22 Ιουνίου, 2024

Λαμπρή και μεγαλοπρεπής η πανήγυρις της Αναλήψεως στον Βόλο

Μεγαλοπρεπώς εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Θείας Αναλήψεως στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με επίκεντρο τον φερώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό του Βόλου. Την φετινή πανήγυρη λαμπρύνει η Ιερά και θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, προερχόμενη από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Αμοργού. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους Κληρικών και λαϊκών προσκυνητών.

Κατά τον διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την χαρά της Τοπικής μας Εκκλησίας για την παρουσία της ιεράς Εικόνος της Παναγίας ανάμεσά μας και τις ευχαριστίες του προς τον Ποιμενάρχη της Αμοργού κ. Αμφιλόχιο για την συγκατάθεσή του στην ολιγοήμερη μετακομιδή της στον Βόλο. Καλωσόρισε, επίσης, τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας στον τόπο του, εξαίροντας, ακόμα μία φορά, το έργο και την προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, επί σειρά ετών, ως Πρωτοσύγκελλος και Προϊστάμενος της ενορίας της Αναλήψεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός, ο οποίος εμνήσθη, με συγκίνηση, των ετών της ενταύθα διακονίας του και ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκλησή του, που συμβάλλει στην ανανέωση των πνευματικών του δεσμών με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, Κληρικούς και λαϊκούς. Ακολούθως, ο κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι σπουδαία γεγονότα της πίστεως συνέβησαν σε όρη, όπως η αποκάλυψη του θελήματος του Θεού στον Μωυσή, επί του Όρους Σινά, η επί του όρους ομιλία του Κυρίου, κατά την οποία αποκαλύπτει πλήρως την ανθρώπινη φύση Του, η Μεταμόρφωσή Του, επί του όρους Θαβώρ, όπου αποκαλύπτει ακτίνες της Θείας δόξης Του, η Ανάληψή Του, επί του όρους των Ελαιών, όπου αποκαλύπτεται η Θεανθρώπινη φύση του Κυρίου.

Στην συνέχεια, ο κ. Δαμασκηνός μίλησε για τα δύο μηνύματα, που εκπέμπονται από τον γεγονός της Θείας Αναλήψεως. Το πρώτο είναι το εμφανές, αυτή καθ’ αυτή η Ανάληψη, ενώπιον των έκπληκτων Μαθητών του Κυρίου, οι οποίοι έβλεπαν τον Διδάσκαλό τους να αναλαμβάνεται επί νεφελών, συνοδεία Αγγελικών Δυνάμεων. Το δεύτερο, είναι κεκρυμμένο, είναι η πνευματική χαρά των μαθητών, που διατηρούν για πάντα ως θησαυρό ατίμητο και αδαπάνητο. Η χαρά των Μαθητών οφείλεται στο γεγονός ότι με την Ανάληψη ολοκληρώθηκε το Μυστήριο της Θείας Οικονομίας, ότι ενώ ο Κύριος αναλαμβάνεται στους ουρανούς, ο άνθρωπος σώζεται στην γη, ότι μαζί Του, στους ουρανούς, αναλαμβάνεται και η ανθρώπινη φύση μας, ότι ο Κύριος αποστέλλει στην γη τον Πανάγιο Πνεύμα, για να συγκροτήσει τον θεσμό της Εκκλησίας. Ο κ. Δαμασκηνός τόνισε ότι η Εκκλησία, με την εορτή της Αναλήψεως, καλεί όλους να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στον ουρανό, αυτή να είναι η διαχρονική πνευματική μας κατεύθυνση. «Η εποχή μας εγκλωβίζει τον άνθρωπο μόνο στα γήινα», παρατήρησε, «όμως, ο άνθρωπος είναι αληθινά πλασμένος, για να στρέφεται μόνο προς τον ουρανό, εκεί που είναι η αιώνια πατρίδα μας. Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας μας, να παραλάβει στον αμαρτωλό άνθρωπο και να τον καταστήσει κατά χάριν κοινωνό Θείας φύσεως».

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού & Νήσων κ. Αμφιλοχίου, συλλειτουργούτων των Σεβ. Μητροπολιτών Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία πλήθους λαού. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος χαρακτήρισε την Ανάληψη «κόσμο των εορτών». Παρατήρησε δε ότι η Ανάληψη σηματοδοτεί την ευαρέσκεια του Θεού Πατρός προς τον Κύριο, καθότι «αναπαύθηκε πλήρως από την υπακοή του Υιού και τώρα Τον αναπαύει Εκείνος αναλαμβάνοντάς Τον στον ουρανό». Επίσης, «η Ανάληψη απετέλεσε την προϋπόθεση της καθόδου του Αγίου Πνεύματος, κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Η εγκατάσταση δε του Υιού στα δεξιά του Πατρός υποτυπώνει την δόξα και την τιμή που περιμένει και τα δικά μας σώματα μετά την προσδοκώμενη κοινή εκ νεκρών ανάσταση… Ο Χριστός σήμερα γίνεται η εγγύηση της σωτηρίας μας. Το ότι Εκείνος εκάθησε στα δεξιά του Θεού Πατρός σημαίνει ότι, εάν καθαρίσουμε τον εαυτό μας, εάν αγωνισθούμε να τηρήσουμε τις εντολές του Ευαγγελίου και να μιμηθούμε τον Χριστό, θα συμμετάσχουμε και εμείς στη Βασιλεία σωζόμενοι».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες και για την τιμητική εόρτια παρουσία τους, ενώ ο Σεβ. κ. Δαμασκηνός αντευχαρίστησε και ευχήθηκε προς όλους την Χάρη και την Ευλογία του Αναληφθέντος Κυρίου.

 

Ο Αγιασμός των αλόγων στα Καλά Νερά

 

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος μετέβη στα Καλά, όπου τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό των αλόγων, που κατά το έθιμο και την παράδοση τελείται την ημέρα της Αναλήψεως. Στον Αγιασμό και στην εόρτια εκδήλωση που ακολούθησε, παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρύσα Τσαγανού, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιντζικός και πλήθος κόσμου.

Related posts