25 Δεκεμβρίου, 2024

Πραγματοποίηση διαδικτυακής διάλεξης π. Σταύρου Κοφινά – Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (video)

Δελτίο τύπου, 14.3.2024

 

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, η τρίτη ομιλία του τέταρτου κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητής ήταν ο π. Σταύρος Κοφινάς, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Η αναπηρία ως πρόκληση για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας». Ο συντονισμός της συζήτησης έγινε από την Δρα Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Καθηγήτρια Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και μέλος του Δ.Σ. της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/Dr1Dw0vS3_s

Ο π. Σταύρος Κοφινάς αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία σε νοσοκομεία στην Αθήνα με συγκεκριμένους ασθενείς, όπου θέματα αναπηρίας συνυφαίνονται με ψυχολογικά και οικογενειακά προβλήματα, όπως η μοναξιά, οι ενοχές, η αδυναμία επικοινωνίας και οι σχέσεις αλληλοεξάρτησης που αναπτύσσονται. Στην συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν θέματα όπως οι ανεπάρκειες του ίδιου του θεραπευτή, αλλά και θέματα που αφορούν ασθενείς με νοητική υστέρηση και γεροντική άνοια, όπως επίσης και της φροντίδας τέτοιων ασθενών. Συζητήθηκε επίσης το γενικότερο ερώτημα της επικοινωνίας με τέτοιου τύπου ασθενείς, αλλά και ειδικότερα το θέμα της επικοινωνίας αυτών των ασθενών με τα μυστήρια της Εκκλησίας, ενώ άλλα ερωτήματα αναφέρθηκαν στη δυνατότητα ένταξης ατόμων με ειδικές ανάγκες στις εκκλησιαστικές ακολουθίες και στα κατηχητικά σχολεία και στην δυσκολία της ποιμαίνουσας Εκκλησίας να διαχειριστεί τέτοιες περιπτώσεις. Τέλος έγινε αναφορά στις ανάγκες των φροντιστών ατόμων με αναπηρία και την υποστήριξη τους από τον εκκλησιαστικό περίγυρο.Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και θα είναι στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: Απειλή ή ευλογία;». Θα συμμετάσχουν με παρεμβάσεις ο Δρ. Θεοφάνης Τάσης (Φιλόσοφος, Λέκτορας Σύγχρονης Πρακτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria, Αυστρία και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Gallen, Ελβετία) και η Δρ. Gayle Woloschak (Καθηγήτρια, Τμήμα Ακτινολογικής Ογκολογίας και Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern, Η.Π.Α), ενώ ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από τον Δρα Νικόλαο Ασπρούλη (Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου).

Related posts