23 Νοεμβρίου, 2024

Διαδικτυακή διάλεξη: Paul Ladouceur: Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΜΠΤΣΟΒΑ ΩΣ ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ “ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ”

Η πέμπτη εκδήλωση του τέταρτου κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, ώρα Ελλάδας 8:00 μ.μ., με ομιλητή τον Δρ. Paul Ladouceur, Καθηγητή στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά. Το θέμα της διάλεξης θα είναι «Η Αγία Μαρία Σκομπτσόβα ως προδρομική περίπτωση “λειτουργίας μετά τη λειτουργία”».

Η διάλεξη θα δοθεί στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά, και ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Δρ. Ανδρέα Αλεξόπουλο, Εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Μεταδιδακτορικό Ερευνητή στο Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ.

Ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας Zoom είναι https://us02web.zoom.us/j/84913433453.

Η διάλεξη αυτή αποτελεί μέρος του κύκλου «Η λειτουργία μετά τη λειτουργία» που διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και το Βικαριάτο των γαλλόφωνων ενοριών (Vicariat Sainte Marie de Paris et Saint Alexis d’Ugine, Οικουμενικό Πατριαρχείο) σε συνεργασία με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Φλογερό πνεύμα, η αγία Μαρία Σκομπτσόβα «των Παρισίων» (1891-1945) υπήρξε μια γυναίκα έξω από τα συνηθισμένα, που μαρτυρούσε με πάθος την αγάπη της για τον Χριστό, την ανθρωπότητα και τη ζωή. Αστέρι των λογοτεχνικών σαλονιών της Αγίας Πετρούπολης στις αρχές του 20ου αιώνα, δυο φορές παντρεμένη, μητέρα τριών παιδιών, σοσιαλίστρια που συμμετείχε στη Ρωσική Επανάσταση, δήμαρχος για σύντομη περίοδο μιας πόλης στη Μαύρη Θάλασσα και εν συνεχεία πρόσφυγας στη Γαλλία, απελάθηκε εν τέλει στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και πέθανε στο Ράβενσμπρουκ το Μεγάλο Σάββατο του 1945. Προικισμένη με πολλά ταλέντα, άφησε πίσω της ποιήματα, άρθρα, διηγήματα, θεατρικά έργα, εικόνες και κεντήματα. «Θέλω να γίνω μητέρα για όλους», είπε όταν ζήτησε τη μοναχική κουρά το 1932. Ο επίσκοπός της τη συμβούλεψε: «Το μοναστήρι σου θα είναι η έρημος των ανθρώπινων καρδιών». Σκανδαλίζοντας κάποιους, δημιούργησε καταφύγια και συσσίτια και το «μοναστήρι της στον κόσμο» έγινε το καταφύγιο για όλους τους τραυματίες της ζωής· ζητιάνους, αλκοολικούς, αστέγους και, στο κατεχόμενο Παρίσι, διωκόμενους Εβραίους. Τιμήθηκε με τον τίτλο της Δικαίας των Εθνών το 1985 από το Ινστιτούτο Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ και αναγνωρίστηκε ως αγία από την Ορθόδοξη Εκκλησία το 2004. Η διάλεξη, πλαισιωμένη με φωτογραφίες της εποχής εκείνης, θα εξερευνήσει τη ζωή και τα έργα αυτής της εκπληκτικής Ορθόδοξης αγίας.

Ο Δρ. Πωλ Λαντουσέρ διδάσκει στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Κολλέγιο Trinity του Πανεπιστημίου του Τορόντο και στη Σχολή Θεολογίας και Θρησκευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και πολυάριθμα άρθρα στα αγγλικά και τα γαλλικά για τη σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία, την εκκλησιολογία, τον οικουμενισμό και την πνευματικότητα. Επιμελήθηκε έναν τόμο με γαλλικές μεταφράσεις κειμένων της αγίας Μαρίας «των Παρισίων» (Le Jour du Saint-Esprit, Le Cerf, 2011). Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Modern Orthodox Theology (T&T Clark, 2019) και, με συνεπιμελητή τον Brandon Gallaher, The Patristic Witness of Georges Florovsky: Essential Theological Writings (T&T Clark, 2019). Τα τρέχοντα ερευνητικά και συγγραφικά του έργα επικεντρώνονται στο έργο του π. Σεργίου Μπουλγκάκωφ, τη συγκριτική θεολογία και τη σύγχρονη Ορθόδοξη πνευματικότητα. Ο Πωλ Λαντουσέρ συμμετέχει στο Καναδικό Συμβούλιο Εκκλησιών και είναι συν-πρόεδρος του Οργανισμού Ακαδημαϊκού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Πεντηκοστιανών.

Related posts