30 Ιουνίου, 2024

Τελευταια Νεα

Τελετή αποφοίτησης των πρώτων σπουδαστών/στριών του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» για το λαϊκό πολιτισμό

Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού (Κ. Καρτάλη – Α. Γαζή) θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης των πρώτων σπουδαστών/στριών του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» από το ετήσιο  πρόγραμμα «Λαϊκός Πολιτισμός: Παλαιότερες θεματικές με σύγχρονες προσεγγίσεις».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος θα επιδώσει τα πιστοποιητικά.

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου προγράμματος που πραγματοποιήθηκε με το μεικτό μοντέλο μάθησης (blended learning) ήταν να επιμορφώσει τις/τους συμμετέχουσες/ντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, υπό την οπτική της Λαογραφίας, ως μιας εξελισσόμενης επιστήμης, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής δημιουργίας.

Το ετήσιο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και την συνδρομή του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας  moodle (ασύγχρονα) και μέσω της πλατφόρμας zoom (σύγχρονα).

Τα μαθήματα που ολοκλήρωσαν οι σπουδαστές/στριες ήταν: α) Μουσεία και λαϊκός πολιτισμός: Θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις με επιστημονική υπεύθυνη και διδάσκουσα την κ. Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτριας Λαογραφίας (Λαϊκή Τέχνη), Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, β) Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά & επιτελεστικά δρώμενα με επιστημονικούς υπεύθυνους/ες και διδάσκοντες/ουσες την Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα και τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Καθηγητή – Σύμβουλο Ε.Α.Π. – ΜΠΣ Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, γ) Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες : Η περίπτωση της λαογραφίας, με επιστημονικό υπεύθυνο και διδάσκων τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Καθηγητή – Σύμβουλο Ε.Α.Π. – ΜΠΣ Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες, γ) Σύγχρονα ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού, με διδάσκοντα τον Μανόλη Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κλασσικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Χειμερινό εξάμηνο 2023-2024, στα μέσα Οκτωβρίου 2023, και ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου 2024 με συνολική διάρκεια 480 ώρες.

Related posts