25 Δεκεμβρίου, 2024

Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Άγιος»  Απόστολος ο Νέος

 Από το τέλος Οκτωβρίου ξεκινούν οι κύκλοι μαθημάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» που ίδρυσε η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και θα λειτουργήσει σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις της, στο Αλιβέρι.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Άγιος Απόστολος ο Νέος» (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) αποτελεί τη συνέχεια της τριετούς λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και δημιουργήθηκε με την υποστήριξη και της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Παρουσιάζοντας τη νέα αυτή δραστηριότητα της «Μαγνήτων Κιβωτού», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου την ικανοποίησή του, αναφέροντας:

-«Η δια βίου μάθηση θα αποτελεί κεκτημένο για καθένα που επιθυμεί να έχει νέα προσόντα στη ζωή του. Ήταν ένα επιβεβλημένο βήμα στο οποίο μας οδήγησαν οι εκατοντάδες συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά μαθήματα της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας, ολόκληρη την προηγούμενη τριετία.»

Ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν στην ίδρυση του Κέντρου, τον Διευθυντή του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Αντώνη Πλαγερά, τον επιστημονικό υπεύθυνο Αλέξανδρο Καπανιάρη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Μ.Κ.Ε..

Τέλος ειδική μνεία έκανε στους καθηγητές, που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουν ανιδιοτελώς τη δράση αυτή και συνεχίζουν.

Τον Μανώλη Βαρβούνη, καθηγητή Λαογραφίας και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασσικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τη Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας και την Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Διευθυντής του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Αντώνης Πλαγεράς, οποίος αρχικά αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια για την χορήγηση της άδειας, αλλά και στο ενδιαφέρον που αμέσως παρουσιάστηκε για έναρξη των Εκπαιδευτικών μαθημάτων. Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα «Διδάσκοντας Θρησκευτικά στους έφηβους μαθητές», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Απόστολο Μπάρλο, πτυχιούχο Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει στοχευμένο τρόπο προσέγγισης, σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Θεολόγοι θα εκπαιδευτούν στην διδασκαλία των Θρησκευτικών σε έφηβους και πώς να στήνουν εκπαιδευτικά σενάρια για μια πιο σύγχρονη αντιμετώπιση του θέματος.

Επιπλέον θα υπάρξει και ένα τμήμα με την ίδια θεματολογία για εκπαιδευτικούς της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από πρόταση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης επισήμανε ότι μέσω του Κέντρου, οι επιμορφούμενοι θα λαμβάνουν επίσημη πιστοποίηση, ενώ αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2023-24 με θέμα: «Λαϊκός Πολιτισμός: Παλαιότερες θεματικές με Σύγχρονες προσεγγίσεις». Θα υλοποιηθεί σε δύο εξάμηνα, περιλαμβάνει τέσσερα μαθήματα με επιστημονική επιτροπή του προγράμματος και εισηγητές, εκτός από τον ίδιο και τους: Μανώλη Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών & Κλασσικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας: Λαϊκής τέχνης, Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και την Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα είναι πολύ αυξημένο και ήδη έχουν εγγραφεί πολλοί ενδιαφερόμενοι για την συμμετοχή τους.

Ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Volos Lens με εισηγητές τους: Δρ. Λουκά Ζαχείλα, καθηγητή στο Οικονομικό Τμήμα του Π.Θ. και πρόεδρο του τμήματος, που θα διδάξει φωτογραφία των άστρων και τον Αργύρη Ζαφειρίδη, πρόεδρο της ΑΜΚΕ, Volos Lens και τον φωτογράφο Απόστολο Λατζώνη. Τα μαθήματα θα γίνονται κυρίως στο Πνευματικό Κέντρο της ΙΜΔ, όπου στήνεται και στούντιο, αλλά και εξωτερικά.

Τέλος, θα υπάρχει και Τμήμα Δημιουργικής Γραφής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Διονύση Λεϊμονή. «Θα ξεκινήσει με ένα θεωρητικό κομμάτι, όρους συγγραφής, δημιουργία ηρώων και καταστάσεων και στη συνέχεια θα περάσουμε στην αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων ξένων και Ελλήνων συγγραφέων που θα δούμε τεχνικές γραφής και με ελευθερία και φαντασία και δημιουργικότητα θα γράψουμε τα δικά μας κείμενα. Δεν θα φοβηθούμε να παράγουμε κείμενα. Η γραφή δεν είναι μόνο ατομική, μπορεί να υπάρξει συνεργατική γραφή και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει ως κυψέλη γραφής και γνώσης».

Οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στα τέσσερα Εκπαιδευτικά προγράμματα που παρουσιάστηκαν, μπορούν να παίρνουν πληροφορίες ή να εγγράφονται επικοινωνώντας με την κυρία Κατερίνα Παλάσκα-Μαντούδη στο τηλέφωνο, 6980645068 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, [email protected]

Σε επόμενη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν οι ακριβείς ημερομηνίες ενάρξεως των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Related posts