14 Αυγούστου, 2024

Σπίτι μας η Εκκλησιά, μάνα μας η Παναγιά!

Ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 13 Αυγούστου 2024, στον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου ο κύκλος των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2024», που άρχισαν την Δευτέρα 1η Αυγούστου 2024 και πραγματοποιούνται από το 2014, με μια διακοπή δύο ετών λόγω του COVID 19.

Αποτελούν τον πρώτο και πολύ επιτυχημένο θεσμό  του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού και του φορέα Πολιτισμού της, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», έχοντας διανύσει μια ενδεκαετή διαδρομή.

Ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων, πολύ εύστοχα, αφιερώθηκε στην Ελληνική Οικογένεια, ένα θεσμό που δέχεται τον τελευταίο καιρό αμφισβήτηση και πιέσεις, θέμα όμως το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στο Ηλία Λιαμή και στον Δημήτρη Καραβασίλη, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα στις διάφορες περιοχές, να αναπτύξουν πολύ σημαντικές και ουσιώδεις ομιλίες με άπειρα παραδείγματα για τις παρεμβάσεις της Παναγιά μας,  κατεξοχήν προστάτιδας της Οικογένειας.

Ο υπέροχος αυτός λόγος διανθίστηκε με μουσική και τραγούδια για την Παναγιά, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ δεν ξεχάστηκε και η αναφορά στη μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Και τα τρία μουσικά σχήματα, υπό την καλλιτεχνική ευθύνη του Νεκτάριου Δεμελή, του Νίκου Χιώτογλου και του Θανάση Δραγάνη, αντίστοιχα εισήλθαν στο πνεύμα των εκδηλώσεων και παρουσίασαν καλοδουλεμένες και μέσα στο πνεύμα του θεσμού μουσικές και παραδοσιακά τραγούδια.

Οι «ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ 2024», που και πάλι είχαν την Οργανωτική ευθύνη του π. Καλλινίκου Γεωργακόπουλου, συνεχίζουν να αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων και να έχουν την αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Αφών Δεληγιώργη.

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στη Νέα Αγχίαλο. Η εκδήλωση εκεί είχε και πάλι την φροντίδα και τις ευλογίες του πατρός Αθανασίου Μακαντάση και των ιερέων της Νέας Αγχιάλου, οι οποίοι φροντίζουν τόσο τον ευπρεπισμό του Ιερού Ναού, την οργάνωση των δραστηριοτήτων της Ενορίας, προπάντων όμως την πνευματική καθοδήγηση των πιστών της προσφυγούπολης Νέας Αγχιάλου. Όσοι Βολιώτες παραβρέθηκαν στη Νέα Αγχίαλο διαπίστωσαν το μεγάλο έργο που επιτελεί ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου, π. Αθανάσιος, όπου η εμφάνιση του Ι. Ναού διαρκώς βελτιώνεται με νέες εργασίες και προσθήκες.

Την Παράκληση στον Ιερό Ναό, ακολούθησαν τα υπέροχα κείμενα που ανέγνωσαν ο Ηλίας Λιαμής και ο Δημήτρης Καραβασίλης, συνοδεύοντας τη μουσική και τα τραγούδια από την ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ», παρουσία πλήθους κόσμου, αλλά και της Αντιδημάρχου Τουρισμού, Γιούλης Μποντού – Τοκαλή, της προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Αγχιάλου, Βάσως Πυργάνη-Παρασκευοπούλου, της προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ν. Αγχιάλου, Χριστίνας Καρανικόλα και μελών του Δ.Σ. και του πανταχού παρόντος προέδρου του Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» και του ιστορικού Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ», Απόστολου Λ. Ζαφειρόπουλου.

Η συνέχεια ήταν, την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Βελίκα Αγιάς, όπου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεοτόκο, και στο Ανοιχτό «Θέατρο Θάλασσας», όπου εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε μια όμορφη χορευτική εκδήλωση, με τίτλο Συνδιοργανώθηκε δε και πάλι από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας  «Ο Φιλοκτήτης», με την ιδιαίτερα ευγενική και δραστήρια πρόεδρο, Αντωνία Χατζοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Σεβασμιότατο, όσο και προς τον φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνητών Κιβωτός». Παραβρέθηκαν επίσης, ο αρχιερατικός επίτροπος Αγιάς, πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μακρής, κι άλλοι ιερείς της Μητροπόλεως.  Ακόμη μια εκδήλωση, η όγδοη στη σειρά, που πραγματοποιήθηκε, κατόπιν επιθυμίας των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Η εκδήλωση της επόμενης ημέρας, Σάββατο 3 Αυγούστου, συνδυάστηκε με τα εγκαίνια του νέου Πνευματικού Κέντρο της ενορίας του Αγίου Νικολάου Τρικερίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και ακολούθησε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 4 Αυγούστου στα Κάτω Λεχώνια, με την ευθύνη του π. Ιωάννη Ντίνου, όπου είχαν την παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή και της πρώην Υπουργού Ροδούλας Ζήση.

Στον πανηγυρίζοντα όμως Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στον Βόλο, την Τρίτη 6 Αυγούστου, η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η ορχήστρα Η ορχήστρα με τους Δημήτρη Χατζηγεωργίου τραγούδι, Ελεάννας Βαρελά τραγούδι, Σταύρου Κουσκουρίδα κλαρίνο, Ζήση Γεωργαλιό κανονάκι, Γιάννη Καραμανιώλα: κοντραμπάσο, Γιώργο Μηλιώκα: κιθάρα, με μαέστρο τον Νίκο Χιώτογλου στο πιάνο, έδωσε ακόμη ένα ρεσιτάλ ποιοτικής μουσικής, ικανοποιώντας όλους τους παρευρισκόμενους. Να σημειώσουμε ότι έχει πλέον καθιερωθεί η ολοκλήρωσης των ημερών της πανηγύρεως της Μεταμόρφωσης να γίνετε με την ένταξη της ημέρας αυτής στις εκδηλώσεις των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων».

Την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Αυγούστου, σειρά είχε το Πήλιο και ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μηλίνας, που επιλέγει για να ανυψωθεί το φρόνημα των ιδιαίτερα πληγέντων κατοίκων από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, για να ακολουθήσει η Μακρινίτσα, όπου για πρώτη φορά η Ιερά Παράκληση έγινε στον Άη Γιάννη της Κεντρικής Πλατείας.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε Παράκληση, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βυζίτσα Πηλίου, με την επιμονή και την άριστη φιλοξενία του π. Γεωργίου Κορνούτου, όπου οι συμμετέχοντες θαύμασαν τον πλήρως νοικοκυρεμένο Ιστορικό Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ η μουσική εκδήλωση, παρουσία και της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρύσας Τσαγανού, πραγματοποιήθηκε στο μικρό θεατράκι του πανέμορφου πηλιορείτικου χωριού.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε το φωνητικό δύο από τον καθηγητή Μουσικής και ιεροψάλτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Δημήτριο πατέρα και τον υιό Γεώργιο Χατζηγεωργίου.

Η Παράκληση της Κυριακής 11 Αυγούστου στο Ι.Ν. των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, είχε όπως πάντα την μεγαλύτερη επιτυχία από κάθε πλευρά και οι προσευχές στον Ναό και οργανωτικά και σε ότι αφορά την προσέλευση των πιστών.

Ειδική αναφορά έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος στο παρευρισκόμενο πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Διονύσιο Κατερίνα, ο οποίος  είναι προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Αττικής και υπήρξε πνευματικό τέκνο, διάκονος και βοηθός του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και ευχαρίστησε εκ μέρους των οργανωτών όλα τα παιδιά που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Την Τρίτη 13 Αυγούστου στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, ολοκληρώνεται και ο φετινός κύκλος των εκδηλώσεων, πάντοτε με την συνεργασία στον χώρο αυτό του Δήμου Βόλου και με ιδιαίτερα προσεγμένο μουσικό πρόγραμμα.

 

Related posts