22 Ιανουαρίου, 2025

Τιμητική εκδήλωση: «Αναφορά στο ποιητικό έργο της Αποστολίας Νάνου – Σκοτεινιώτη» – Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, στις 20.00 – Αύλειος χώρος Ι. Ν. Αγίας Μαγδαληνής Κουκουράβα Μακρινίτσας

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή της και είκοσι χρόνων από την «αναχώρησή» της

Αύλειος χώρος Ι. Ν. Αγίας Μαγδαληνής Κουκουράβα Μακρινίτσας – Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, ώρα 20.00 μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό

 

Με έντονη την ανάμνηση της μεγάλης Μακρινιτσιώτισσας, Αποστολίας Νάνου – Σκοτεινιώτη, συνεχίζονται, ως ελάχιστο αντίδωρο για το μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό της έργο, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης τούτον τον χρόνο όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή της και 20 από την αναχώρησή της.

Τη φορά αυτή υλοποιούμε μια ιδέα του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και Προέδρου της Μαγνήτων Κιβωτού, κ. Ιγνατίου η εκδήλωση να γίνει μαζί με το πανηγύρι της Αγίας Μαγδαληνής της γενέτειράς της, που τόσο μόχθησε για την αναστήλωση του Ιερού Ναού και τόσο ευλαβούνταν την Αγία.

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024,  ώρα 20.00, στην αυλή της Αγίας Μαγδαληνής, στην  Κουκουράβα Μακρινίτσας, μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος, θα γίνει μεγάλη αναφορά στο ποιητικό έργο της Αποστολίας Νάνου – Σκοτεινιώτη.

Τη διοργάνωση της τιμητικής αυτής εκδήλωσης έχουν αναλάβει, η Ενορία του Ι.Ν. Αγίας Μαγδαληνής Κουκουράβας Μακρινίτσας, το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου Α.Μ.Κ.Ε. «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ», η Ποιητική Σκηνή «Volos Poetry Slam» και ο φορέας πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των συνδιοργανωτών φορέων, για το ποιητικό έργο της  Αποστολίας Νάνου – Σκοτεινιώτη θα ομιλήσουν και θα απαγγείλουν: η Δικηγόρος, Λογοτέχνης και εμψυχώτρια της Ποιητικής Σκηνής «Volos Poetry Slam», Έλενα Ψαραλίδου, η συγγραφέας Ελένη Προγγίδη και εκπαιδευτικός Ελένη Καραβασίλη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Εκπαιδευτικός Χρύσα Σπένδα, ενώ θα πλαισιώσει μουσικά το γυναικείο μουσικό ντουέτο, που αποτελείται από την Φρόσω Γαρδικλή και την Χριστίνα Κουλάκου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον καταληκτικό λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της Μαγνήτων Κιβωτού, κ. Ιγνατίου.

Ο πολυπράγμων συμπατριώτης της, αείμνηστος Μένιος Μουρτζόπουλος, σε μια κριτική του στην εφημερίδα «Η Θεσσαλία», για την πρωτοεμφανιζόμενη το 1955, ποιητική της συλλογή «Πηλιορείτικος Αυλός», χαρακτήρισε την Αποστολία, ποιήτρια «που τραγούδησε τον όμορφο τόπο μας σαν εγκάτοικος και σαν παιδί του».

Την ποιήτρια Αποστολία Νάνου – Σκοτεινιώτη πρέπει να την πλησιάσουμε με την καρδιά πρώτα απ’ όλα, γιατί η ποίησή της λειτουργεί άμεσα στην καρδιά, διαμορφώνοντας το ατομικό «στίγμα» της ποιήτριας και του έργου της.

Η Αποστολία γεννήθηκε στη Μακρινίτσα. Εκεί μεγάλωσε, εκεί έχουν τις πηγές τους οι εμπνεύσεις της. Ζούσε συνεχώς και δημιουργούσε σ΄ αυτόν τον χώρο, μέσα σε μια ατμόσφαιρα λυρικής και μουσικής υποβλητικότητας, μια ατμόσφαιρα που περνάει αυτούσια και στην ποίησή της. Από πολύ νωρίς αφοσιώνεται στην ποίηση. Ασχολείται παράλληλα και με την λαογραφία. Από τα πρώτα χρόνια που γράφει είναι συνεργάτιδα της εφημερίδας «Θεσσαλία» και των περιοδικών «Θεσσαλικό Ημερολόγιο» και Θεσσαλική Εστία».

Έχει εκδώσει εννέα (9) ποιητικές συλλογές.

Πηλιορείτικος Αυλός

Υμέναιος

Μέστωμα και παραγγελιές

Μετανάστευση

Σκόρπιοι ρυθμοί

Μνήμες και στοχασμοί

Αντίσταση 1940 – 1944

Φανταστικό πρελούδιο

Απογείωση

Επίσης έχει εκδώσει και εννέα λαογραφικού περιεχομένου βιβλία, που κυκλοφόρησαν από το 1965 και περιλαμβάνουν έναν ολοκληρωμένο κύκλο πληροφοριών και έρευνας σε όλους σχεδόν τους τομείς της λαογραφικής επιστήμης.

 

Στην εισαγωγή του τρίτου τόμου του συνολικού της Έργου, που το εξέδωσε η Κοινότητα Μακρινίτσας το 1998, η ίδια αναφέρει χαρακτηριστικά:

-«Τα ποιήματα αυτής της μικρής προσωπικής Ανθολογίας, είναι του χωριού, της Αγάπης, του γάμου, της μητρότητας. Είναι μια εργασία που γράφτηκε στο χωριό, από άνθρωπο του χωριού, γι’ αυτό και τα ποιήματα αυτά αντιγράφουν τον φυσικό περίγυρο, εμπνέονται και πλάθονται από κείνον. Και ανταποδίδονται με την απλότητα που έχει η ζωή και οι εκδηλώσεις της μέσα στη φύση.

Είναι ποιήματα της καρδιάς, της νιότης. Και εκφράζουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, το δυνατό μεθύσι του νέου ανθρώπου που γεύεται τη ζωή και τις χαρές της. Υπάρχουν όμως και μερικοί στίχοι που υποδηλώνουν απογοήτευση και κάποια εναγώνια αναζήτηση αλλαγής, φυγής, ίσως γιατί «Μακρινός είν’  ο δρόμος τ’  ονείρου».

 

Οι Συντελεστές της Εκδήλωσης:

 

 Έλενα Ψαραλίδου -Φιλιππιτζή

Γεννήθηκε το 1961 στην Ξάνθη και από το 1987  ζει στον Βόλο.  Σπούδασε νομικά, έκανε μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό  Δίκαιο στο ΑΠΘ, εργάσθηκε  ως Δικηγόρος και διαπιστεύθηκε ως διαμεσολαβήτρια. Γράφει ποίηση, ταξιδιωτική λογοτεχνία, δοκίμια. Πήρε μέρος και διακρίθηκε  σε διεθνή συνέδρια ποίησης και διαγωνισμούς. Είναι μέλος των ποιητικών οργανώσεων WORLD POETRY MOVEMENT, ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΗΤΩΝ  και PEN Greece .

Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές:

1.Το Ρίγος των Φύλλων , εκδόσεις Πλέθρον, 1997.

2.Της Αθέατης Σελήνης / Face Invisible, δίγλωσση έκδοση στα Ελληνικά και Γαλλικά, εκδόσεις Νησίδες, 2005.

3.Αφή Σκιών, εκδόσεις Νησίδες, 2007

  1. Touche d’ Ombres , Βόλος 2007.

5.ΣΩΜΑΤΑ ΛΟΓΙΑ., εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2008.

6.Corpes et Paroles ,  Βόλος, 2008

7.ΘΥΜΗΤΑΡΙ  ΕΝΟΣ ΕΡΗΜΟΝΑΥΤΗ,  Βόλος, 2014,

  1. Η ΑΛΛΗ ΘΕΆ, εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ, 2022.

Το 2010 δημιούργησε την ποιητική σκηνή «Volos  Poetry  Slam»  με την οποία πραγματοποιούνται  θεματικές ποιητικές δράσεις  πάνω στη θετική άποψη και πράξη για τη ζωή. Μητέρα δυο γιών και γιαγιά πέντε  εγγονών, ήδη συνταξιούχος, λέει ότι το να μεγαλώνεις είναι αναπότρεπτο, αλλά το να γερνάς είναι επιλογή.

Επιλέγει να μεγαλώνει με ευγνωμοσύνη.

 

Ελένη Καραβασίλη

Γεννήθηκε στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Είναι παντρεμένη με ένα παιδί.

Αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1992.

Εργάστηκε   ως προπονήτρια κολύμβησης στον Ολυμπιακό και ΟΕΑ-ΝΑΒ  στον Βόλο.

Εργάστηκε ως αναπληρώτρια  στο Ελληνογαλλικό Σχολείο Βόλου.

Από το 2000 υπηρετεί  ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής  στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από το 2010 συμμετέχει στην ποιητική σκηνή VOLOS POETRY SLAM ως  συστατικό της μέλος, γράφοντας και παρουσιάζοντας  ποιήματα της στο κοινό  στις εκδηλώσεις  που γίνονται πάνω σε  συγκεκριμένο κάθε φορά θεματικό άξονα , που σε γενικές γραμμές σχετίζεται με την προσωπική αλλαγή.

 

Ελένη Προγγίδη

Γεννήθηκε στην Τσαγκαράδα. Εργάστηκε  στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στην Οικονομική Διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας και τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Υπηρεσία ΕΟΤ στον Βόλο όπου εγκαταστάθηκε μετά την μετάθεσή της.

Τα πρώτα της δημοσιεύματα έγιναν μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ του Βόλου και συγκεκριμένα από την στήλη Η ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ με ποιήματα και δοκίμια αναφορικά με ιστορικές μορφές του Πηλίου και ειδικότερα  με λογοτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν στην Αίγυπτο.

Η πρώτη της παρουσία στο λογοτεχνικό χώρο έγινε μετά από βράβευση σε λογοτεχνικό διαγωνισμού του μορφωτικού ομίλου ΓΑΛΑΞΙΑΣ της Θεσσαλονίκης (1978) με το διήγημα ΣΤΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ που έδωσε και τον τίτλο στο πρώτο της βιβλίο που εκδόθηκε από την ΠΥΛΗ το 1981.

Ακολούθησε το 1982  η έκδοση του δεύτερου, με ηθογραφικά διηγήματα, βιβλίου ΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ 15 ΛΕΠΤΑ πάλι από τις εκδόσεις ΠΥΛΗ.

Το 1992 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή ΜΙΚΡΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΣΤΟ ΦΩΣ (Εκδόσεις ΠΥΛΗ), το 2021 από τις εκδόσεις ΗΒΗ η  ποιητική συλλογή ΥΠΟΣΧΕΣΗ Τα μικρά τραγούδια του Έρωτα που είχε  αποσπάσει το βραβείο ΠΟΛΥΜΝΙΑ στον 4ο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό Κ.Π ΚΑΒΑΦΗΣ της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης (INTERNATIONAL ART ACADEMY) και τελευταία η ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ το 2023 από τις εκδόσεις ΗΒΗ (ποιήματα και διηγήματα).

Έχει επίσης βραβευθεί για το συνολικό της έργο από το Σύνδεσμο «Φίλοι του Πηλίου», από την Ευρωπαϊκή εταιρεία Επιστημόνων –Καλλιτεχνών– Λογοτεχνών το 2008  και  από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2015.

Συνεργάζεται με της λογοτεχνική εφημερίδα ΝΟΥΜΑΣ και είναι μέλος του ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΩΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ και του VOLOS POETRY SLAM.

 

Φρόσω Γαρδικλή

Απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τμήματος Μουσικών Σπουδών και κάτοχος Διπλώματος Πιάνου (Βαθμός Άριστα παμψηφεί) και Πτυχίου Φούγκας στα Ανώτερα Θεωρητικά. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την συνοδεία στο πιάνο και συνεργάστηκε με ποικίλα ορχηστρικά σύνολα και χορωδίες. Επίσης συμμετείχε ενεργά ως τραγουδίστρια συμπράττοντας με διάφορα συγκροτήματα και ερμηνεύοντας κομμάτια από την έντεχνη ελληνική μουσική σκηνή. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως μόνιμη καθηγήτρια πιάνου στο Μουσικό Σχολείο  και συγχρόνως είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού.

 

Χριστίνα-Μαρία Κουλάκου

Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βόλο. Φοίτησε στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης και έπειτα ολοκλήρωσε της σπουδές της στο Ι.Ι.Ε.Κ ΑΚΜΗ ως ειδικός κινησιοθεραπείας, επίσης στη Θεσσαλονίκη.                Εκεί γεννήθηκε και η μεγάλη της αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά από το 2003. Το 2008 μετακόμισε στην Αθήνα και με δασκάλες όπως η Julie Massino και η Σοφία Βόσσου συνέχισε τα βήματά της στη μουσική, συμμετέχοντας σε διάφορες μουσικές παραγωγές και διοργανώσεις.                Επίσης, έχει παρακολουθήσει το μάθημα του αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο των Αλλαγών με καθηγητή τον Θεόδωρο Οικονομίδη.

Το 2011 επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, τον Βόλο και από τότε διαμένει εκεί, όπου και συνεχίζει την ασχολία της με τη μουσική. Ο ερχομός στον κόσμο της κόρης της Μάγιας και γενικότερα η αγάπη της για τα παιδιά, όπως και για τη μουσική, ήταν η αφορμή να σπουδάσει μουσικοπαιδαγωγικά και θεατρική αγωγή στο πλευρό της Καίτης Καραχάλιου.

Έχει κάνει σπουδές γύρω από το τραγούδι και τη μουσικοθεραπεία (Ωδείο ΑΛΦΑ).

Έχει ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διδασκαλία μουσικό κινητικής αγωγής ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων (Ι.Ε.Κ) αλλά και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται με τη Φρόσω Γαρδικλή με την οποία έχουν δημιουργήσει το μουσικό ντουέτο Piano Stories.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες δισκογραφικές παραγωγές (Μετέωρον, Ψαράκια στο γιαλό, κ.α.) και το 2021 έκανε το ντεμπούτο της ως συνθέτης και στιχουργός με το τραγούδι,  «Επανεκκίνηση τώρα».

 

 

Related posts