Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου η χειροθεσία του θεολόγου Γεωργίου Βλαντή ως Άρχοντος Ιερομνήμονος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 31 Αυγούστου στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Βαλουκλή, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Γεώργιος Βλαντής είναι από το 2012 επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και από το 2016 διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας. Γεννημένος στην Αθήνα το 1980, σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Μονάχου (2001-2004, 2006-2009). Υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης (2009-2011) και της Έδρας Ορθόδοξης Συστηματικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (2011-2016). Έχει μετάσχει σε διάφορους εκκλησιαστικούς και οικουμενικούς οργανισμούς, όπως π.χ. στην Eπιτροπή Σχεδιασμού της Λατρευτικής Ζωής της Ολομέλειας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Busan, Ν. Κορέα), στο Forum διαλόγου θεολόγων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (από το 2011), στην Επιτροπή της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Βαυαρίας για τον Οικουμενισμό (από το 2016) κ.ά. Υπηρέτησε ως μέλος της επίσημης Αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην 11η Συνέλευση της Ολομέλειας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Καρλσρούη Γερμανίας, 2022). Είναι μέλος του κύκλου των εκδοτών και της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ökumenische Rundschau, έχει δώσει πλειάδα διαλέξεων και έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα για ζητήματα φιλοσοφίας της θρησκείας, ιστορίας της θεολογίας, συστηματικής και ιδίως οικουμενικής θεολογίας, κ.λπ.
Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο νέος Οφφικιάλιος αναφέρθηκε στον ρόλο του Πατριαρχείου και ειδικότερα στην διακονία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τονίζοντας ότι για τη γενιά του οι βιωματικές παραστάσεις για το τί εστί Οικουμενικό Πατριαρχείο συνδέονται πρωταρχικά και αναπόσπαστα με το πρόσωπο του σημερινού Πατριάρχη. «Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι η Εκκλησία της ανώδυνης και άκοπης ευκολίας ή της ναρκισσιστικής, όσο και μισάνθρωπης κλειστοφοβίας. Δεν είναι η Εκκλησία της αδράνειας. Σηκώνει σταυρό. Κηρύσσει μια ειρήνη που όμως “θέλει δύναμη να την αντέξεις”, κατά τον ποιητή. Βαδίζει πραγματώνοντας το αυτοθυσιαστικό ήθος της ελευθερίας […] Η Κωνσταντινούπολη κινείται τολμώσα τα ανοίγματα εκείνα που κάνουν την Εκκλησία όντως να είναι, διότι η Εκκλησία είναι ως κοινωνία, όπως θύμιζε διαρκώς ο μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης· και κοινωνία δίχως το άθλημα του διαλόγου δεν νοείται, του διαλόγου, μεταξύ άλλων και με τους ετεροδόξους.» τόνισε ο Γεώργιος Βλαντής, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία της συνεργασίας του με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και τον Διευθυντή της Δρα. Παντελή Καλαϊτζίδη, που του παρείχαν «την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια προφητική, κριτική, όσο και θεολογικά μεστή απόπειρα συνάντησης του Ευαγγελίου με τον σύγχρονο κόσμο, τα ερωτήματα και τις έγνοιες του» Επισήμανε ιδιαίτερα τη συνεργασία που αναπτύχθηκε στον Βόλο με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας σε πνεύμα σεβασμού προς τις ιστορικές πρωτοβουλίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τις οποίες αποκαταστάθηκε η εκκλησιαστική αξιοπρέπεια εκατομμυρίων πιστών. «Ανοίγει την καρδιά η θεραπεία σχισμάτων, η δεξίωση αδελφών, η παρηγορία των πονεμένων του πολέμου, που είθε σύντομα να τελειώσει με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.»
Δείτε αναλυτικότερο βιογραφικό, το πλήρες κείμενο της αντιφώνησης και περισσότερες φωτογραφίες στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”, https://tinyurl.com/ycxwehhh