24 Ιανουαρίου, 2025

Αφιερωμένη στην προσέγγιση των νέων σήμερα η 7η  Γενική Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως Δημητριάδος

Η 7η , για το τρέχον εκκλ/κό έτος, Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος πραγματοποιήθηκε σήμερα 16/4, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, υπό την προεδρεία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, και υπεύθυνος ιερέας του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Προσέγγιση των νέων σήμερα».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εισαγωγικά, ότι  η Ενορία είναι η Εκκλησία «εν τόπω», που λειτουργεί μέσα σε καθορισμένα γεωγραφικά όρια μιας πόλης ή ενός χωριού με μοναδικό σημείο αναφοράς το πρόσωπο του Χριστού και του πλησίον.

Η Ενορία, πρέπει να εκφράζει την μία, αγία, καθολική και Αποστολική Εκκλησία και το μοναδικό της έργο πρέπει να είναι ταυτόσημο με το έργο της Εκκλησίας που σκοπό έχει την ένωση των μελών της με τον Χριστό και μεταξύ τους, έως τον απόλυτο και τέλειο αγιασμό τους, δηλαδή, τη σωτηρία τους. Όταν αναφερόμαστε στους νέους, εννοούμε τους μαθητές σχολείων, τους φοιτητές αλλά και όσα νεαρά πρόσωπα είναι έτοιμα να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Εξαιτίας όμως των διαφορετικών ενδιαφερόντων των νέων, σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει, θα πρέπει οι ιερείς να μην είναι απόντες στο μεγάλα γεγονότα της ζωής τους.

Ο π. Νικόλαος αναφέρθηκε και στον τρόπο επικοινωνίας με τους νέους ο όποιος έχει αλλάξει ριζικά, έτσι πρέπει οι ιερείς να εκμεταλλεύονται την τεχνολογία με σκοπό να μεταφέρουν πιο άμεσα τον λόγο του Θεού σ’ αυτούς, εξάλλου πάντα η Εκκλησία από αρχαιοτάτων ετών ήταν δεκτική σε κάθε τι καινούργιο. Οι κληρικοί πρέπει να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία συναναστροφής μαζί τους, ειδικά στις στιγμές που οι νέοι βρίσκονται ενώπιόν τους π.χ όταν ένα νέο ζευγάρι έρχεται να τους συναντήσει για να δρομολογήσει τον γάμο τους ή στον ορισμό της βάπτισης του παιδιού τους ή σε περίπτωση κάποιας ασθένειας, ακόμα και στην αξιοποίηση του πένθους, με σκοπό να ενδυναμώσουν την πίστη τους και να καταλαγιαστεί η εκάστοτε απώλεια.

Στη συνέχεια, ο π. Νικόλαος αναφέρθηκε στους τομείς δράσης της ενορίας, παρουσιάζοντας το πνευματικό και ποιμαντικό έργο της ενορίας του, με τις σύγχρονές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις με την ονομασία «ΘΑΒΩΡ»,  τις εκδοτικές δραστηριότητες για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Ναού ή τα διάφορα έντυπα που εξυπηρετούν στα Ιερά Μυστήρια του Γάμου, της Βαπτίσεως, της Εξοδίου Ακολουθίας, της Ιεράς Εξομολογήσεως αλλά και της Θείας Λειτουργίας. Επίσης, τη νεανική Βυζαντινή  χορωδία και τη δημιουργία ομάδας αιμοδοσίας, ακόμα και τη μέριμνα για το σχολεία που ανήκουν στα γεωγραφικά όρια της ενορίας με τον τακτικό εκκλησιασμό αυτών, την ετήσια εξόρμηση των σχολείων στις ενοριακές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις «ΘΑΒΩΡ».

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, επεσήμανε με συγκίνηση το σπουδαίο έργο που επιτελεί η ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Θεσσαλονίκης, στο νευραλγικό τομέα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος. Με καθημερινές ποιμαντικές επισκέψεις στους ασθενείς αλλά και στα παιδιά που πάσχουν, τις πνευματικές συναναστροφές με τους οικείους, των νέων παιδιών, με σκοπό την στήριξή τους για την καλύτερη διαχείριση της ασθένειας, του πόνου αλλά και του πένθους και φυσικά τη συχνή Θεία Λειτουργία και την μετάδοση των Αχράντων Μυστηρίων στους ασθενείς. Τέλος, ο π. Νικόλαος, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, έδειξε στους συμμετέχοντες φωτογραφικό υλικό από τις βαπτίσεις «ανάγκης» που πραγματοποιούνται, έπειτα από το συνειδητό αίτημα των γονέων αλλά και των παιδιών.

Ακολούθησε διάλογος και η σύνοψη των συμπερασμάτων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

 

 

Related posts