14 Ιουλίου, 2024

Τελευταια Νεα

Με βαθειά συγκίνηση η Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Με την δέουσα λαμπρότητα και σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Βόλου η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος π. Ιωήλ Ποδαρόπουλου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Ο π. Ιωήλ διακόνησε, με σεμνότητα, πιστότητα και διακριτικότητα, τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, επί 8,5 περίπου χρόνια, κερδίζοντας την αγάπη και τον σεβασμό Κληρικών και λαϊκών. Είναι 31 ετών, πτυχιούχος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διετέλεσε Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Μητροπολιτικού Ιερού Παρεκκλησίου Αγίου Νεκταρίου Βόλου και υπεύθυνος του Τομέα Αναγνωστών της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου και Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου. Συλλειτούργησαν, επίσης, δεκάδες Πρεσβύτεροι και Διάκονοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητος Σμύρνης κ. Γεώργιος Θεοδωρίδης και πλήθος λαού, που στεντορεία τη φωνή αναφώνησε το «ΑΞΙΟΣ».

Στην ομιλία του ο π. Ιωήλ ανεμνήσθη της μακράς περιόδου της Αρχιδιακονίας του πλησίον του Ποιμενάρχου μας, την οποία χαρακτήρισε «Πανεπιστήμιο» και εξέφρασε την βαθειά του αγάπη και αφοσίωση προς το πρόσωπό του, καθώς και την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για τις εμπειρίες ζωής που απέκτησε κοντά του, που θα λειτουργούν πάντοτε υποδειγματικά στην από τούδε και στο εξής διακονία του. Εμνήσθη, επίσης, των προσώπων που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ζωή του, το ιερατικό ζεύγος των γονέων του, τους πνευματικούς του πατέρες και αδελφούς, με τους οποίους συνδέθηκε καρδιακώς όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, με έκδηλη συγκίνηση, ανεμνήσθη της γνωριμίας του με τον μικρό Παναγιώτη, πριν 25 χρόνια, όταν ανέλαβε το πηδάλιο της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον καρπό ενός σεμνού και ευλαβούς ζεύγους γονέων. «Από εκείνη την στιγμή», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, «ξεκίνησε μια κοινή πορεία, που εδράζεται στην κοινή πίστη στον Χριστό και στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας». Αναφέρθηκε, επίσης, στην πορεία του στην Τοπική Εκκλησία, στις ανθρωπιστικές σπουδές του, στην καλλιέργεια των πνευματικών του χαρισμάτων, έως ότου εισήλθε στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην αλυσίδα των κατά καιρούς Αρχιδιακόνων του, ο καθείς εκ των οποίων τον διηκόνησε με τον χαρακτήρα και τα προσόντα του, με αποκορύφωμα τον π. Ιωήλ, ο οποίος εκτέλεσε τα καθήκοντά του με περισσή αγάπη και υπευθυνότητα, αλλά και ξεχωριστό οργανωτικό πνεύμα. «Ο Θεός τον προίκισε με το τάλαντο να τακτοποιεί τα πάντα, να τα σκέπτεται όλα μέχρι λεπτομερείας και να επιτελεί το έργο του με απόλυτη ακρίβεια και ήθος». Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το πνεύμα ελευθερίας και εμπιστοσύνης, που διέκρινε την σχέση τους, που οδήγησε στην αληθινή αγάπη. Αποκάλυψε ότι δέχθηκε την ελεύθερη επιλογή και επιθυμία του π. Ιωήλ να υπηρετήσει αποσπασμένος στην Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης, λέγοντας ότι «μία είναι η Εκκλησία και ο π. Ιωήλ, όπου κι αν βρεθεί, θα υπηρετήσει την Εκκλησία με το ήθος και την αγάπη προς τον Χριστό, που τον διακρίνουν. Θα είσαι κοντά σε Επίσκοπο που σε αγαπά με την καρδιά του, θα υπηρετήσεις σε τόπο που χρειάζεται την σπορά του Λόγου, που έχει μέλλον, γιατί ζει Κύριος ο Θεός και εκεί που χάνεται η ελπίδα για την συνέχεια της Ορθοδοξίας, εκεί Αυτή ξαναγεννιέται και παράγει καρπούς».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος απένειμε στον νέο Πρεσβύτερο το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, επισημαίνοντάς του ότι η Ιερωσύνη είναι ένας διαρκής Σταυρός, «δίχως, όμως, τον Σταυρό, δεν θα βιώσουμε ποτέ την Ανάσταση».

Λίγο πριν το «Δι’ ευχών», τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, πλησίον του οποίου θα διακονεί, πλέον, ο π. Ιωήλ, σε τόπο μαρτυρικό, όπου η Ορθοδοξία αναγεννάται, χάρις στο διακριτικό έργο του οικείου Ποιμενάρχου και στις άοκνες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Ο Ποιμενάρχης της Σμύρνης ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο για την μεγάλη δωρεά του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την μαρτυρική Μητρόπολη Σμύρνης, «η οποία είναι ακόμα μία απόδειξη της αγάπης και του σεβασμού που τρέφετε για τον σεπτό Οικουμενικό Θρόνο. Η προσφορά σας αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία, διότι μας προσφέρετε έναν τίμιο και πολύτιμο συνεργάτη σας, τον οποίο στερείτε από την διακονία της Τοπικής Σας Εκκλησίας, για να τον προσφέρετε σε εμάς». Ο κ. Βαρθολομαίος μετέφερε το χαιρετισμό, την εκτίμηση και την ευαρέσκεια του Οικουμενικού Πατριάρχου και διαβεβαίωσε τον Σεβασμιώτατο ότι ο π. Ιωήλ θα αποτελέσει έναν τίμιο και πολύτιμο συνεργάτη του στην Σμύρνη, τον οποίο θα περιβάλλει πάντοτε με πατρική αγάπη. Ανακοίνωσε δε ότι ο π. Ιωήλ θα αναλάβει την προϊσταμενία του νεοαποκτηθέντος Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σμύρνης.

Related posts