Εκατοντάδες ήταν οι μαθητές σχολείων αλλά και τα μέλη πολιτιστικών και άλλων συλλόγων από τη Μαγνησία και όχι μόνο που επισκέφθηκαν την περιοδική έκθεση με τις φορεσιές γυναικών από το Τρίκερι γνωρίζοντας την ποικιλομορφία, την αισθητική αντίληψη και τις τεχνικές κατασκευής των ενδυματολογικών συνόλων. Οι επισκέπτες μέσα από την περιήγησή τους στους χώρους της έκθεσης στο Μουσείο της Πόλης μπόρεσαν να «συνομιλήσουν» με την παράδοση και την ιστορία.
Η περιοδική έκθεση με τίτλο «Τρίκερι, οι γυναίκες και οι φορεσιές τους. Τέλη 18ου – αρχές 21ου αιώνα» με αφορμή τις Τρικεριώτισσες και τις φορεσιές τους, στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου άνοιξε τις πύλες τη στο κοινό στις 11 Δεκεμβρίου του 2024 και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου.
Στο διάστημα αυτό οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στις επτά ενότητες, στις οποίες ολοκληρωμένα ενδυματολογικά σύνολα και μεμονωμένα ενδύματα, ενταγμένα στο ευρύτερο ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο δημιουργίας τους, αφηγήθηκαν τη δυναμική της εξέλιξής τους στο πέρασμα των χρόνων και αποκάλυψαν μέσω της ποικιλίας των υφασμάτων, των χρωμάτων και των σχεδίων, τεχνικές κατασκευής, τεχνογνωσία, αισθητικές αντιλήψεις και έμφυλες συμπεριφορές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 21ου.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εκατοντάδες παιδιά «συνομίλησαν» με τα «Τρικεριώτικα φστάνια και πκάμσα» και αφουγκράστηκαν τις ιστορίες αλλά και τις ηχηρές σιωπές που αυτά τους αποκάλυψαν.
Επιπλέον, μεγάλος αριθμός σωματείων, πολιτιστικών και άλλων συλλόγων από τη Μαγνησία και όχι μόνο επισκέφθηκε την έκθεση τα μέλη των οποίων εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλομορφία των ενδυμάτων που παρουσιάστηκαν, την άρτια τεκμηρίωση των εκθεμάτων, αλλά κυρίως από τις ιστορίες που τα ίδια τα ενδύματα αφηγήθηκαν στους επισκέπτες.
Δέκα χρόνια «Μαγνήτων Κιβωτός»
Σημειώνεται πως η έκθεση, εντάχθηκε στο επετειακό έτος για τη συμπλήρωση των 10 ετών από την ίδρυση του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Βόλου, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Μουσείων και του Νοτίου Πηλίου, του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τη στήριξη των τριών Συλλόγων του Τρικερίου, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικέρων, του Συλλόγου «Εν Τρικερίω» και του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλου- Γεροπλίνας.
Η επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης καθώς επίσης και του συνοδευτικού καταλόγου της πραγματοποιήθηκε από την κ. Νάντια Μαχά–Μπιζούμη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Αντιγόνη Ιωάννου, υποψήφια διδακτόρισσα Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η έκθεση και ο συνοδευτικός της κατάλογος, αφιερώθηκαν στη μνήμη του Νίκου Τσούκα, του Γενικού Γραμματέα του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» αλλά και με πολυετή προσφορά στον πολιτισμό και την αυτοδιοίκηση, ο οποίος έφυγε από κοντά μας στις 22/8/2024.
Ο απόηχος της έκθεσης
στην τοπική κοινωνία
Αναφερόμενη στον αντίκτυπο της έκθεσης στην τοπική κοινωνία η κ. Αντιγόνη Ιωάννου τόνισε: «Επιλέξαμε η προσέγγισή μας να είναι ανθρωποκεντρική, με σκοπό να καταστήσουμε τις ζωές των γυναικών του χωριού Τρίκερι στις πραγματικές διαστάσεις τους, και όχι στην ωραιοποιημένη και εξιδανικευμένη θέαση μιας ομογενοποιημένης ενδυματολογικής εικόνας στη νυφική/γιορτινή εκδοχή της, με την οποία συνήθως συνδέονται στον μουσειακό χώρο. Οι επισκέπτες αγκάλιασαν με θέρμη την προσπάθειά μας και αυτό αποδεικνύεται από τη μεγάλη επισκεψιμότητα έως και την τελευταία μέρα, τα μέλη των πολιτιστικών σωματείων ενημερώθηκαν αλλά και προβληματίστηκαν για τη σωστή τους αποθήκευση και χρήση και οι Τρικεριώτες και Τρικεριώτισσες είδαν γνώριμα πρόσωπα στις φωτογραφίες, εντόπισαν ομοιότητες της δικής τους ζωής με τις ιστορίες που αφηγήθηκαν τα εκθέματα, αλλά κυρίως μας εξέφρασαν την περηφάνεια τους για την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, μέσω αυτής της ενεργοποίησης της συλλογικής και ατομικής μνήμης.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι επισκέφθηκαν την έκθεσή μας κατάφεραν να αντιληφθούν ότι τα «Τρικεριώτικα» διατηρούν τη δραστική τους ικανότητα έως και τις μέρες μας. Τα «χορεύουν» στο Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, τα αναπαράγουν με σύγχρονα υφάσματα για την κάλυψη των ενδυματολογικών αναγκών των χορευτικών συλλόγων. Αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν, και το όχημα για τη συγκρότηση συλλογικών ταυτοτήτων στο παρόν και στο μέλλον».
θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο και το Δ.Σ. του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», τους Δήμους Βόλου και Ν. Πηλίου και τους αρμόδιους αντιδημάρχους κ. Αντωνοπούλου και κ. Καφετζή αντίστοιχα, τον Διευθυντή του Μουσείου της Πόλης του Βόλου κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο αλλά και όλο το προσωπικό, για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη συμπαράσταση για την υλοποίηση της έκθεσης αυτής.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες στους τρεις Συλλόγους του Τρικερίου για όλη τη βοήθεια και συνεργασία σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά κυρίως, σε όλους τους Τρικεριώτες και τις Τρικεριώτισσες που άνοιξαν τα σπίτια και τα μπαούλα τους, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα οικογενειακά τους αντικείμενα, το καθένα από τα οποία μας αφηγήθηκε και τη δική του μοναδική ιστορία.