01 Σεπτεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Πραγματοποίηση Επιστημονικής Συνάντησης: Η ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ

Πραγματοποίηση Επιστημονικής Συνάντησης: Η ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ
 
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024, στον ναό των Ταξιαρχών στην Τσαγκαράδα του Πηλίου, Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Η Τσαγκαράδα χθες και σήμερα. Ζητήματα αειφορικής διαχείρισης των μνημείων και κειμηλίων της». Η Συνάντηση διοργανώθηκε από την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου και τον Τομέα Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη Συνάντηση αφορούσαν στη σημασία των εκκλησιαστικών μνημείων και κειμήλιων της Τσαγκαράδας για την τοπική ιστορία και την πολυδύναμη αξιοποίησή τους στο φυσικό και το ψηφιακό περιβάλλον  (Μαρία Νάνου), στην εμπειρία, τις δυνατότητες και τα προβλήματα της ψηφιακής καταγραφής (Κωστής Δρυγιανάκης), την πρόσφατη συντήρηση του τέμπλου στο ναό των Ταξιαρχών Τσαγκαράδας (Σταυρούλα Νάκου), την εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας του ίδιου ναού (Μίτση Βαλασσά), όπως και τη συντήρηση, αποκατάσταση και ενίσχυση του κτηρίου του (Αθανάσιος-Ραφαήλ Πριτσάς), τις επεμβάσεις που προτείνονται για την επανάχρηση των κτηρίων της πλατείας των Ταξιαρχών (Γεωργία Χατζηνικολάου), προτάσεις για ήπιες επεμβάσεις στον ναό των Αγίων Αποστόλων Τσαγκαράδας (Μιχάλης Πολυμενίδης) και τέλος τις δυνατότητες ανάδειξης του κοιμητηρίου των Αγίων Αποστόλων, ως στοιχείου συλλογικής μνήμης της τοπικής κοινότητας (Γιάννης Πολυμενίδης).
Τις δυο συνεδρίες συντόνισαν αντίστοιχα ο Διογένης Καραγιαννακίδης, Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου και ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικού Πηλίου Νικόλαος Καμπούρης και ο εφημέριος του ναού των Ταξιαρχών π. Δαμιανός Κοζλόβιτς, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Κρυσταλλία Μαντζανά χαιρέτισαν με μηνύματά τους την εκδήλωση. Οι συνεδρίες ολοκληρώθηκαν με γόνιμη συζήτηση.
Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις και για άλλους τόπους της δικαιοδοσίας της Μητρόπολης Δημητριάδος με ιστορικό, μνημειακό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Περισσότερες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Related posts