04 Μαΐου, 2024

Με τον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη άνοιξε ο κύκλος των Αγιολογικών Διαλέξεων στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Με απόλυτη επιτυχία άνοιξε ο κύκλος των Αγιολογικών Διαλέξεων, των αφιερωμένων στους Αγίους της εποχής μας, που διοργανώνει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, κατά το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Η πρώτη, από τις οκτώ συνολικά Αγιολογικές Διαλέξεις, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/10 και ήταν αφιερωμένη στον νεοφανή Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη, παρουσία μεγάλου πλήθους φιλάγιων Κληρικών και λαϊκών, που κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό μας Ναό. Την εκδήλωση άνοιξε η Βυζαντινή Χορωδία του Μητροπολιτικού μας Ναού, η οποία απέδωσε ύμνους εκ της Ακολουθίας του Οσίου Εφραίμ, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Ακολούθως, ο Προϊστάμενος του Ναού και εκπρόσωπος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην αυθεντικότερη προσέγγιση των νεοφανών Αγίων, «διότι οι Άγιοι που διέλαμψαν στην εποχή μας είναι η διαρκώς ανανεούμενη απόδειξη ότι η Εκκλησία του Χριστού, παρά τις ατέλειες και αδυναμίες των στελεχών της, εξακολουθεί να λειτουργεί ως εργαστήριο Αγιότητος, να παράγει Αγίους, για να ζήσει ο κόσμος, σε μια εποχή διαρκούς αποϊεροποίησης και πνευματικής αποσύνθεσης». Για τον λόγο αυτό, επελέγησαν ομιλητές, οι οποίοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται με τον Άγιο της εποχής μας για τον οποίο θα ομιλήσουν.

Ακολούθησε η ομιλία του Ιερομονάχου Ιωσήφ, Γέροντος του Ιερού Ησυχαστηρίου του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στα Κατουνάκια του Αγίου Όρους, ο οποίος υπήρξε υποτακτικός του Οσίου Εφραίμ για είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια και στην συνέχεια έγινε ο αυθεντικότερος βιογράφος του. Ο π. Ιωσήφ αναφέρθηκε στη ζωή του Οσίου Γέροντά του, αλλά και σε συγκεκριμένα στιγμιότυπα του ασκητικού βίου του, που ανέδειξαν το μέγεθος της ταπείνωσής του, την ποιότητα της διακριτικότητός του και την ασταμάτητη εμπειρία της προσευχής, στην οποία Όσιος Εφραίμ ήταν εξ ολοκλήρου δοσμένος, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αληθής Θεολόγος και Παιδαγωγός της Ερήμου.

Μετά το πέρας της διαλέξεως, την εκδήλωση έκλεισε ο π. Επιφάνιος, ο οποίος εξέφρασε, προς τον ομιλητή, τις ευχαριστίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας και την ευγνωμοσύνη των παρευρισκομένων, αλλά και όσων την παρακολούθησαν διαδικτυακώς. Ανήγγειλε δε την 2η κατά σειράν Αγιολογική Διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό μας Ναό την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ. και θα είναι αφιερωμένη στον Νεοφανή Όσιο Γεώργιο Καρσλίδη, για τον οποίο θα ομιλήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.

Την 1η Αγιολογική Διάλεξη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου  για τον Όσιο Εφραίμ  Κατουνακιώτη μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω σύνδεσμο.

 

 

Related posts