24 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Επιτυχημένο το Συνέδριο Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το εναρκτήριο Συνέδριο Κατηχητών και Στελεχών Νεανικού Έργου της Ι.Μ. Δημητριάδος, ενόψει της λειτουργίας των κατηχητικών σχολείων και των νεανικών συντροφιών, για το νέο ιεραποστολικό έτος 2024-2025.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη του Συνεδρίου. Απευθυνόμενος στα νεανικά στελέχη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή τους και σημείωσε ότι αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας την αποστολική εργασία, ο καθένας με το δικό του τάλαντο, με την δική του πνοή, με την δική του εμπειρία, ενώ επεσήμανε στους συνέδρους το πρόβλημα της παραβατικότητας και της βίας που κυριαρχεί στην σημερινή εποχή στα σχολικά περιβάλλοντα.

Καρπός του προβληματισμού όλων αυτών των γεγονότων είναι η έκδοση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο: «Από τη Σύγκρουση στη Συνάντηση», που δόθηκε ως καθοδηγητικό εργαλείο για το κατηχητικό έργο σε όλα τα στελέχη και το οποίο παρουσίασε ο κύριος εισηγητής του συνεδρίου Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλλιγέρης, Master Ηθικής και Κοινωνιολογίας, Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ, Διευθυντής στη Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας. Στην εισήγησή του για το βιβλίο Από τη σύγκρουση στη συνάντηση. Διδακτικές διαδρομές για τη σχέση της βίας, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας (Βόλος, Εκδοτική Δημητριάδος, 2024), ο π. Αντώνιος επικεντρώθηκε στην πρωτοτυπία και στην ιδιαίτερη αξία του. Για να επιτευχθεί αυτό στάθηκε αρχικά στην οριοθέτηση και στα αίτια της γένεσης του φαινομένου κυρίως της βίας. Μια από τις βασικότερες είναι η μάθηση από την κοινωνική ομάδα και από το πρότυπο που έχει αυτός που ασκεί βία. Αυτή η παραδοχή αναδεικνύει την αξία της αγωγής ως άξονα πρόληψης της βίας. Κατά τον π. Αντώνιο, το βιβλίο είναι μοναδικό στο πεδίο αυτό επειδή συνδυάζει τη θεολογία της Εκκλησίας με την Παιδαγωγική. Αυτό το καθιστά πρωτοπόρο στο πεδίο της Χριστιανικής αγωγής ως άξονα πρόληψης της βίας.

Στη συνέχεια οι κατηχητές, σε ομάδες εργασίας, επεξεργάστηκαν διδακτικές προτάσεις και εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνονται στο βιβλίο με την καθοδήγηση των συγγραφέων του βιβλίου Β. Γώγου, θεολόγου, φιλολόγου, εικαστικού, Απ. Μπάρλου Δρ Θεολογίας, Ν. Τσιρέβελου Δρ. Θεολογίας, ΕΔΙΠ Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και της επιμορφώτριας Κ. Τριανταφυλλίδη Μaster Θεολογίας-Παιδαγωγικών.

 

Το συνέδριο έκλεισε με τη συνοπτική παρουσίαση των εργασιών των Βιωματικών Εργαστηρίων, την ακολουθία χειροθεσίας των νέων Κατηχητών και την επίδοση των διορισμών των Κατηχητών από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος.

Related posts