22 Ιανουαρίου, 2025

Σ. Μπαλατσούκας: Μόνο μέσα από την ομόνοια διαπρέπει η Ελλάδα – Αναδημοσίευση από magnesianews.gr

Αναδημοσίευση από magnesianews.gr

 

Το μήνυμα του καθηγητή στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την 28η Οκτωβρίου

Τη σημασία της σύμπνοιας και της ομόνοιας μεταξύ όλων των Ελλήνων, οι οποίοι μπορούν σε μια ανάλογη κατάσταση να πετύχουν πράγματα που θεωρούνται ακατόρθωτα, επισήμανε στην ομιλία του για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σωτήρης Μπαλατσούκας.

Ο καθηγητής ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Ιδρύματος για την εθνική επέτειο, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος, στο κέντρο του Βόλου, παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου, της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Άννας Μαρίας Παπαδημητρίου και της αντιδημάρχου Πολιτισμού του Βόλου Έλενας Αντωνοπούλου, στρατιωτικών αρχών, ακαδημαϊκών, κλήρου και λίγων πολιτών.

Όπως είπε το «Όχι» που ειπώθηκε έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να υπάρχει σήμερα ελευθερία και δημοκρατία, καθώς πάντα η Ελλάδα ήταν στην πρωτοπορία προσφέροντας τα φώτα του πολιτισμού στους υπόλοιπους λαούς.

Τόνισε ότι οι Έλληνες ό,τι κατάφεραν να πετύχουν το έκαναν μόνο μετά από την επίτευξη σύμπνοιας και ομόνοιας.

«Όταν οι Έλληνες ομονοούν και δεν υπάρχει διχόνοια, τότε πετυχαίνουν πράγματα ακατόρθωτα και μπορεί να ειπωθεί πως οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες. Βέβαια όλα αυτά που κατορθώναμε ήταν υπό τη σκέπη του Θεού και της Παναγίας γιατί όλα τα επιτεύγματα των ανθρώπων έρχονται διά της θείας χάριτος. Ο ελληνικός λαός είναι πιστός όχι μόνο στις ορθόδοξες χριστιανικές αρχές, αλλά με εμπιστοσύνη στα ιδανικά του γένους μας» ανέφερε ο κ. Μπαλατσούκας.

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης Διά Βίου Εκπαίδευσης και Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Στεφανίδης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, εκπροσωπώντας τον πρύτανη, Χαρ. Μπιλλίνη που απουσίαζε για λόγους υγείας, στάθηκε στο μήνυμα της Επετείου στη νέα γενιά.

Όπως εξήγησε πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση που δίνει το «παρών» μετά από την περσινή η οποία είχε το βαρύ αποτύπωμα των δύο πλημμυρών. Επρόκειτο για μια γιορτή ενθάρρυνσης για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους υπαλλήλους του Π.Θ. καθώς το μέλλον εκείνη την περίοδο προδιαγραφόταν δύσκολο και ζοφερό.

Μάλιστα οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ερευνών είχαν μπει στο κτήριο Τσαλαπάτα με γαλότσες, όταν το νερό έφτανε μέχρι τη στέγη, αλλά εν τούτοις κατάφεραν να διασώσουν πολλά πράγματα.

«Σήμερα την εκδήλωση την εκλαμβάνω ως αναγνώριση της προσφοράς αυτών των ανθρώπων. Περνώντας τα χρόνια θα ήθελα το έργο τους να αναφέρεται αφού άλλωστε αυτή είναι η ζωή μέσα από τις δυσκολίες της».

Καταλήγοντας ο καθηγητής τόνισε ότι απαιτείται θάρρος όταν προκύπτουν δυσκολίες, ενθάρρυνση από τους γύρω, αναγνώριση για να μπορεί να αντέχει ο άνθρωπος και να υμνούνται στο μέλλον για τα πράγματα που έκαναν.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα για τους νέους και τη ζωή τους» είπε ο αντιπρύτανης.

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Σωτήριος Μπαλατσούκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Αποφοίτησε με Άριστα από το 4ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Μετά τις πανεπιστημιακές του σπουδές (Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη), έλαβε (1992) υποτροφία για τη Γαλλία (Université des Sciences Humaines de Strasbourg). Το 1996 αναγορεύθηκε παμψηφεί Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επί πολλά έτη διδάσκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συμμετείχε σε συνέδρια και έδωσε διαλέξεις (Ελλάδα και Εξωτερικό). Υπηρέτησε, κατόπιν προσκλήσεως, επί δεκαετία, ως Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Το 2023 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφίκιο-αξίωμα του «Άρχοντος Πρωτονοταρίου» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει πλούσιο συγγραφικό επιστημονικό έργο. Τέλος, από 3 Ιουλίου 2024 ανήκει ως μέλος ΔΕΠ, στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γιώργος Στεργίου

Related posts