15 Οκτωβρίου, 2024

Προσκυνηματική εκδρομή του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς στο Βόλο

Το διήμερο 4 -5 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε, με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. Βαρθολομαίου, μια προσκυνηματική εκδρομή των κύκλων μελέτης Αγίας Γραφής της ενορίας μας, με προορισμό τη Μαγνησία. Πρώτη στάση του ταξιδιού, ήταν η μονή Παναγίας Γλυκοφιλούσας στη Ραψάνη. Εκεί, αφού συμμετείχαμε στην ακολουθία του αποδείπνου, απολαύσαμε την εγκάρδια φιλοξενία των μοναζουσών και μια μικρή ομιλία για τη σημασία της εγρήγορσης στην πνευματική ζωή. Έπειτα αναχωρήσαμε για τον Βόλο, όπου μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, χαρήκαμε τη ζεστή βραδιά, περπατώντας στην πόλη.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου, μας βρήκε στον ναό Αγίου Αποστόλου του νέου, να συμμετέχουμε στη Θεία Λειτουργία, ανεπανάληπτο γεγονός στη ζωή της εκκλησίας και κύριο μέρος της δικής μας εκδρομής. Με κατάνυξη και με την παρουσία του Άγιου Θεού στο Ποτήριο, η εκκλησιαστική μας συντροφιά, βίωσε τον καινοδιαθηκικό λόγο “ου γάρ εισί δύο ή τρείς συνηγμένοι εις το εμόν όνομα, εκεί είμι εν μέσω αυτών” (Ματθ. ιη’ 20).

Στη συνέχεια επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για το πρωινό γεύμα και με μεγάλη χαρά, αναχωρήσαμε και πάλι, αυτή τη φορά για να συναντήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο. Ο Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας μας υποδέχθηκε εγκάρδια στα γραφεία της ιεράς μητροπόλεως, και μας μίλησε για τη σημασία της προσφοράς στη χριστιανική ζωή, αλλά και τη σπουδαιότητα της διατήρησης του κοινοτικού πνεύματος στην Ορθοδοξία.

Επόμενος προορισμός, η μονή Παναγίας Οδηγήτριας στην Πορταριά του Πηλίου, όπου ακούσαμε για τη ζωή της χαρισματικής προηγούμενης γερόντισσας και μητέρας της Εκκλησίας, Μακρίνας.

Έπειτα προσκυνήσαμε το μέρος όπου τάφηκε, και αναχωρήσαμε για τη Μακρινίτσα. Εκεί, συναντήσαμε τον μητροπολίτη και πατέρα μας, κ. Βαρθολομαίο, και απολαύσαμε το οικογενειακό κλίμα και την πανέμορφη θέα του Παγασητικού κόλπου. Μετά από ένα σύντομο μεσημεριανό γεύμα, αναχωρήσαμε για τη μονή οσίου Νικοδήμου Πυργετού.

Εκεί συμμετείχαμε στον εσπερινό και το απόδειπνο, και ακούσαμε για τη ζωή του αγίου Νικοδήμου, σε κλίμα εγκάρδιας φιλοξενίας. Τέλος, με αισθήματα ευχαριστίας προς τον Θεό και την Παναγία μητέρα Του για την πνευματική ευκαιρία που μας δόθηκε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Related posts