Από συστάσεως του Σ.Σ.Κ. «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», το Δ.Σ του Συλλόγου
ανακήρυξε την 15η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ως «Ημέρα του Φυλακισμένου», καθώς ο Αγ. Ελευθέριος είναι ο Προστάτης των Κρατουμένων. Αυτό συνιστά μία πρωτοτυπία, γιατί αντίστοιχη ημέρα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Σκοπός του εορτασμού είναι: η ηθική στήριξη και πνευματική στήριξη των εγκλείστων, η μεταφορά της κραυγής των κρατούμενων -μέσω του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ»- και η ενημέρωση της ελεύθερης κοινωνίας για τη διακονία του Συλλόγου μας.
Όλα άρχισαν το Φθινόπωρο του 1995, με την ευλογία του τότε Μητροπολίτου Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Τον Ιούλιο του 1996, η εθελοντική αυτή ομάδα αναγνωρίστηκε από την Πολιτεία ως φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία: Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ», και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα, χωρίς καμία διακοπή, διακονώντας κυρίως την τοπική μας κοινωνία και αντιμετωπίζοντας πρακτικά και άμεσα τα ποικίλα προβλήματα πολλών εμπερίστατων αδελφών μας (κρατουμένων, αποφυλακισθέντων, φυγόποινων, αστέγων, προσφύγων, άπορων οικογενειών, ασθενών, μαθητών, φοιτητών, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών, κ.ά.). Να σημειωθεί δε πως από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας άνοιξε την αγκαλιά του και συμπεριέλαβε στη μέριμνά του όλους τους φυλακισμένους της Ελλάδας,
αλλά και δεκάδες κοινωνικές υπηρεσίες και φορείς του τόπου μας που είχαν ανάγκη στήριξης. Υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις που ο «Ε» ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδος, για να βοηθήσει και άλλες φυλακές αλλά και τοπικές Εκκλησίες
του εξωτερικού που ζήτησαν την βοήθειά του.
Καθημερινές πιστοποιήσεις της απήχησης του φιλανθρωπικού έργου και της χρησιμότητας των παρεμβάσεών του λαμβάνει πλέον πανταχόθεν ο Σύλλογος. Και τούτες όλες οι «έξωθεν καλές μαρτυρίες» από ιδιώτες, επωνύμους και ανωνύμους, αλλά και φορείς- πυλώνες πολλαπλής ωφελιμότητας στη δημόσια ευταξία και ασφάλεια, ενθαρρύνουν το Δ.Σ και τους δεκάδες εθελοντές του, και χαρίζουν ηθική δικαίωση. Όλη αυτή η εξέχουσα διακονία εργάζεται με σεμνοπρέπεια και διακριτικότητα, προλαμβάνοντας κάθε εκδηλούμενη κοινωνική ανάγκη, σε έναν αγώνα ταχύτητας έμπονο και επώδυνο, με πολλές βραβεύσεις και επαίνους.
Όλα αυτά τα χρόνια επιδίδεται σε μεγάλο αγώνα και κατά του ρατσισμού, προβάλλοντας το μήνυμα της Εκκλησίας μας πως «Και ο κρατούμενος είναι αδελφός μας». Για να μεταφέρει το μήνυμά του αυτό, να συμπαρασταθεί στους απόρους και να επιτύχει τους πνευματικούς του στόχους:
- Πραγματοποίησε πολλές και διάφορες πολιτιστικές και λατρευτικές
εκδηλώσεις εντός και εκτός των φυλακών.
- Αξιοποίησε διακριτικά όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το
Διαδίκτυο, με άρθρα, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.
- Πραγματοποίησε στον Βόλο δύο Πανελλήνια Συνέδρια Ποιμαντικής
και Διακονίας φυλακών, καθώς και ημερίδες για τους δεκάδες εθελοντές του.
- Ανέπτυξε μια σοβαρή εκδοτική δημιουργία εκδίδοντας 30 βιβλία, dvd-ντοκιμαντέρ, cd, ευχετήριες κάρτες, εικόνες κ.ά.
- Έχει βοηθήσει στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων σε όλους τους χώρους κράτησης, και ενισχύει πνευματικά και υλικά τους απόρους
- Λειτουργεί καθημερινά με τη βοήθεια των συνεργατών του: το Κέντρο υποδοχής κρατουμένων, το Κέντρο διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΕ.Δ.Α.Β), τον Σταθμό Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» και το εργαστήριο ραπτικής.
- Από το 2009 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει μια ουσιαστική δραστηριότητα στον τομέα φιλοξενίας αστέγων προσώπων και οικογενειών, λειτουργώντας στην πόλη του Βόλου πέντε μικρούς χώρους φιλοξενίας, και πληρώνοντας ακόμη και ξενοδοχεία για κάποιες περιπτώσεις που έχουν άμεση ανάγκη φιλοξενίας. Από το 2009 μέχρι και σήμερα έχει φιλοξενήσει 251 πρόσωπα και οικογένειες, προσφέροντας πάνω από 25.000 διανυκτερεύσεις.
- Λειτουργεί την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή «ΕΝ ΦΥΛΑΚΗ
ΗΜΗΝ» στο ραδιοσταθμό της Τοπικής μας Εκκλησίας «Ορθόδοξη Μαρτυρία» (104 των FM).
- Αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να βοηθήσει τους απόρους αδελφούς και να στηρίξει κάθε θεάρεστη προσπάθεια των αρμοδίων υπηρεσιών, προσφέρει μηνιαίες υποτροφίες σε απόρους φοιτητές και μαθητές και προσφέρει αναγκαία είδη όπου υπάρχουν αναγκεμένοι αδελφοί (πλημμυροπαθείς, πυροπαθείς, σεισμοπαθείς, πρόσφυγες και μετανάστες, ασθενείς κ.α.)
Η πολύπτυχη δράση του «Ε», που λειτουργεί ευεργετικά με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου μας κ. κ. Ιγνατίου, αναγνωρίστηκε: από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Υγείας, το Λιμενικό Σώμα, Ιερές Μητροπόλεις, την ΕΡΤ, Φυλακές απ’όλη την Ελλάδα, τοπικά ιδρύματα και συλλόγους, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, σχολεία και Νοσηλευτικά ιδρύματα κ.α.
Υπακούοντας στην ηθική επιταγή της συμπόνιας και της φροντίδας προς τους άλλους ανθρώπους και θεωρώντας ότι ο Eθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος αλλά στάση ζωής, ο «Ε» δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, χωρίς την οικονομική στήριξη της Ευρώπης και της Ελληνικής Πολιτείας. Οι εθελοντές του είναι ο πιο μεγάλος θησαυρός του και η προσφορά τους ανεκτίμητη.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Μπατάκας