από το αρχείο στην Ψηφιακή Αφήγηση» μίλησε η κ. Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και για το βιβλίο «Αρχειακή εθνογραφία και αναγνώσεις σε ψηφιακό περιβάλλον – Συνομιλώντας» με τα αρχεία των Πηλιορειτών εν Αιγύπτω», μίλησε ο Μ. Γ. Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του  Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ακολούθησαν συζήτηση και σύντομες παρεμβάσεις από τους εκπαιδευόμενους των προγραμμάτων καθώς και σύντομες προβολές ψηφιακών αφηγήσεων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Θεσσαλία» Δημήτρης Ράλλης.

Ο Καθηγητής – Σύμβουλος Ε.Α.Π. ΜΠΣ ΨΑΕ, διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Αλ. Γ. Καπανιάρης ανέφερε πως τα δύο βιβλία αφήνουν ένα αποτύπωμα της τοπικής ιστορίας στην περιοχή μας και εμπεριέχουν μια πρωτότυπη ερευνητική δουλειά που συνοδεύεται και από την ψηφιακή αφήγηση. Έχουμε δηλαδή τη μεθοδολογία και το αποτέλεσμα, ενώ η ψηφιακή αφήγηση έρχεται να οπτικοποιήσει την όλη προσπάθεια.

Ο Καθηγητής κ. Μανώλης Βαρβούνης τόνισε πως «πρόκειται για δύο βιβλία που αναφέρονται στον ψηφιακό τρόπο διαχείρισης του λαϊκού πολιτισμού, είναι ένα εντελώς σύγχρονο θέμα που ανήκει στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες, στις οποίες και η «Μαγνήτων Κιβωτός» και η ελληνική λαογραφία έχουν μπει με πολύ εντατικούς ρυθμούς. Παρουσιάστηκαν συνεπώς δύο βιβλία που προέρχονται τόσο από τις επιστημονικές ερευνητικές όσο και από τις εκπαιδευτικές δράσεις του πεδίου των ψηφιακών ανθρωπιστικών σπουδών».

Αναφερόμενος στην προσφορά των δύο βιβλίων αφενός στον ερευνητικό κόσμο αφετέρου στους αναγνώστες, επισήμανε πως «στον ερευνητικό κόσμο έχουν να προσφέρουν στο πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα για να συνεχίσουμε και να προεκτείνομε την έρευνα του λαϊκού πολιτισμού. Στον αναγνώστη έχουμε να προτείνουμε μια νέα προοπτική, σχετικά με το πώς και ο ίδιος μπορεί να δουλέψει με αρχεία, με οικογενειακά αρχεία, με κοινοτικά αρχεία, προεκτείνοντας στο μέλλον όλη την παράδοση της ελληνικής επιστήμης».

Η κ. Νάντια Μαχά–Μπιζούμη τόνισε πως «τα δύο βιβλία προσφέρουν το πώς τα ψηφιακά μέσα μπορούν να συνδεθούν με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Και αυτή είναι η πρωτοτυπία και δυναμική και των δυο βιβλίων. Αποτελούν μια εξαιρετική προσφορά στη σύγχρονη βιβλιογραφία για τα ψηφιακά μέσα και τη διαχείριση του πολιτισμού μας».

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, Προέδρος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» τόνισε πως «οι δύο εκδόσεις αποτυπώνουν την ουσιαστική εργασία που γίνεται στην «Μαγνήτων Κιβωτός», ώστε να υπάρχουν παραδοτέα. Δηλαδή βιβλία που εκδίδονται και έχουν να κάνουν με ποικίλες δράσεις, όπως είναι η ακαδημία λαϊκού πολιτισμού. Είναι συλλεκτικά έργα, προϊόν συνεργασίας με πανεπιστήμιο, και οι κ.κ. Βαρβούνης και Καπανιάρης, έχουν αποδείξει πως με ό,τι επιμελούνται, προκύπτει κάτι αξιόλογο. Τα εκδοτικά αυτά έργα θα παραμείνουν αποτελώντας την παρακαταθήκη και προίκα της «Μαγνήτων Κιβωτού» για το μέλλον».

 

 

 

 

 

 

 

Related posts