22 Ιανουαρίου, 2025

Αποστολές… φροντίδας και περίθαλψης – Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ταχυδρόμος

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ταχυδρόμος 03/11/2024

 

Επισκέψεις και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σην ύπαιθρο του νομού Μαγνησίας από εθελοντές γιατρούς και τους λειτουργούς αγάπης της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού

 

Περισσότερες από 580 ιατρικές εξετάσεις σε εκατοντάδες ανθρώπους επτά περιοχών της Μαγνησίας έχει πραγματοποιήσει σε έναν χρόνο το Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας του Νομού Μαγνησίας υπό την ομπρέλα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και την τεράστια «αγκαλιά» που έχει ανοίξει η ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα στο πρόγραμμα.

 

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Εν μέσω πλημμυρών και με τον κίνδυνο του αποκλεισμού στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στα Μελισσάτικα όπου συνεδρίαζαν οι Λειτουργοί Υγείας Αγάπης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος «έριξε» την ιδέα για την ίδρυση ενός άτυπου δικτύου υγείας, με στόχο την ενδυνάμωση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στην περιφέρεια του νομού Μαγνησίας.

 Από τότε, το άτυπο δίκτυο της Ιεράς Μητρόπολης έχει, ήδη, γιορτάσει τα πρώτα του «γενέθλια» και έχει περιοδεύσει σε επτά σταθμούς της Μαγνησίας όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος ιατρικών εξετάσεων. Η επόμενη αποστολή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στην περιοχή της Σούρπης στον δήμο Αλμυρού.

 

Η «γέννηση» της ιδέας

 Ήταν το καλοκαίρι του 2023, όταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού έδωσε το παρών σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Χαλκιά, το 10χρονο αγόρι από τη Σκιάθο όπου έχασε τη ζωή του μετά από γενναία μάχη που έδωσε με σπάνια ασθένεια. Τα συγκινητικά λόγια της μητέρας του 10χρονου, αλλά και το πάθος που έδειξε να συνεχίσει μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για Πολλούς» το όραμα του γιου της, ήταν τα κομμάτια του παζλ που δημιούργησαν το Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας της Μητρόπολης.

Στον Βόλο από τον Απρίλιο του 1999 λειτουργούν οι Γιατροί Αγάπης. Πρόκειται για μη κυβερνητικούς, ανθρωπιστικούς οργανισμούς που λειτουργούν υπό την επίβλεψη και εποπτεία των τοπικών Ορθοδόξων Μητροπόλεων και Εκκλησιών.

Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή ενισχύθηκε και οργανώθηκε ακόμη περισσότερο.

«Υπήρχε το υπόβαθρο, αλλά από όταν δημιουργήθηκε το Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας λειτουργεί πιο συντονισμένα, μεθοδευμένα και με μεγαλύτερη απήχηση» αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο συντονιστής του δικτύου και εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου, πατήρ Καλλίνικος Γεωργακόπουλος.

 

Περιοδείες αγάπης

 Το ίδρυμα που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού έχει στόχο να παράσχει βοήθεια σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Μαγνησίας.

«Το δίκτυο λειτουργεί, πλέον, ως ενοποιός δύναμη. Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τους τρεις υγειονομικούς συλλόγους, ιατρικό, οδοντιατρικό και φαρμακευτικό, οι οποίοι συνδράμουν εθελοντικά στις δράσεις του φορέα» σημειώνει ο πατήρ Καλλίνικος. Μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας το Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας έχει πραγματοποιήσει επτά επισκέψεις, αρχής γενομένης από τον δήμο Ζαγορά – Μουρεσίου.

«Βλέπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν ξέραμε ότι ήταν τόσο μεγάλη ανάγκη. Το διαπιστώσαμε από τις επισκέψεις μας στα συγκεκριμένα μέρη, όταν ο κόσμος μας χιλιοευχαριστούσε για τις δωρεάν εξετάσεις που παρείχαμε» προσθέτει ο πατήρ Καλλίνικος.

Μέχρι στιγμής οι επισκέψεις έχουν γίνει στη Ζαγορά, τη Μηλίνα, τα Κανάλια, το Γηροκομείο Καναλίων, τα Καλά Νερά, τον Λαύκο και το Μούρεσι.

 

Συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες

Αρωγός στην προσπάθεια του Άτυπου Δικτύου Φορέων Υγείας στο να συντονίσουν και να υλοποιήσουν τις δράσεις είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες του εκάστοτε δήμου, οι οποίες καταγράφουν τις ανάγκες του πληθυσμού και επισημαίνουν τις ιατρικές ειδικότητες που χρειάζονται.

«Ανακοινώνουμε λίγες ημέρες πριν τον επόμενο σταθμό και από εκεί και πέρα οι πολίτες που επιθυμούν να εξεταστούν έρχονται σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες μας ενημερώνουν για το ποιες ειδικότητες χρειάζονται, τι ανάγκες σε φάρμακα υπάρχουν, ώστε να συγκροτήσουμε αναλόγως και την αποστολή» εξηγεί ο κ. Γεωργακόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι λειτουργοί αγάπης της Μητρόπολης έχουν καταφέρει να δρουν ως ένα κινητό νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθάνε τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

 

«Βασικό πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας δεν έχουν την ευκολία να κατέβουν στον Βόλο για εξετάσεις. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι πολλοί αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, συνεπώς το να φτάνουμε εμείς «ένα βήμα από την πόρτα» τους ήταν σωτήριο» σημειώνει. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Μητρόπολη στις τελευταίες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μίσθωσε ιδιωτικές εξωτερικές κινητές μονάδες, ώστε να γίνονται ακόμη περισσότερες εξετάσεις με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων και εξοπλισμού.

 

Ιεραποστολή στη Νότιο Αφρική

Εκτός Ελλάδας, αλλά και εκτός Ευρώπης θα συνεχίσει τη ιεραποστολή του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά οι δράσεις των Λειτουργών Αγάπης φαίνεται να μετακομίζουν στην Αφρική.

Είναι μία πρόταση, η οποία έχει επανέλθει στο προσκήνιο μέσα από τη δράση του Δικτύου Φορέων Υγείας, καθώς όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης έχει πει εκεί βρίσκονται οι πραγματικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τον π. Καλλίνικο, «είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά θέλουμε να το καταφέρουμε. Είναι πολυέξοδο, αλλά η βοήθεια που θα προσφέρουμε πολύτιμη. Δεν το αφήνουμε από τη σκέψη μας».

 

Μεγάλη η ζήτηση, μεγάλη η προσφορά

Στις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε ιεραποστολή τη σημαντικότερη βοήθεια προσφέρουν οι εθελοντές. Οι εθελοντές των τριών υγειονομικών συλλόγων, οι οποίοι έχουν ανοίξει μία μεγάλη αγκαλιά στο δίκτυο της Μητρόπολης και συμβάλλουν τα μέγιστα, Ώστε η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη να βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

«Είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια. Ήρθε ο Μητροπολίτης και μας ένωσε» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρηστός Βενέτης τονίζοντας πως το Άτυπο Δίκτυο Φορέων Υγείας ήρθε να συμπληρώσει το κενό της πρωτοβάθμιας υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές της Μαγνησίας.

0 ίδιος ως πρόεδρος του ΙΣΜ, ανάλογα με τη λίστα που προκύπτει από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κάθε δήμου συγκροτεί την ιατρική ομάδα των εθελοντών, οι οποίοι, όπως λέει, είναι πάντα πρόθυμοι παρά το απαιτητικό τους ωράριο.

Στο πλαίσιο των ιατρικών αποστολών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει γιατροί της παιδιατρικής, οδοντιατρικής, ορθοπαιδικής, γυναικολογικής, καρδιολογικής, παθολογικής, νεφρολογίας, δερματολογίας, οδοντιατρικής, ψυχιατρικής, ενδοκρινολογίας και άλλων ειδικοτήτων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης χαρακτηρίζει τη δράση του δικτύου άριστη που βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας διαχειρίζεται φάρμακα και παραϊατρικό εξοπλισμό και συνδράμει ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά σε κάθε αποστολή. Άλλωστε, η συνεργασία του με την τοπική Μητρόπολη συνεχίζεται, ήδη, από το 2010, όταν δημιουργήθηκε το πρώτο κοινωνικό φαρμακείο στην Ελλάδα.

 

«Δίνει μεγάλο κουράγιο το γεγονός ότι γιατροί και φαρμακοποιοί μοιράζουν τον χρόνο τους στον εθελοντισμό, προκειμένου να αφουγκραστούν τα προβλήματα της επαρχίας και στη συνέχεια να βοηθήσουν με τον αντίστοιχο τρόπο» συμπληρώνει ο κ. Ματσιόλης.

 «Είναι ένα δίκτυο που όσο πάει και μεγαλώνει. Έχει έναν πολύ μεγάλο αντίκτυπο σε όλη την επαρχία της Μαγνησίας» τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Τίνα Κλάρα.

Όπως αναφέρει, ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη χαρά νιώθοντας ότι βρίσκει την υποστήριξη που χρειάζεται και ειδικά όσον αφορά θέματα υγείας και εξετάσεων.

 «Ο Μητροπολίτης είναι δίπλα στον κόσμο και εμάς μας δίνεται ακόμη μία ευκαιρία να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας» συμπληρώνει η κ. Κλάρα.

 

 

Related posts